Naturvetenskapsprogrammet (NA)

En examen från Naturvetenskapsprogrammet på Spyken är ett kvitto på en kvalitetsutbildning som ger dig skjuts rakt in i fortsatta studier och yrkesliv!

Spykenelev, iklädd skyddsglasögon och vit rock, håller i en pipett.

Är du duktig i matematik och brinner för naturvetenskapliga ämnen då är NA det självklara valet.

På programmet får du utveckla ett naturvetenskapligt arbetssätt där laborationer, fältarbete och undersökande arbetsmetoder är centrala. De vetenskapliga modellerna du möter beskrivs ofta med matematikens hjälp. Utbildningen är utformad för att stimulera din kreativitet, nyfikenhet och analytiska tänkande. Genom studiebesök på universitet, högskola och olika myndigheter och organisationer får du möta verksamma forskare och experter som delar med sig av sin kunskap.

Du har stor möjlighet att själv utforma delar av din utbildning genom att på egen hand välja 4–5 kurser. Ditt intresse och dina framtidsplaner styr vilka dessa kurser är. Välj till exempel fördjupningskurser inom naturvetenskap eller språk. Vårt mål är att utbildningen ska stimulera dig till kreativitet, nyfikenhet och analytiskt tänkande. Om du har läst matematik 1c i högstadiet så kan du välja snabbmatte på Spyken. Då läser du matematik i ett högre tempo och hinner med högskolematematik redan på gymnasiet.

Varje år deltar elever från Spyken med framgång i internationella olympiader inom biologi, kemi, fysik och matematik och moderna språk.

För mer information se programblad.


Vi erbjuder fyra inriktningar inom naturvetenskapsprogrammet, varav två är särskilda varianter inom det estetiska området

  • Inriktning Naturvetenskap
  • Inriktning Naturvetenskap och samhälle
  • Inriktning Naturvetenskap - Musik/Särskild variant
  • Intrikning Naturvetenskap - Bild och form/Särskild variant

 

Valbara kurser på Naturvetenskapliga programmet på Spyken

Till årskurs 2 och årskurs 3 ska du välja till programfördjupningskurser och individuellt val. Vi erbjuder fördjupningskurser inom det naturvetenskapliga området, kurser som ger dig meritpoäng och kurser som breddar upp din behörighet  till universitets- och högskolestudier. Du har också möjlighet att välja till så att du får en personlig utformning på din utbildning.

När du har läst det Naturvetenskapliga programmet så har du en bred behörighet till universitet- och högskolestudier.

Vill du veta mera om NA?
Välkommen att kontakta oss!

Maria Hedelin Björse
Bitr rektor NA
Tel. 046-359 78 57
maria.hedelin@lund.se

Helene Hogan
Studie- och yrkesvägledare NA och ES
Tel. 046-359 78 09
helene.hogan@lund.se