HV Inriktning frisör, barberare och hår- och makeupstylist

På Polhemskolan kan du gå grundutbildningen för att bli frisör.

På hantverksprogrammet får du lära dig allt vad en frisör måste kunna inom teori, traditionella och moderna yrkeskunskaper samt avancerade tekniker. Undervisning i make up ingår som är anpassat för frisörer; här vi tar in extern expertis, likaså vid hårförlängning. Du tränar på kunder på vår kundmottagning och har även praktik på salong. Vår APL*-samordnare hjälper dig att hitta en praktikplats. *arbetsplatsförlagt lärande

Är du social, kreativ och tycker om att jobba med människor är detta en utbildning som passar dig!

Som blivande egen företagare eller anställd behöver du den initiativ- och samarbetsförmåga, självständighet, idérikedom och drivkraft som du tränar under utbildningen. Frisör är ett serviceyrke, så kommunikation och samverkan med kunder och leverantörer är centralt. Förutom att jobba på levande modeller får du även kunskaper i marknadsföring.

När grundutbildningen på gymnasiet är klar har du möjlighet att avlägga ett praktiskt delprov och ett teoriprov. Efter det följer arbetstimmar på en salong innan du kan göra gesällprov som sedan är ett intyg på att du är en yrkesskicklig frisör. Med gesällbrevet i din hand är du behörig frisör och har rätt till full lön enligt branschens kollektivavtal.

Parallellt med dina programgemensamma ämnen läser du programfördjupningar. Som individuellt val kan du skaffa dig grundläggande behörighet till högskolestudier och universitet.

Precis som på alla våra program är samtliga lärare på frisörutbildningen behöriga och innehar lärarlegitimation.

Vi tar endast in 18 elever per år.

Har du frågor om Hantverksprogrammet? Då är du välkommen att kontakta:

Jan-Åke Johansson, biträdande rektor
E-post: janake.johansson@lund.se
Telefon:  046-359 68 59

Tanja Olsson, studie- & yrkesvägledare
E-post: tanja.olsson@lund.se
Telefon: 046-359 73 52