Balans och hälsa

Ja må du leva! Genom att träna balansen, äta näringsrik mat och ha koll på de vanligaste anledningarna till fall kan du minska risken för en fallolycka. På den här sidan hittar du tips på vad du själv kan göra för att förebygga fallolyckor och vad Lunds kommun kan hjälpa dig med. Du kan även beställa vår app, som innehåller övningar du kan göra hemma för att stärka din balans.

Så här kan vi hjälpa dig

Lunds kommun erbjuder stöd i olika former för att du ska kunna leva ett så hälsosamt, tryggt och självständigt liv som möjligt.

Träning med app

Kom igång med träningen med hjälp av Lunds kommuns nya träningsapp! I appen finns ett färdigt träningsprogram med olika fallförebyggande styrke- och balansövningar som har satts ihop av legitimerade fysioterapeuter i Lunds kommun. 

För att börja träna med appen anmäler du dig via länken nedan. Du klickar på "Skapa användare". Därefter fyller du i ditt namn, e-post och ett lösenord. 

Skapa användare till appen här

Om du vill avregistrera dig från appen så skickar du ett mejl till fallprevention@lund.se

Träning på träffpunkt

Du som är 65 år eller äldre är välkommen till Lunds kommuns träffpunkter för seniorer. Här kan du träna styrka och balans och ta del av föreläsningar och kurser på temat hälsa. Träffpunkterna är för tillfället stängda på grund av smittspridningen av covid-19. Vår Digitala träffpunkt har gjort en lathund för träning på utegym som du kan ladda ner och göra själv. 

Lathund för träning på utegym

Läs mer om träffpunkterna

Lunchrestauranger för pensionärer

Du som är 65 år eller äldre är välkommen att äta god och näringsrik mat i Lunds kommuns lunchrestauranger för pensionärer. Lunchrestaurangerna är för tillfället stängda på grund av smittspridningen av covid-19.

Läs mer om lunchrestaurangerna

Fixartjänst

Du som är över 67 år och bor i Lunds kommun kan boka tjänster genom Fixartjänst. Exempelvis kan du få hjälp med att hänga upp gardiner och byta glödlampor, för att förhindra fall i hemmet.

Läs mer om Fixartjänst

Förebyggande hembesök

Du som inte har regelbundna hemvårdsinsatser erbjuds ett hembesök och informationsmöte när du fyller 80 år. Syftet med besöket eller mötet är att skapa förutsättningar för ett fortsatt självständigt liv och motivera dig till en bättre säkerhet i vardagen för att förebygga fallolyckor.

Om du är senior men yngre än 80 kan du själv ta kontakt för att önska ett hembesök.

Läs mer om förebyggande hembesök

Trygghetslarm

Trygghetslarm finns för att du som är äldre och bor hemma ska känna dig tryggare. Med ett trygghetslarm kan du kalla på hjälp när som helst under dygnet.

Läs mer om trygghetslarm

Ansök om trygghetslarm

Filmer och föreläsningar

Balans- och styrketräning

Träning på utegym

Fallprevention med LUGI Judoklubb

Föreläsning med dietist

Kostlära med Livsmedelsakademin

Föreläsning om yrsel, fall och balans

Rollatortips

Föreläsning om läkemedel

Föreläsning om fallskador och ortopedi

Det här kan du göra för att förhindra fallolyckor

Det här kan du göra för att förhindra fallolyckor
Mat
Träning
Mediciner
En säker bostad

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/leva