Aktuellt inom färdtjänsten

Här har vi samlat svaren på den vanligaste frågorna om färdtjänst och riksfärdtjänst. Vi berättar också om det har skett några förändringar av avtal eller rutiner som det kan vara bra för dig att känna till. Tveka inte att höra av dig om något är oklart!

Möjlighet till ensamåkning med färdtjänsten utökas ytterligare

Lunds kommun fortsätter att erbjuda möjlighet till ensamåkning under pandemin. Vi förlänger förmiddagspasset efter önskemål från många av våra resenärer. Du kan boka ensamresor på vardagar före kl. 7.00, mellan kl. 10.00 och 14.00 samt efter kl. 16.00. Ensamåkning är också möjligt under helgerna.

När du, eller den som bokar åt dig, ringer ska du uppge om du önskar att resa ensam. Om det uppstår bilbrist blir du kontaktad och erbjuden en annan närliggande tid. 

Coronaviruset: Kan jag resa med färdtjänst? Vilka regler gäller för chaufförerna?

Har du förkylningssymptom eller misstanke om att du har blivit smittad av coronavirus ska du stanna hemma och undvika sociala kontakter och resor med färdtjänst och den allmänna kollektivtrafiken. Ingår du i någon av riskgrupperna får du själv bedöma om du vill åka med färdtjänst eller allmän kollektivtrafik. Kommunens entreprenör följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för chaufförer som arbetar inom färdtjänsten.   
Aktuell och bekräftad information om coronaviruset och sjukdomen covid-19 hittar du på krisinformation.se

Vad ska jag göra om jag har klagomål på färdtjänsten?

Kontakta SverigeTaxis kundtjänst på tel 046 - 270 13 43, vardagar kl 8-16. Du kan också skicka e-post till kundtjanst.lund@cabonline.com.

Hur länge gäller avtalet med Sverigetaxi? Vad gäller för resegarantin?

Det nuvarande avtalet med Sverigetaxi har förlängts till och med 30 september 2021. Lunds kommun arbetar parallellt med en ny upphandling för att kunna teckna ett nytt avtal som gäller från och med 1 oktober 2021.  

Tekniska nämnden har tagit beslut om att en resegaranti ska gälla under vår avtalsperiod med Sverigetaxi. Resegarantin innebär att du kan beställa en vanlig taxi om den beställda färdtjänstresan blir mer än 30 min försenad. Du får ersättning för taxiresan i efterhand, max 600 kronor med avdrag för egenavgiften.