”Hundarna vet ju det här, de har koll”

14 december, 2017

Barn och unga som kommer till ett jourhem kan känna sig mindre ensamma om det finns djur i det nya hemmet. Den undersökning som socialförvaltningen i Lund gjort som en del av arbetet med användardriven innovation tyder på detta.

Bordercollie bland maskrosor– Det känns tryggare. Antagligen har du precis lämnat din familj eller där du bott tidigare och med djur känns det lättare att komma över det, säger Wille som tidigare bodde i ett jourhem.

När socialförvaltningen i Lund ville börja jobba mer strategiskt med innovation, använde medarbetarna sig av Sveriges kommuner och landstings metod Innovationsguiden. De gjorde en lokal handlingsplan – inspirerad av den nationella samordnaren för den sociala barn- och ungdomsvården, Cecilia Grefve – och bestämde sig för att fokusera på hur barn har det som blir jourhemsplacerade. Som en del av projektet intervjuades sex barn och unga som bott i jourhem, och i den här gruppen var det många som sa att djuren i jourhemmen hade varit till stor hjälp.

– Den tjej jag intervjuade hade hunden som tröst, trygghet och någon att gosa med, berättar Birthe Wallace, biträdande enhetschef på socialförvaltningen i Lund.

En trygg omgivning

fårAtt det är värdefullt med djur för barn och unga som placeras i jourhem, håller Katarina Kallin med om. Katarina Kallin tar emot jourhemsplaceringar, och i hennes hem finns det hundar, katter, får och höns.

– Utifrån den erfarenhet vi har så knyter barnen an till hundar. Först hundarna, sedan oss.

Hon berättar att hon kvällen innan intervjun görs fick en akutplacering, en fjortonårig pojke. Fem minuter efter att han kommit in genom dörren, satt han och klappade hundarna.

– I dag gick han ut med hundarna. Just det att han kommer ut och tar lite ansvar, att man kommer utomhus och rör på sig – det speglar vårt eget skäl att ha djur: det förankrar. Det blir jordnära och här och nu.

Hundarna är särskilt utvalda för att de ska kunna gå att lita på och att de inte är aggressiva. Det är två collies och en shetland sheepdog, tre lättsamma och glada kompisar. För de som inte gillar hundar är husets katter ett alternativ.

– Gårdens får och höns tillhandahåller en trygg omgivning och är kanske mer för dem som är här lite längre. När man är så i gungning och kommer hit där folk är så rotade, spelar det roll i helhetsuppfattningen. Det finns en rytm med alla djur, en grundtrygghet. Som inramning tror jag att det lugnar och ger något som alla barn behöver. Men ska man bara ha ett djur, ska man ha en hund. Hundarna vet ju det här, de har koll.

Djuret skäller inte

katterWille, som bott i jourhem, är uppvuxen med djur och tyckte att det direkt kändes tryggt med hundarna på det nya stället.

– Jag tycker att det blir lättare om man har djur.

Djuren fortsätter att vara en del av hans liv; i dag jobbar han på en bondgård.

Men vad är det hunden gör? Vad är grejen?

– Glädjen! Den blir ju glad när du än kommer, säger Wille. Oavsett vad som händer kommer den alltid att förlåta dig. Den älskar dig oavsett vad du gör – det beror på hur du behandlar den. En människa kan börja skälla, men det gör inte djuret. Det visar mer kärlek än en människa.

Relaterad information

Kontakt

Vård- och omsorgsförvaltningen

Besöksadress: Bangatan 10 a, Lund
Postadress:
Box 41, 221 00 Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post:
vardochomsorg@lund.se

Socialförvaltningen

Postadress: Socialförvaltningen, Box 1255, 221 05 Lund
Besöksadress:
Brotorget 1, Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post:socialforvaltningen@lund.se

Kommunkontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Bruksgatan 22, Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post:kommunkontoret@lund.se