Kontaktfamilj, kontaktperson för barn, ungdomar eller vuxna

Vill du engagera dig i barn, ungdomar eller vuxna som behöver stöd och sociala kontakter? Bli kontaktfamilj eller kontaktperson!

Som kontaktfamilj ska ni ha tid en eller två helger i månaden för ett eller flera barn eller ungdomar som har behov av att komma bort ibland. Som kontaktfamilj ger ni barnet tillgång till en bonusfamilj och barnets förälder får avlastning!

Som kontaktperson åtar du dig att träffa en ung eller vuxen människa en eller ett par gånger i veckan för att bidra till en meningsfull fritid, bryta isolering, ge stöd i vardagssituationer och vara en vuxen person som lyssnar.

Att bli kontaktperson och kontaktfamilj

Du behöver inte ha någon formell kompetens för att bli kontaktperson eller kontaktfamilj men du ska ha tid över och vara intresserad av hur andra människor har det. Du behöver också ha en trygg och stabil livssituation. Ett enkelt samarbetsavtal görs upp mellan kontaktpersoner/kontaktfamiljen och socialförvaltningen där tystnadsplikt ingår. Avtalet kan givetvis förlängas, avbrytas eller på annat sätt förändras om parterna önskar så.

Du får stöd i ditt uppdrag samt ett mindre arvode enligt kommunförbundets riktlinjer. Vi behöver:

  • Kontaktpersoner – att vara ett stöd till ett barn, en tonåring eller en vuxen.
  • Kontaktpersoner till familjerätten – att medverka vid umgänge.
  • Kontaktfamiljer – att ta emot ett barn i sitt hem vissa helger eller kvällar.

Just nu 

söker vi särskilt efter en kontaktperson med förståelse för att det kan ta lång tid att etablera en relation, som har tålamod och kan stå ut med framsteg som kan vara svåra att uppfatta men som gör stor skillnad för ungdomen.

Som kontaktpersonen måste du vara intresserad av kommunikation via t ex. sociala medier, online baserade datorspel och sms till en början för att etablera kontakt för att när en relation finns träffas hemma hos ungdomen.

Uppdraget handlar om att öka ungdomens sociala nätverk och vara ett stöd i att i små, små steg kunna komma utanför hemmet. Du måste vara beredd att finnas kvar över en lång tid och därför ha en stabil livssituation. Du behöver även vara glad och positiv, motiverande och uppfinningsrik för att hitta sätt att etablera kontakt på. Handledning i uppdraget tillhandahålls.

Intresserad?

Vill du veta mer om hur man blir kontaktperson eller kontaktfamilj, ring oss så får du veta mer! Gör en intresseanmälan via e-tjänsten:

Anmäl intresse för att bli kontaktfamilj eller kontaktperson

Kontaktverksamheten

Besöksadress: Kristallen, Brotorget 1 i Lund

Katarina Hansson, socialsekreterare
Telefon: 046-359 91 26
E-post: katarina.hansson@lund.se

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/kontaktverksamheten