Faderskap och föräldraskap

När ett barn föds kan föräldraskapet behöva fastställas genom en bekräftelse. Det ska göras om ni som föräldrar är ogifta eller samkönade. Ni som bor ihop bokar tid i vår e-tjänst, skriver på bekräftelsen hos oss eller hemma om ni har gemensamma barn sedan tidigare.

Bekräftelse av föräldraskap

När faderskapet fastställts knyts barnet juridiskt till pappan och föräldrarna kan anmäla gemensam vårdnad om barnet. Om du är osäker på vem som är pappa till barnet görs en DNA-undersökning. I enstaka fall avgörs faderskapet i domstol.

Om mamman blivit gravid genom assisterad befruktning inom svensk sjukvård ska skriftligt samtycke som tidigare lämnats till sjukvården tas med till besöket hos oss.

Vid assisterad befruktning

För samkönade par som får barn genom assisterad befruktning inom svensk sjukvård fastställer familjerätten föräldraskap för mammans maka eller sambo. Ta även med det skriftliga samtycke som tidigare lämnats till sjukvården när ni besöker oss.

Boka tid eller beställ handlingar med vår e-tjänst

Vi kan träffa er tidigast när det är två månader kvar till barnets beräknade födelse. Om ni väljer att inte boka tid under graviditeten kommer vi att höra av oss när vi fått information från Skatteverket om att barnet är fött. Vi skriver då ett brev till mamman som fött barnet för kontakt och tidsbokning. I samband med besöket kan ni också anmäla gemensam vårdnad.

Ni som är föräldrar och bor ihop bokar tid med vår e-tjänst och träffar en handläggare på Medborgarcenter på kommunhuset Kristallen för att underteckna handlingarna. Om ni har gemensamma barn sedan tidigare, skickar ni in era uppgifter i e-tjänsten och får sedan hem handlingarna att skriva under.

Boka tid eller beställ handlingar 

Om ni föräldrar inte bor tillsammans, om du är ensamstående förälder, är osäker på vem pappan är eller om någon av er föräldrar saknar personnummer kan ni inte använda e-tjänsten. Välkommen att ringa Familjerätten på 046-359 54 82, telefontid är tisdag 10.30-11.30, onsdag 13.00-14.00 samt torsdag 10.30-11.30 eller mejla fader.foraldraskap@lund.se så hjälper vi dig!

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/foralder