Försörjningsstöd, ekonomiskt bistånd

Om du inte har tillräcklig inkomst för att försörja dig eller din familj kan du ansöka om försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag). Vilken hjälp du kan få beror på din och din familjs ekonomi och situation.

Så här ansöker du första gången (och efter ett uppehåll på mer än fyra månader)

 1. När du behöver ansöka om försörjningsstöd, ansöker du med vår e-tjänst Mitt försörjningsstöd. Du som är gift eller sambo söker alltid tillsammans med din partner, som blir medsökande. Använd länken nedan för att söka. Här kan du läsa om vilka bilagor som ska bifogas din ansökan. 
 2. När du skickat in din ansökan med e-tjänsten Mitt försörjningsstöd, ringer du vår mottagningsenhet inom fem dagar. Se kontaktuppgifter nedan. Om du inte ringer oss så kommer din ansökan att avslås.
 3. Våra handläggare ställer några frågor och bokar in dig för ett personligt besök. 

Du som inte har BankID e-legitimation eller har skyddad identitet kan inte använda e-tjänsten, utan ringer Mottagningsenheten för att söka försörjningsstöd.

Alla ansökningar ska enligt lag registreras i socialregistret där de sedan gallras bort efter fem år.

Innan du söker

Försörjningsstöd är aktuellt först när du inte har några andra möjligheter att klara din eller din familjs ekonomi. Om du, eller den du är gift eller sambo med, har inkomst eller tillgångar i form av sparade pengar, aktier eller fonder ska de användas i första hand. Du ska även söka alla jobb du har möjlighet att söka. Det är viktigt att du i första hand vänder dig till Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten. Först därefter kan det vara aktuellt med försörjningsstöd från kommunen. 

Ansök och följ ditt ärende med e-tjänsten Mitt försörjningsstöd

Du kan ansöka om försörjningsstöd och följa ditt ärende i e-tjänsten "Mitt försörjningsstöd". Du som är folkbokförd i Lund kan logga in med hjälp av BankID e-legitimation. 

Mitt försörjningsstöd 

Räkna ut ditt försörjningsstöd

Du kan själv göra en ungefärlig beräkning för att se om du har rätt till försörjningsstöd, på Socialstyrelsens webbsajt. Men även om du skulle få minus i provberäkningen är det inte säkert att du har rätt till försörjningsstöd. Varje ansökan prövas individuellt.

Provberäkning för försörjningsstöd

Så här använder du e-tjänsten Mitt försörjningsstöd

E-tjänsten Mitt försörjningsstöd aktiveras automatiskt för dig som har ett aktivt ärende hos oss.

I e-tjänsten kan du:

 • ansöka om fortsatt försörjningsstöd
 • se om ansökan beviljats eller avslagits
 • se hur mycket pengar du får och när de betalas ut
 • få information, beslut och beräkningar 

Du hittar användarmanualer för e-tjänsten Mitt försörjningsstöd längst ned på denna sida. 
If you need to see the video with subtitles in Arabic, Dari or English, please click here.

Bra att veta  

 1. För att kunna använda tjänsten behöver du BankID eller e-legitimation. För att skaffa BankID, kontakta din bank.
 2. Du kan få information och brev via e-tjänsten istället för via post. Det får du genom att lämna in en samtyckesblankett till din ekonomihandläggare eller socialsekreterare.
  Blanketten laddar du ner här. 
 3. Problem att logga in i e-tjänsten? Prova att logga in i en annan webbläsare och testa gärna så att ditt BankID fungerar. Om det inte hjälper är du välkommen att kontakta din socialsekreterare eller ekonomihandläggare.
 4. Vanliga frågor och svar kring e-tjänsten hittar du här.  
 5. Vi tar hjälp av digital teknik för att räkna ut vilket belopp du har rätt till. Så om du ser förkortningen RPA någonstans i din beräkning så betyder det att det är en automatisk beräkning. Men det är alltid din handläggare som granskar beloppen och fattar beslutet, innan pengarna betalas ut.

OBS! Första torsdagen varje månad klockan 11.30-14 är tjänsten stängd för service. 

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/forsorjningsstod