Länk till startsidan

Fira 10 år med Lundapride

För tio år sedan arrangerades Lundapride för första gången. I år inleder Lundapride med parad i tre av byarna den 12 maj, för att en vecka senare den 18 maj avsluta med den stora paraden i centrala Lund och festligheter i Prideparken.

Regnbågsflaggan – prideflaggan – vajar i vinden på Stortorget

Prideparad i Södra Sandby, Dalby och Veberöd den 12 maj

Söndagen den 12 maj inleder Lundapride med en parad i Södra Sandby, Dalby och Veberöd.

Södra Sandby

I Södra Sandby är start och avslut vid Busstationen. Sträckan för paraden är cirka 2 kilometer. Från klockan 12.30 till 13.30.

Dalby

I Dalby är start och avslut i Centrum. Sträckan för paraden är cirka 1,5 kilometer. Från klockan 14.00 till 15.00.

Veberöd

I Veberöd är start och avslut på Försköningen. Sträckan för paraden är cirka ca 1,5 kilometer. Från klockan 15.30 till 16.30.

Livepodd på Stadsbiblioteket den 16 maj

Torsdagen den 16 maj kl 18 sänder Stadsbiblioteket en livepodd med samtal om böckernas och bibliotekens roll för unga hbtqia+-personer

Bögbibblan livepodd, Facebook

Biblioteken och Ung i Lund är på plats i Prideparken den 18 maj

Folkbiblioteken och Ung i Lund är tillsammans på plats i Prideparken (i Stadsparken) den 18 maj från klockan 13. Här har Ung i Lund skapat ett chill- och pysselområde, en utställning om queera personer genom tiderna och en dragbar med festliga alkoholfria drinkar. Bibliotekets lådcykel står fullastad med regnbågsböcker och det går bra att skaffa lånekort på plats.

Prideparad i centrala Lund den 18 maj

Lördagen den 18 maj är det dags för paraden i centrala Lund. Med start klockan 13.00 från Lundagård fortsätter paraden till Stadsparken via Centralstationen, Bantorget, Stortorget, Botulfsplatsen, Mårtenstorget och tillbaka till Lundagård. Sträckan för paraden är cirka 3 kilometer och beräknas ta 1,5 timme att gå.

Lund värnar om mänskliga rättigheter

Som första stad i Sverige är Lund sedan 2018 en Mänskliga Rättigheter stad (MR-stad). Det innebär att Lunds kommun arbetar för att motverka diskriminering och främja människors möjligheter att få sina rättigheter tillgodosedda på likvärdiga villkor. Folkbiblioteken och Högevallsbadet är HBTQI-certifierade verksamheter som arbetar för att skapa en miljö där alla besökare kan känna sig inkluderade.

Uppdaterad:

Dela sidan: