Länk till startsidan

Fortsatt stark utvecklingsförmåga i Lund under 2023

Trots ett skakigt omvärldsläge, en ansträngd samhällsekonomi och ökat behov av att leverera välfärdstjänster trots minskade resurser visar Lunds kommun på en fortsatt stark utvecklingsförmåga. Det visar 2023 års årsredovisning som klubbades i Kommunfullmäktige den 23 april.

Blommande magnolia utanför Kristallen

– När vi summerar verksamhetsåret 2023 utifrån vår måluppfyllelse och våra finansiella mål så ser vi en god ekonomisk hushållning både för kommunen och kommunkoncernen. Trots en utmanande tid så har vi behållit vår utvecklingsförmåga och vår kapacitet att bedriva en god verksamhet, säger Alexandra Emanuelsson, kvalitetsstrateg.

Verksamhetsåret 2023 har i hög grad präglats av de händelser som sker i vår omvärld. En utmanande samhällsekonomi har gett tydliga effekter i form av en vikande byggkonjunktur. Andelen färdigställda bostäder är rekordmånga samtidigt som antal byggstarter under 2023 är lågt - 305 byggstarter jämfört med 1 430 under 2022.
En fortsatt orolig omvärld har synliggjort en betydande beredskapsskuld. Omvärldsläget ställer krav på kommunens förmåga till civil beredskap och resiliens, inte minst vad gäller IT- och informationssäkerhet.

Ökat förändringstryck

– Lunds kommun står inför ett stort förändringstryck, precis som hela kommunsektorn. Det har att göra med att vi har en allt större grupp äldre lundabor, men också förändrade behov hos lundaborna. Det ökar kraven på kommunens förmåga att anpassa tillgängliga resurser för att leverera välfärdstjänster med god kvalitet och fortsätta utveckla Lund som attraktiv och hållbar plats, säger Alexandra Emanuelsson.

Därför inleddes 2023 ett aktivt omställningsarbete mot en högre effektivitet för att anpassa verksamheten till nya förutsättningar

God måluppfyllelse

Kommunfullmäktiges fyra mål - en tillitsbaserad styrning och ledning, Sveriges tryggaste kommun, fler lundabor i arbete och klimatneutralitet 2030, går i rätt riktning. Målen kring tillitsbaserad styrning och ledning, trygghet och fler i arbete bedöms i hög grad kunna uppfyllas vid mandatperiodens slut. Målet om klimatneutralitet bedöms bli delvis uppfyllt.

– Det arbete som återstår är framförallt att minska på utsläppen och här behöver vi samverka med andra för att nå målet, säger Alexandra Emanuelsson.

Lunds kommun har under många år bedrivit ett ambitiöst klimatarbete som har genererat många utmärkelser och uppmärksamhet. Bland annat som miljöbästa kommun och som en av hundra klimatneutrala städer i EU. Nu handlar det i hög grad om att göra klimatomställningsarbetet mer utåtriktat för att tillsammans med andra aktörer få fler att bidra och påskynda arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser.

Minskad sjukfrånvaro och personalomsättning

Två positiva nyheter är att sjukfrånvaron i Lunds kommun minskade 2023 från 7,6 till 6,6 procent tack vare ett idogt arbete som genomförts i alla verksamheter. Även personalomsättningen minskade med 1,7 procentenheter jämfört med föregående.

–Läget på arbetsmarknaden påverkar personalomsättningen i hög grad, och vi vet ju att 2023 var ett år då arbetslösheten och lågkonjunkturens effekter har börjat ge sig till känna, säger Alexandra Emanuelsson.

Vad innehåller årsredovisningen?

Årsredovisningen omfattar Lunds kommun och dess helägda bolag. Den består av förvaltningsberättelse, drifts- och investeringsredovisning, resultaträkning, kassaflödesanalys, balansräkning, noter, sammanställda räkenskaper samt verksamhetsredovisning. Ett antal bilagor ingår också, med bland annat personalredovisning, hållbarhetsredovisning, kvalitetsrapport samt uppföljning av särskilda uppdrag per fokusområde.

Vill du veta mer om årsredovisningen?
Årsredovisning (lund.se)


Uppdaterad:

Dela sidan: