Länk till startsidan

Så ska Lunds näringsliv fortsätta växa och fler arbetstillfällen skapas

34 åtgärder ska genomföras de kommande två åren med fokus på näringslivet och näringslivsaktörer. ”Handlingsplan för Lunds kommuns näringslivsprogram” visar hur kommunen ska arbeta för att främja näringslivet.

FNs globala mål nummer 11 bland blommor i en park i Lund.

– Handlingsplanen är en ambitionshöjning där vi ännu tydligare vill visa att vi satsar på att utvecklas som näringslivskommun. Genom åtgärder inom sju prioriterade områden ska vi skapa en miljö där små som stora företag kan växa och utvecklas på ett hållbart sätt, säger Adam Sandgren, näringslivschef.

Näringslivet har en avgörande roll för ett välfungerat samhälle och gynnsam utveckling. Näringslivet bidrar till arbetstillfällen, tillväxt, innovation, effektivitet, ekonomisk utveckling och välfärd. Genom handlingsplanen vill Lunds kommun skapa goda förutsättningar för ett hållbart näringsliv som gynnar både företag, samhället och miljön.

– Målet är att näringslivet i Lund ska fortsätta att växa och skapa fler arbetstillfällen. Genom handlingsplanen får vi viktiga verktyg för att uppnå detta mål genom att stödja företagsutveckling, främja innovation och samarbeta med externa parter för att skapa en gynnsam miljö för näringslivet i Lund, säger Adam Sandgren.

Lunds kommuns strategiska näringslivsarbete

Handlingsplanen beskriver hur kommunen ska arbeta för att främja näringslivet under år 2024–2025 för förverkliga målen i Lunds kommuns näringslivsprogram. Handlingsplanen består av 34 åtgärder inom sju prioriterade områden: service och bemötande, attraktivitet, hållbar tillväxt, innovationskraft, kompetensförsörjning, markberedskap och goda fysiska förutsättningar samt infrastruktur och tillgänglighet. Exempel på åtgärder:

  • Vidareutveckla konceptet med företagslotsen.
  • Marknadsföra Lunds kommun som destination och förbättra förutsättningarna för besöksnäringen.
  • Strategiskt arbeta för att etablera internationella företag och skapa goda förutsättningar för internationella samarbeten och affärer för Lunds näringsliv.
  • Avsätta resurser med kompetens för lokala näringslivsutveckling i kommunens östra delar samt landsbygden.
  • Samverka med näringslivsfrämjande aktörer, utveckla koncept som stödjer möjligheter för unga att bedriva entreprenörskap.
  • Vara en internationell test- och demomiljöför hållbara lösningar på samhällsutmaningar.
  • Tillvara näringslivets perspektiv och önskningar i framtagandet av utvecklingsplaner för olika områden och möjliggöra stadsomvandling.
  • Verka för att omställningen till smart stad ska stöttas genom att tillvarata digitaliseringens möjligheter tillsammans med näringslivet.

Samtliga 34 åtgärder presenteras i handlingsplanen:

Handlingsplan för Lunds kommuns näringslivsprogram 2024–2025 Pdf, 227 kB.

– För att gynna en positiv utveckling av ett hållbart näringsliv är ett gott internt samarbete en avgörande framgångsfaktor. Kommunen ska ha en gemensam målbild för att säkra leverans och öka förutsebarhet hos vårt näringsliv. Vi arbetar med att förkorta ledtider och mer effektiva processer. Det borgar för att kunna genomföra projekt för ökad attraktivitet, god infrastruktur och ett gott företagsklimat, säger Hans Juhlin, stadsbyggnadsdirektör.

Uppdaterad:

Dela sidan: