Länk till startsidan

Biltrafiken fortsätter att minska i Lund

Fler väljer att cykla och biltrafiken fortsätter att minska enligt de senaste mätningarna på kommunala gator och cykelvägar i Lund. Motorfordonstrafiken 2023 har minskat med 10 procent sedan 2022, den största årliga minskningen någonsin. Cyklingen har ökat med 8 procent under samma tid.

Två cyklister på Kyrkogatan i Lund. Det är gröna träd i bakgrunden och cyklisterna är klädda i vårkläder.

Förra året utsågs Lund till Sveriges miljöbästa kommun av tidningen Aktuell Hållbarhet. En anledning är att många lundabor är klimatmedvetna och väljer att resa hållbart. Kommunen har också gjort stora satsningar på cykelvägar, spårväg och utveckling av stadsmiljöer.

Jämfört med basåret 2011, när mätningarna började, har motorfordonstrafiken på det kommunala vägnätet minskat med 35 procent, cykeltrafiken har ökat med 8 procent och resandet med kollektivtrafiken har ökat med 18 procent. Flera av Sveriges större städer visar upp en minskning liknande den i Lund medan trafiken ökar på det statliga vägnätet.

Många cyklar istället för att ta bilen

Under pandemin sjönk resandet med kollektivtrafiken med över 30 procent. 2023 har kollektivtrafikresandet återhämtat sig och är nästan på samma nivåer som före pandemin. Pandemin har också påverkat var vi arbetar. I dag kan fler arbeta hemifrån och därmed minska sin arbetspendling.

Att prova på nya resvanor, till exempel att låna en elcykel under några veckor, är en av de åtgärder som påverkat Lundabornas resande och som har fått många att se cykeln som ett alternativ till bilen för vardagsresor. Lund arbetar även tillsammans med Trafikverket och andra kommuner med att bygga ut det regionala cykelvägnätet. I år görs till exempel förbättringar i södra Lund, på Sankt Lars-området, som kommer att underlätta för de omkring 1 000 cyklister som cyklar dagligen mellan Malmö och Lund.

Om statistiken

Mätningarna ingår i den årliga uppföljningen inom Lundamats, kommunens strategi för hållbara transporter sedan mer än 20 år tillbaka. Trafiken räknas årligen vid ett antal mätpunkter på kommunala gator och cykelvägar. Statliga vägar som till exempel E22, Norra Ringen och vägarna mellan kommunens tätorter omfattas inte.

Uppdaterad:

Dela sidan: