Länk till startsidan

Tipsa om gatunamn på Västerbro

Du har chansen att bidra med förslag. Tipsa om passande namn på nya gator, kvarter, parker och platser på Västerbro.

2017 hölls en namnutmaning där lundabor kunde ge förslag på namn till stadsdelen. Den utmaningen slutade med att förslaget Västerbro beslutades av byggnadsnämnden. Nu är det dags igen. Via ett formulär kan den som vill tipsa om namn.

Stadsplaneringen för stadsdelen är i full gång och framöver kommer det att byggas nya kvarter, gator, torg och parker.

Alla namnförslag som lämnas in kommer att finnas med i urvalsprocessen inför beslut. Tjänstepersoner på stadsbyggnadskontoret kommer att gå igenom förslagen och göra ett urval som sedan presenteras för byggnadsnämnden.

Beslut om vilka namn som sätts på gatorna på Västerbro kommer byggnadsnämnden att fatta efterhand som området planeras och byggs.

Vägskylt med texten "Öresundsvägen" som sitter på en stolpe, med blå himmel bakom.
Öresundsvägen är en av vägarna som har ett namn på Västerbro.

Krav och riktlinjer

Det finns en del krav och riktlinjer att förhålla sig till vid namnsättning. Bland annat behöver god ortnamnssed beaktas och kraven i kulturminneslagen.

Förutom kraven brukar beslutade namn passa områdets karaktär, med historiska perspektiv eller framtida aktiviteter i området. Kommunen undviker gärna personnamn på levande personer och svåruttalade namn.

Redan beslutade namn

I kommunens namnwiki kan du läsa historien bakom många av kommunens namn. Här finns även mer information om beslutsgången och den rådgörande referensgruppen för namnärenden.

Lunds kommuns namnwiki

Uppdaterad:

Dela sidan: