Länk till startsidan

Hedh-Escalante Chocolatier skapar världskänd choklad i Västerbro

Lunds nya stadsdel Västerbro ska dofta, kännas och smakas. Dagens industriområde ska gå till att bli en levande, hållbar stadsdel och vissa har redan börjat med att sätta Västerbro på den kulinariska kartan internationellt.

En kvinna i vit rock och vitt hårnät står inne i en tillverkningslokal.
Maria Escalante äger och driver Hedh-Escalante Chocolatier tillsammans med sin partner Jan Hedh.

Chokladens himmel ligger i Västerbro

Innanför en anonym dörr på Bryggaregatan 23 gömmer sig chokladens himmel. När du knackar på blir du insläppt av en leende kvinna i hårnät och rock och får gå genom en lång korridor, där doften av choklad blir allt starkare. Du kommer fram till en personalmatsal och innanför den – chokladfabriken. Kvinnan i hårnät går tillbaka in i tillverkningslokalen och Maria Escalante, som tillsammans med sin partner Jan Hedh äger och driver Hedh-Escalante Chocolatier, tar emot. Maria berättar att de flyttade in i lokalerna i september. Kontraktet är på tre år med möjlighet till förlängning och hyresvärd är Tetra Laval Real Estate. Tidigare låg företaget i Malmö och de cirka 25 medarbetarna följde med till Lund. Det är en konst att göra choklad, särskilt på den här nivån. Maria Escalante och Jan Hedh är kändisar i chokladens värld. Men fortfarande doldisar i Lund, även om deras verksamhet passar perfekt in i visionen för Västerbro.

- Vi trivs väldigt bra här i Lund. Just nu tillverkar vi kakor till det brittiska varuhuset Harrods och tar även fram choklad till flygbolag. Uppe i luften smakar chokladen något annorlunda, så det måste vi tänka på när vi skapar recepten, berättar Maria Escalante och öppnar dörren till de stora lokalerna där chokladtillverkningen och bakningen sker.

Bruna chokladpraliner ligger på en vit plåt.
Glänsande, nytillverkade chokladpraliner väntar på att förgylla julen för någon, någonstans i världen.

Familjen delar samma passion

Under pandemin hade Hedh-Escalante Chocolatier en dipp precis som så många andra, men de bestämde sig för att satsa och hela familjen hjälper till. En dotter är jurist och en annan arbetar med marknadsföring. Marias son Jan-Erik Lilja började som Jan Hedhs lärling när han var 14 år och jobbar i dag tillsammans Jan Hedh med produktutveckling och med att ta fram nya smaker. Jan-Erik designar också alla chokladaskar och kartonger. Inne i chokladfabriken träffar vi ett barnbarn, som efter studierna sagt att han vill hjälpa mormor ett par år, eftersom hon behöver honom. Jan Hedh inte bara smakar sig fram till god choklad, han använder sitt luktsinne, berättar Maria Escalante och säger att barnen i familjen ibland inte förstår hur han kan komma fram till sina smaker.

Kunskap från mormor i Peru och känd chocolatier i Bryssel

Maria Escalante är själv utbildad ekonom, men när hon kom till Sverige som ung var det svårt att få jobb.
- Jag funderade på vad jag hade i bagaget som jag kunde ha nytta av i Sverige. Plötsligt en dag när jag stod på Konsum kom jag på det. Choklad! Alla vill ha det och jag hade kunskap hemifrån Peru genom min mormor. Men jag ville lära mig mer, så jag och min dotter praktiserade hos den kände chocolatiern Pierre Marcolini i Bryssel. Pierre testade mig och tyckte att jag kunde en del om choklad. Vad vill du, Maria, frågade han mig och jag svarade att jag ville starta en chocolatier i Malmö och sälja din choklad.
Så blev det också. Sommaren 2001 startade Maria sin verksamhet i Malmö. Förutom att sälja och tillverka choklad anordnade hon tävlingar för elever i Malmös skolor.
- Integration genom choklad! Jag berättade om bönorna och om chokladen och eleverna fick teckna och designa praliner som sedan blev bedömda av konstnärer. Den som vann fick åka till Pierre Marcolini i Bryssel. Ett sådant projekt skulle jag gärna vilja göra i Lund också.

Två män kavlar pepparkaksdeg.
Här bakas pepparkakor - med massor av kärlek.

Engelskt och svenskt kungahus har fått smaka

Men först väntar leverans till ett antal storkunder innan jul. Bland annat gör Hedh-Escalante en julkalender där pralinerna har smaker från hela världen. Inga halvfabrikat används i Hedh-Escalantes choklad, bara råvaror och egna recept.

- Vi vill hålla hantverket levande. Det är så mycket som har betydelse för hur en pralin eller en kaka blir. Små skillnader i kyla och värme, ventilationen och så vidare. Våra kunder är krävande. Vill man jobba med de bästa, måste man vara den bästa. Det engelska kungahuset har smakat vår choklad och nu har vi faktiskt också fått audiens hos vår svenske kung, tillsammans med gastronomiska profiler. Men lika viktig är vår personal här. De har stor betydelse och som arbetsgivare vill jag ställa mig i deras skor. Jag minns när jag var anställd och jag minns också när jag satte min fot i Sverige för första gången. Choklad är stämning och glädje, det kan den bidra med till en stad.

Brun choklad kokas i en stor behållare.
Visst får du lust att smaka? Chokladen tillverkas inne den luftiga i fabrikslokalen.
En kvinna i vit rock och blå plasthandskar håller i en plåt med pepparkakor.
De gyllene pepparkakorna på plåten ska skickas till Harrods i London.
En kvinna i vit rock och vitt hårnät står inne i en tillverkningslokal.
Maria Escalante säger att personalen är viktig på Hedh-Escalante Chocolatier. Hon vill alltid minnas när hon själv var anställd och när hon för första gången satte sin fot i Sverige.

Uppdaterad:

Dela sidan: