Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Erikshjälpen lyfter människor och ting

Du har säkert varit där. För att fynda återbrukade kläder och prylar, eller för att lämna sådant du inte längre behöver. Men du kanske inte känner till att Erikshjälpen inte bara tar hand om ting, utan också människor.

En man står inne i en second handbutik.
Joakim Sahrling är biträdande butikschef och produktionschef på Erikshjälpen Öresundsvägen i Lund.

Erikshjälpens stora Lundabutik ligger i en tegelbyggnad på Öresundsvägen i Västerbro. Det finns också en mindre butik på Stora Södergatan i centrala Lund. Den stora butiken, där det även finns ett lager, har 430 medarbetare med 20 olika nationaliteter i åldern från 20 till 84 år.

Tidigt ute med hållbarhet och miljöperspektiv

Erikshjälpens verksamhet har tre huvudinriktningar. Den första är att ett överskott från försäljningen ska gå till bistånd. Det kan handla om brunnsborrning eller att bygga skolor. Den andra bygger på återbruk och hållbarhet. Erikshjälpen var tidigt ute när det gäller miljöperspektivet.
- Våra kunder här i Lund har en låg medelålder. Studenter handlar kläder, men också bohag om de ska flytta. I den här gruppen finns det redan ett stort miljöfokus. Förutom att ta hand om kläder och saker och sälja vidare har vi en verksamhet som syr om. Remake är stort. Vi har också en stor stickgrupp, säger Joakim Sahrling, som är biträdande butikschef och produktionschef på Erikshjälpen Öresundsvägen i Lund och som visar runt i den stora lokalen.

En skyltdocka visar gårdagens vackra mode, som är minst lika snyggt i dag.

Jobb ger självförtroende

Det tredje syftet med Erikshjälpens verksamhet är det sociala arbetet och samhällsnyttan. Personer som på olika sätt står utanför arbetslivet, eller är unga och behöver få praktik, får komma till Erikshjälpen och jobba. Varje år börjar 100 till 125 nya medarbetare, samtidigt som andra slutar, med större självförtroende, styrka och mod att möta vardagens utmaningar. Hit kommer människor från daglig verksamhet, för språkträning, arbetsträning eller PRAO. Här samarbetar volontärer med dem som gör samhällstjänst eller kommunpraktik.
- Mycket av vår tid går till att hjälpa personal och vi är 11 personer i arbetsledningen. De som behöver det får enklare arbetsuppgifter och varje morgon startar vi med en gemensam frukost. Det knyter oss samman och vi kan berätta om något som har hänt, till exempel att hela dagskassan på Eriksdagen har gått till gatubarn i Uganda. En del av våra medarbetare har kanske inte så mycket i kylskåpet heller, säger Joakim.

Givandet följer samma rytm

Erikshjälpen passar in perfekt i utvecklingen av det framtida Västerbro - med dess fokus på industrihistoria och ambition till återbruk. Erikshjälpen huserar i en 5 000 kvadratmeter stor byggnad, där lagret rymmer 800 pallplatser. Huset kallas för Eksandhs gamla efter en järnhandel som låg i byggnaden. 2007 flyttade Erikshjälpen in här och de kan vara kvar till 2026 med sitt nuvarande kontrakt. Sedan hoppas Erikshjälpen hitta en ny, liknande lokal. Byggnaden ägs av Rikshem. Erikshjälpen på Öresundsvägen är en av verksamhetens största och de sköter också logistik till butikerna i Eslöv, Ystad och Trelleborg.
- De stora lådorna som du ser längst in i lagret innehåller jul- och vintersaker. Dem sorterar vi bort från butiken för att kunna ta fram nästa säsong. Givandet följer en särskild rytm. Till jul och påsk får vi fler gåvor. Folk har mer tid. När människor flyttar kommer det också in många gåvor hit, säger Joakim.

En byggnad och en container syns bakom trädgrenar med gröna blad.
Erikshjälpens butik på Öresundsvägen är återbruksparadiset för många i Lund.

Skattkista med en stor omsättning

Erikshjälpens butiker har samma koncept och grafiska profil. Du ska känna igen dig, men butikerna har ändå känslan av att dyka ner i en skattkista. Här kan du hitta vad som helst och här är allt möjligt. Det är också en stor omsättning i butiken. Varor flyttas, nya varor kommer in och prismärks. Personalen hänger upp och ser till att allt är helt och rent. Det som inte säljs här kan hitta köpare över havet. Erikshjälpen har fyra till fem lastbilar som hämtar och lämnar saker i närområdet samt en trailer som levererar till Estland.
- Estland har en liten medelklass och de har inte möjlighet att skänka inte tillräckligt mycket. Våra 17 partnerbutiker i landet får en trailer i veckan, säger Joakim.

Ett barn och en pensionär skapade möjligheter

Erikshjälpen är en fristående organisation som vilar på en kristen grund. Organisationen är inte knuten till något samfund utan samarbetar med flera olika föreningar.

- Erikshjälpen grundades av ett barn, Erik Nilsson som föddes 1929 i småländska Ruda. Som blödarsjuk tillbringade Erik mycket tid på sjukhus. Men istället för att tycka synd om sig själv började han skicka hälsningar och brev för att uppmuntra andra sjuka barn, berättar Joakim.

Vinylskivor står i lådor inne i en butik.
Vinylskivor är populära igen. I Erikshjälpens butik kan du botanisera bland flera gamla godingar.

Erik ville göra gott. När han sedan intervjuades av radioprofilen Sven Jerring tog verksamheten ytterligare fart. Gåvor började strömma in när människor från hela landet hörde talas om Eriks arbete. Människor skänkte hus, möbler och saker och Erik började ta hand om alla sakerna och sålde dem sedan vidare.

Bror Hansson var den person som gjorde att Erikshjälpen fick ett starkt fäste i Lund. Bror var vaktmästare på studentnationer och aktiv i Pingstkyrkan. 1978-79 lärde han känna polska utbytesstudenter. När han körde en polsk kvinna hem såg har hur eländigt de hade det och började samla in kläder och annat för att hjälpa dem. Bror åkte runt i Lund och samlade in till hjälpsändningar till Polen. Eftersom han var vaktmästare i Pingstkyrkan hade han nycklar till deras lokaler och kunde ställa material där. Citybutiken vid Pingstkyrkan i Lund blev Erikshjälpen. 1981 köpte Pingstkyrkan en butik i Genarp och detta blev Erikshjälpens butik nummer tre. Bror dog 2007 och då var han 94 år.

- Resultatet det du ser idag härstammar från ett barn och en pensionär. Dem som vi inte räknar med. Erikshjälpen växer hela tiden och vi öppnar nya butiken, senast i Trelleborg, säger Joakim.

En man står i en öppning i ett butikslager.
Joakim Sahrling ser ut över Erikshjälpens väl använda mottagningsplats. En soffa väntar på nya ägare.

Uppdaterad:

Dela sidan: