Nyheter och nyhetsarkiv

Mars

2020-03-27

Nu blir det enklare att bekräfta föräldraskap!

Nu gör vi det enklare att bekräfta föräldraskap i Lund. Nyblivna föräldrar som bor ihop kan enkelt boka tid eller beställa handlingar via en e-tjänst och öppettiderna utökas.

2020-03-27

Gratis parkering i centrala Lund

Lunds kommun erbjuder gratis parkering, med P-skiva, på allmänna gator i stadskärnan under max 2 h. I LKPs mobilitetshus Svane på Gasverksgatan kan du parkera gratis upp till 4 h. Erbjudandet gäller till och med 31 maj.

2020-03-25

Tillsammans gör vi plats för vattnet, 2.500:- för dina stuprör

Tillsammans gör vi plats för vattnet är VA SYDs satsning på skyfallshantering. Nu kan du som villa- och radhusägare i Lund få ekonomisk ersättning när du leder ut vattnet från dina stuprör i trädgården eller samlar det i en regnvattentunna.

2020-03-24

Nu fräschar vi upp Genarps Medborgarhus

Vad ska hända med Medborgarhuset i Genarp? Den frågan har varit föremål för en livlig diskussion, bland annat i samband med Fokus Genarp. Nu är det klart att Medborgarhuset rustas upp.

2020-03-24

Nominera kandidater till de nya medarbetarpriserna

Nu införs medarbetarpriser för att särskilt uppmärksamma goda initiativ som leder till smartare användning av resurserna i Lunds kommun och de helägda bolagen Lunds kommunala fastighetsbolag (LKF) och Lunds parkerings AB (LKP). Både medborgare och anställda kan nominera kandidater senast 31 mars.

2020-03-20

Välkomna våren!

Våra utomhusrum är viktigare än någonsin. Vårens färger och dofter möter oss på gator och torg, längs cykelvägar och i parker och i naturområden, när väder och virus lockar ut oss efter en grå vinter. Växthuset i Stadsparken bjuder på en försmak av årets blomsterprogram och i Skrylle startar naturum sitt vårprogram. Välkommen ut i VÅRstad Lund!

2020-03-10

Planprisets silver till Västerbro

En av Sveriges mest intressanta stadsplaneringar bedrivs i Lund. Kommunen har vunnit en delad andraplats i Planpriset 2019 för arbetet med Västerbro, industriområdet som ska omvandlas till ny centrumnära stadsdel. Lund uppmärksammas bland annat för sin långsiktiga planering, samt att kommunen håller i taktpinnen trots att man inte äger marken.

2020-03-10

Grand Hotels verandor och Bantorget får Lunds stadsbyggnadspris

Lunds stadsbyggnadspris för 2019 går till en av Lunds allra finaste mötesplatser. Skaparna av Grands nya verandor och Bantorgets ombyggnad prisas tillsammans för en plats präglad av vacker arkitektur, myllrande folkliv, porlande vatten och pianomusik.

2020-03-09

Tekniska nämnden skjuter upp öppet möte i Dalby

Tekniska nämndens öppna möte i Dalby den 18 mars skjuts upp till ett senare tillfälle med anledning av coronaviruset.

2020-03-04

​Klart för gemensam parkeringsorganisation

Lunds kommun samlar parkeringsövervakningen i en organisation från och med 1 april, enligt kommunstyrelsens beslut idag. I den nya organisationen går tekniska nämndens ansvar för övervakning av parkering på gator och torg över till LKP AB.

2020-03-02

Lunds kommun ger sig ut på företagsturné

100 företagsbesök på 100 dagar. Det ska genomföras av Lunds kommun med start den 2 mars. Syftet är att skapa en bättre dialog med företag i olika branscher och alla delar av kommunen.

Februari

2020-02-27

​Lund växer som evenemangsstad – sök evenemangsstöd

Lunds kommun välkomnar hållbara och innovativa evenemang i hela kommunen. Nu finns möjlighet för dig som planerar arrangemang i kommunen att söka evenemangsstöd från oss.

2020-02-26

Nya befolkningssiffror: Så många invånare har Lunds kommun

Sveriges tolfte största stad fortsätter att växa. Vid årsskiftet hade Lunds kommun 124 935 invånare.

2020-02-24

Incident på Fäladsgården bedöms inte som hot

Under måndagsmorgonen beslutade rektorn för Fäladsgården att stänga högstadieskolan, efter att en incident via sociala medier uppmärksammats. Vid lunchtid kunde polisen konstatera att det inte rör sig om något brott – och skolan kan öppna som vanligt imorgon, tisdag.

2020-02-20

Nytt grönprogram till glädje för Lunds invånare, djur och natur

Lunds kommuns nya grönprogram tar ett helhetsgrepp kring grönskan i Lund. Programmet bidrar till lundabornas välbefinnande genom att skapa bättre möjligheter för biologisk mångfald, främjar folkhälsan och är en viktig del i hållbar samhällsplanering.

2020-02-20

Tyck till om Torngården i Stångby

Har du en idé om vilken verksamhet och/eller aktiviteter som kan bedrivas i Torngården, Stångby från och med våren 2022 och framåt? I så fall kan du delta i Lunds kommuns idétävling.

2020-02-19

Avgiftsförändringar inom äldre- och handikappomsorgen

Kommunfullmäktige har beslutat om nya avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. De nya avgifterna gäller från och med den 1 mars 2020.

2020-02-14

Engagerade Sandbybor på open space-möte

Tisdagen 11 februari trotsade Sandbybor, tjänstemän och förtroendevalda februariregnet för att mötas i Killebäckskolans idrottshall i Södra Sandby. Runt 180 personer samlades för att prata om framtiden för Södra Sandby, Flyingeby och Revingeby.

2020-02-06

Lunds nya energiplan 2019 – 2026

Utsläppen av växthusgaser i Lunds kommun ska minska med minst 50 procent till 2020 jämfört med 1990 och vara nära noll 2050. Samtidigt ska energiförsörjningen i Lunds kommun vara långsiktigt hållbar och robust. Dessa övergripande mål är grunden för energiplanen.

2020-02-06

Lund flaggar för samernas nationaldag

I dag, den 6 februari, uppmärksammar vi samernas nationaldag genom att hissa den samiska flaggan på Stortorget.

2020-02-05

I fint sällskap! Kreativa Lund i topp i EU-rapport

Vad har Paris, Köpenhamn, Florens och Lund gemensamt? Jo, alla placerar sig på förstaplats i sina respektive storleksklasser i EU-kommissionens rapport ”The Cultural and Creative Cities Monitor”. Alla är städer med störst kreativ och kulturell potential i Europa.

2020-02-05

Beslut om ny station på Klostergården

Nu kan Klostergårdens station börja byggas. Det beslutade kommunstyrelsen den 4 februari. Det som ska byggas är en nedbantad version av det första förslaget, men stationen kan vidareutvecklas i framtiden när området runt Källby exploateras.

2020-02-04

Tyck till om framtidens Södra Sandby

Nu är det dags att sätta fokus på Södra Sandby. Den 11 februari hålls ett Open Space-möte i Killebäckshallen för Sandbybor, tjänstepersoner och förtroendevalda i Lunds kommun.

2020-02-03

Känner du en miljöhjälte?

Nu har du chansen att uppmärksamma personer, organisationer eller företag genom att nominera till Lunds kommuns miljöpris. Senast den 31 mars vill vi ha din nominering.

2020-02-03

Stadsbiblioteket söker Lundabornas minnen

I år är det 50 år sedan Stadsbiblioteket invigdes. Det kommer att firas med en jubileumsvecka på biblioteket med start 30 mars. Redan nu börjar firandet och förberedelserna med att biblioteket samlar in Lundabornas minnen från Stadsbiblioteket.

Januari

2020-01-29

Fortsatt bra resultat för Lunds kommun i SKR:s Öppna Jämförelser – Trygghet och säkerhet 2019

Lunds kommun fortsätter att vara en av Sveriges tryggaste och säkraste. Mätningen visar att Lunds kommun också är den allra tryggaste ”större staden” med sin plats 23:e i Sverige. SKR:s årliga mätning Öppna jämförelser Trygghet och säkerhet jämför brotts- och incidentstatistik i Sveriges alla 290 kommuner.

2020-01-28

Gymnasieskolor i Lund och Helsingborg tävlar om att minska matsvinnet

Matsvinn har en betydande miljö- och klimatpåverkan. Några elever på gymnasieskolan Spyken har tröttnat på detta onödiga svinn och bestämde sig därför att göra något åt saken – vilket nu resulterar i en tävling där Sveriges två bästa miljökommuner gör upp om vilken gymnasieskola som kan minska sitt matsvinn mest.

2020-01-24

Hur kommer Lund att arbeta framöver med ekologiska livsmedel?

Lund har i många år varit en av Sveriges ledande kommuner för ekologiska inköp. I december beslutade kommunfullmäktige att stryka målsättningen om 100 % ekologisk mat för att på sikt ge mer utrymme för andra hållbarhetsaspekter i livsmedelsinköpen. Så vad innebär detta i praktiken?

2020-01-23

Samhällsorientering för nyanlända utökas till minst 100 timmar

Samhällsorienteringen är en viktig insats för att nyanlända Lundabor på ett strukturerat sätt ska få information om det svenska samhället. Den 1 februari utökas samhällsorienteringen för nyanlända till minst 100 timmar, vilket är en ökning på 40 timmar.

2020-01-21

Västerbro kan ge Lund planpriset 2019

Planeringen för Lunds nya stadsdel Västerbro är en av Sveriges intressantaste just nu. Det tycker Sveriges Arkitekter som därför nominerat Lunds kommun och Västerbro till Planpriset 2019. Vinnaren utses den 10 mars.

2020-01-21

Fortsatt öppet elljusspår i Genarp

Lunds kommun har nått en överenskommelse med en privat markägare i Genarp, för att fortsatt hålla elljusspåret vid Genarps idrottsplats öppet. Tidigare planerad stängning av spåret kommer därför inte verkställas.

2020-01-16

Nya Lerbäckshallen redo för idrottssugna elever

För Lerbäcksskolans elever började terminen med en ny idrottshall. Den efterlängtade Lerbäckshallen med rymliga och fräscha lokaler har nu börjat användas.

2020-01-15

Samarbete med LKF och privata hyresvärdar ska minska hemlösheten i Lund

Nu inleder Lunds kommun och LKF, Lunds kommuns fastighets AB, ett ännu tätare samarbete för att kunna minska hemlösheten i Lund. Tillsammans vill man se till att de familjer och barn som idag är hemlösa ska kunna erbjudas en lägenhet. Målsättningen är att även privata hyresvärdar ska ansluta till samarbetet.

2020-01-10

Lunds kommun stämmer Crazy Holding AB

Lunds kommun har nu lämnat in en stämningsansökan mot Crazy Holding för att få tillbaka de 3.7 miljoner kronor som felaktigt betalats ut till bolaget.

2020-01-08

Ny idrotts- och fritidschef på plats i Lund

Lunds kommuns nya idrotts- och fritidschef är nu på plats. Jari Kajanne är den som ska leda kommunens arbete med att ge fler barn och ungdomar en mer aktiv och meningsfull fritid.