Nordiska Ungdomsorkestern 2017

Nordiska Ungdomsorkestern  
16 juni-2 juli 2017 i Lund, Sverige.

 

Nordiska Ungdomsorkestern är en kurs som är till för dig som vill utveckla ditt orkesterspel! Vi vänder oss till dig som är mellan 16 och 25 år och som bor i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island samt på Grönland, Färöarna och Åland. Den symfoniska musiken står i fokus och varje år framförs minst två större symfoniska verk under ledning av internationellt erkända dirigenter. Nordiska Ungdomsorkestern är en institution som sedan starten 1951 varit med och fostrat flera generationer av ungdomar från hela Norden i orkesterspel. Grundtanken är att ge ungdomar möjligheten att få komma i kontakt med den stora symfoniska repertoaren samtidigt som de får hjälp av erfarna instruktörer och en möjlighet att bredda sitt spel ytterligare med kammarmusik eller som solist.

Kursen är sedan starten fast förankrad i Lund och har under de mer än 60 år som gått varit ett uppskattat inslag i staden om sommaren. Orkesterns bas är Stadshallen där repetitioner och konserter äger rum. Inkvarteringen sker hos vanliga lundabor, i studentlägenheter såväl som villor. Denna närhet till staden och den starka traditionen har gjort att deltagare många år senare fortfarande känner sig hemma i Lund.

Nordiska Ungdomsorkestern och dess verksamhet har bildat skola för många andra liknande orkesterverksamheter i Sverige och Norden. Under årens lopp har verksamheten utvecklats men grunden kvarstår. Nordiska Ungdomsorkestern har alltid haft som främsta mål att ge ungdomar möjlighet att utveckla sitt orkesterspel och därmed se musiken som en grundläggande och självklar mänsklig upplevelse. Nordiska Ungdomsorkestern har aldrig tillämpat provspelning utan urvalet av kursdeltagare sker efter de uppgifter som deltagarna själva skickar in.

I år kommer vår konstnärlige ledare (och Helsingborgs Symfoniorkesters chefdirigent), Stefan Solyom, tillbaka och tar med sig en av sina favoritsymfonier; Sympfonie Fantastique av Hector Berlioz. De som har spelat denna symfoni med Stefan vet att upplevelsen blir lika fantastisk som namnet antyder!

Mika Eichenholz, som 2017 tillträder posten som chefdirigent för Orquesta Sinfónica Universidad de Concepción i Chile återkommer och har med sig ett minst lika fantastiskt program; Romeo och Julia av Sergej Prokofjev. Mika har många musikaliska specialiteter, och en av de som han tycker bäst om är att få dirigera rysk musik!

 

För frågor, kontakta producent Carl-Magnus Trygg, 
carl-magnus.trygg@lund.se 


Nordiska Ungdomsorkestern arrangeras av Lunds Kommun och Musik i Syd i samarbete med Musikhögskolan i Malmö, Odeum vid Lunds Universitet, Sveriges Orkesterförbund.

Faktaansvarig: Kulturskolan

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/nuo

Lunds kommun

Telefonnummer
046-359 50 00

Sommaröppet medborgarcenter, 3 juli–11 augusti
Måndag–fredag: kl. 0816

Ord. öppettider, medborgarcenter
Måndag–torsdag: kl. 08–17
Fredag: kl. 08–16
Dag före röd dag: kl. 08–15

Organisationsnummer
212000-1132

Kulturskolan

Adress
S:t Laurentiigatan 1, 222 21 Lund

Telefonnummer
046-359 50 00

E-post
kulturskolan@lund.se