Nordiska Ungdomsorkestern 2019

NUO

Nordiska Ungdomsorkestern
14 - 30 juni 2019 i Lund, Sverige.

Nordiska Ungdomsorkestern är en kurs som är till för dig som vill utveckla ditt orkesterspel! Man kan ansöka till kursen från det år man fyller 16. Den symfoniska musiken står i fokus och varje år framförs minst två större symfoniska verk under ledning av internationellt erkända dirigenter. Nordiska Ungdomsorkestern är en institution som sedan starten 1951 varit med och fostrat flera generationer av ungdomar från hela Norden i orkesterspel. Grundtanken är att ge ungdomar möjligheten att få komma i kontakt med den stora symfoniska repertoaren samtidigt som de får hjälp av erfarna instruktörer och en möjlighet att bredda sitt spel ytterligare med kammarmusik eller som solist.

Kursen är sedan starten fast förankrad i Lund och har under de mer än 60 år som gått varit ett uppskattat inslag i staden om sommaren. Inkvarteringen sker hos vanliga lundabor, i studentlägenheter såväl som villor. Denna närhet till staden och den starka traditionen har gjort att deltagare många år senare fortfarande känner sig hemma i Lund.

Nordiska Ungdomsorkestern och dess verksamhet har bildat skola för många andra liknande orkesterverksamheter i Sverige och Norden. Under årens lopp har verksamheten utvecklats men grunden kvarstår. Nordiska Ungdomsorkestern har alltid haft som främsta mål att ge ungdomar möjlighet att utveckla sitt orkesterspel och därmed se musiken som en grundläggande och självklar mänsklig upplevelse. Nordiska Ungdomsorkestern har aldrig tillämpat provspelning utan urvalet av kursdeltagare sker efter de uppgifter som deltagarna själva skickar in.

I år återkommer Michael Bartosch och han kommer att dirigera bland annat Rimskij-Korsakovs tondikt Scheherazade.

Mika Eichenholzhar varit dirigent på kursen sedan 1995 och kommer att dirigera Sjostakovitjs 9:e symfoni och Nielsens Heliosuvertyr.

För frågor, kontakta producent Carl-Magnus Trygg,
carl-magnus.trygg@lund.se


Nordiska Ungdomsorkestern arrangeras av Lunds Kommun och Musik i Syd i samarbete med Musikhögskolan i Malmö och Sveriges Orkesterförbund.

Faktaansvarig: Kulturskolan

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/nuo