30. Undersök vatten

Hösten ger många fina tillfällen att vistas ute på skolgården, i närmiljön och på lägerskolor. Det är en utmärkt tid för att arbeta med och runt vatten.

Naturskolebladet nr 30:1996

Lämplig årstid: vår / höst

vattenriksnurran

Djurlivet i vattnet är rikligt, träd och övriga växter har fortfarande inte mist sin grönska. Det finns mycket att upptäcka och undersöka. Inom Lunds kommun har vi flera lämpliga vattenlokaler dit vi kan ta oss med cykel eller buss. Några exempel är Höjeå, dammar i våra parker, Dalby, Torna Hällestad "Björkensdalsdammen", friluftsområdet Skrylle varifrån man har en 20 minuters promenad till Måryds dammar. Havet finns också inom bussavstånd...

"Smådjur i Kristianstads vattenrike". Kristianstads naturskola har gett ut en skrift som på ett enkelt och trevligt sätt presenterar våra vanligaste vattendjur.

"Vattenrikesnurran" är ett annat hjälpmedel vid vattenundersökningar.

Man ställer in rätt alternativ på varje cirkel, vänder sedan och läser av vattendragets naturvärde. Boken och snurran beställer du hos Ekomobilen, Kristianstads naturskola.

FLYTA-SJUNKA.Arbeta i smågrupper.Leta längs stranden, utan att prova först, hitta fem (olika) saker som du tror sjunker, fem saker som du tror flyter. Testa i hinkar eller på vattenytan. Varför flyter vissa och inte andra? Kan man få något som först sjunker att flyta och tvärt om? Hur?

Övningen går bra att göra på skolgården. Det behövs några hinkar eller en större balja.

Det kan verka enkelt men pröva får du se.

Relaterad information