36. Stenar finns alltid till hands

Stenar finns alltid till hands. Flintan t.ex. som vi har så gott om på våra åkrar och i skolgårdsrabatten var ju tidigare vår landsändas guld. Det "exporterades" till resten av Sverige för att användas till spjutspetsar, yxor, eldflinta mm.

Naturskolebladet nr 36:1998

Lämplig årstid: året runt

Visste ni förresten att när man hittade gamla flintyxor på åkrarna förr så trodde man att det var hammare eller "viggar" som Tor hade kastat efter trollen. De hade magisk kraft, trodde man, och de gav skydd om man hängde dem över lagårdsdörren eller grävde ner dem under tröskeln för då vågade inget troll sig in.

Domkyrkan och jätten Finn är inte heller så dum som "stensägen."

Här kommer en del stenaktiviteter:

  • Låt eleverna gå ut och plocka 3 stenar var (ange maxstorlek!). Tvätta dem, ge dem ev. ett namn. Beskriv dem med text och byt stenar. Vilken text hör till vilken sten? Välj ut en av stenarna och försök tänka ut din stens historia. Skriv gärna ner den som en berättelse. Gör en utställning med stenar och berättelser. Eleverna kan få hjälp av en skiss på tavlan som i enkelhet visar det geologiska kretsloppet.
  • För att förstå hur sand och lera blir till kan man gnugga två stenar mot varandra över ett papper tills det blir en liten hög. Använd gärna luppen och ta in ett jordprov från rabatten och jämför.
  • Låt eleverna samla in stenar under en begränsad tid. Sortera dem. Byt och se om grannen kan komma på hur de är sorterade, eller skriv ner en sorteringsnyckel och lägg ihop stenarna i en hög igen. Sedan gäller det att se om det går att följa schemat. Alla insamlade stenar kan sedan användas till att bygga en labyrint. Lägg dem efter storleksordning, färg eller form, och så vidare.
  • En variant på att träna iakttagelseförmågan är att vara stendetektiver. Eleverna får välja en stentyp och skriver signalement. Eleverna byter sedan signalement och ger sig ut på jakt.
  • För de äldre eleverna har Leif Carserud gjort en geologisk rundvandring i Lund. Den finns nog på de flesta skolor i ett häfte som kallas "Stadsvandringar i Lund".

Litteraturtips:

Falk, Kullenberg: Stenboken
Carserud: Geologiska sevärdheter i Skåne, del 1 och 2.
Laufeld: Mineral och Bergarter

vita-stenen-logga

ur: "Naturen som inspirationskälla" (Friluftsfrämjandet)