29. Laborera med snö

Använd snön i undervisningen!

Naturskolebladet nr 29:1996

Lämplig årstid: vinter

iskristaller

  • Titta på snöflingor i lupp! (bäst när det är några minusgrader) Ser de likadana ut? Har de något gemensamt? (sex uddar) Hur många iskristaller finns det i en snöflinga? Försök att rita av snöflingorna.
  • Fyll snö i en 1-liters mjölkförpackning och se hur mycket vatten det blir. Blir det lika mycket på olika platser och beroende på hur jag fyller förpackningen?
  • Filtrera snön i kaffefilter. Kvar på filtret sitter dammkorn som iskristallerna fastnat på. De kan bära minnen från hela världen, ja t o m från universum.
  • Varför är snön vit? Dela ett ägg i gula och vita. Vispa vitan. Vad händer med färgen och volymen? (Vi vispar in luft och på samma sätt finns det mycket luft mellan iskristallerna.)
  • När det börjar töa och det blir kramsnö så kan man göra följande försök: Krama en snöboll. Stick in en termometer i bollen. Krama bollen med händerna. Vad kommer att hända med temperaturen? Låt eleverna ställa hypoteser och förklara hur de tänker och gruppera deras funderingar. Blir temperaturen högre, lägre eller lika med 0 grader Celsius?(Följ länken nedan för rätt svar.)
  • När det gäller is finns det många små trevliga uppslag t ex att frysa vatten i en flaska utan lock för att se att is tar större plats. Fundera då också vad detta får för betydelse i naturen och våra liv.
  • Att stoppa en isbit i vatten leder också till funderingar. Varför flyter isen och vad får detta för betydelse? Som alternativ till snölyktor är islyktor fint. Fyll exempelvis en spann eller en papperskorg med vatten och låt den stå ute över natten (ibland räcker det med några timmar.) Häll ut överblivet vatten som ej frusit. Ta in i värmen några minuter och stjälp sedan ut isformen utomhus och ställ ett ljus inuti. Mycket fint!

Relaterad information