37. Fågelvandring längs Höje å

November, december, januari vad finns att göra i den ofta så grå Skånevintern?

Naturskolebladet nr 37:1998

Lämplig årstid: vinter

En novemberdag, mulet ett par minusgrader tog vi buss ner till S:t Lars Parken.
Vi gick genom parken mot Malmövägen, började vår vandring vid den vackra stenbron. Trafiken från motorvägens in-och utfarter var påträngande.

höje-åVi glömde snart trafikbullret för det rika fågellivet. Redan under de första tvåhundra meterna av vår vandring såg vi bofinkar, talgoxar, gråsiskor, blåmesar, sparvar, kråkfåglar och ett stort träd fullt med duvor.

I tistlarna vid ån klängde massor av underbart färgade fåglar i gult, rött, beige, svart och vitt. Det var steglitser, underbara att se i den för övrigt så grå färgskalan, de tog vår uppmärksamhet under en lång stund.

Vi vandrade vidare längs ån genom parken, skatans svarta och vita färger framträder också väldigt bra i vinternatur, fasanen höll till på andra sidan ån. När vi passerade betesmarken var det mest duvor och kråkfåglar som höll oss sällskap. Då och då träffade vi på gräsänder i ån, de simmade parvis så vi konstaterar att de lever tillsammans hela året. Vidare under järnvägsbron mot den första av avloppsreningsverkets dammar, dags för fikapaus. Det smakade bra med varm dryck och mackor. Vi konstaterade att trots vantar, mössa och bra på fötterna så var vi inte för varmt klädda.

svanarDammarna är fantastiska fågellokaler. På relativt nära håll ser man flera olika andfåglar, sothöns, svanar och måsfåglar. Vi kände igen knipa, vigg och brunand. Flera svanfamiljer med sina grå ungar fanns, gärna i olika dammar på behörigt avstånd från varandra.

Efter den sista dammen, där ån är slingrig och vegetationen tät, hörde vi domherren vissla. Nöjda och förundrade över allt vi sett "nästan inne i stan" var vi framme vid vårt slutmål Värpinge by. Bussarna går varje kvart så vi behövde inte vänta länge på buss nr 2 som tog oss åter in till staden.

Kortare eller längre fågelvandringar längs Höje å

Vandringen ovan: Ta buss till S:t. Lars Parken, åk inte till ändhållplatsen utan kliv av hållplatsen innan, den heter "Köket". Gå genom parken mot Malmövägen och börja vandringen vid gamla stenbron. Det är bra stig hela vägen, genom parken vidare längs ån ända fram till Värpinge. Ta buss från Värpinge by tillbaka. Med fågelskådning och matsäck behövs det ca 3 tim.

Kortare vandring: Ta buss till Klostergården/Källby, gå ner till ån och följ den till dammarna. Samma buss tillbaka eller bussen från Värpinge by.

En blåsig dag kan det vara bättre att göra turen tvärtom, så man får västanvinden i ryggen, i stället för i ansiktet. Man har hållplatserna i S:t. Lars, Källby och Värpinge att variera mellan så man kan skräddarsy sin egen tur.

Relaterad information