Filmarkiven - rika & fantastiska källor att ösa ur

& inte en så dammig historia som man kan tro!

Mediabild

Filmarkivet på Svenska Filminstitutet är ett av de äldsta i världen och är en rik källa att ösa ur i många sammanhang. Och det är inte alls - som man kan befara - en dammig historia! Tvärtom så spritter det av liv. Mycket tack vare att materialet numera också finns tillgängligt via nätet – kika på www.filmarkivet.se

& det finns ännu fler fantastiska filmresurser att upptäcka på internet!

I takt med att allt fler äldre filmer digitaliserar blir de också tillgängliga på nätet. Till stor glädje för oss alla. Inte minst som väldigt mycket är gratis att se på!

På arkivens nätsidor finns ett helt unikt kultur- och filmarv bevarat. Här hittar man - ofta i en närmast sagolik blandning - spelfilmer, dokumentärer, animationer, reklamfilmer och journalfilmer. Det är i princip helt outtömliga källor att ösa ur. Inte minst inom ämnen som historia och samhällskunskap. Kika till exempel på den härliga sidan Danmark på film. (Se länk nedan). Här finns en härlig mix av en tid som flytt! Eller varför inte göra en djupdykning på danskarnas samlingssida om "Det kolde krig". (Se länk nedan). Här samsas text och filmklipp i en överskådningsbar tidslinje.

I arkivens material hittar man mer än ett helt sekel i rörliga bilder som tydligt visar på snabba förändringar och hur idéer, politiska strömningar och historiska händelser har avlöst varandra och format det samhälle vi lever i idag. I filmerna kan man följa övergången från industrisamhälle till dagens informationssamhälle, bostadsutvecklingen och hur våra städer förändrats.

Länkar till några filmarkiv, lite ytterligare användbara sidor samt en handledning - som tagits fram av Svenska Filminstitutet - hur materialet på filmarkivet.se kan användas i undervisningen hittar ni nedan.

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/skolbio/filmarkiv