Skolbio - Ett enkelt sätt att sätta guldkant på undervisningen

Skolbio ett fantastiskt verktyg

film på duk

Skolbio - Varning för upplevelser!

Att se en film i en riktig biograf på skoltid är en unik möjlighet att sätta guldkant på arbetet i skolan. Det kan också vara en riktigt kulturell dörröppnare! Ett skolbiobesök rymmer många fler fördelar än vad man vid första anblicken kan tro. För rätt använt är ett skolbiobesök inte bara ett välkommet avbrott i det vardagliga skolarbetet utan det är också en oerhört rik källa att ösa ur. Den gemensamma upplevelsen med ett biobesök och själva innehållet i filmen är en närmast outsinlig källa till samtal, diskussioner och efterforskning. Ett skolbiobesök kan vara ett avstamp för det vidare arbetet eller också en härlig fördjupning i teman som tidigare berörts.

Att besöka kulturens egna salonger är också en viktigt - och ofta en förbisedd - vinst med besöket. Det är en träning för eleverna att vistas i lokaler där man förväntas bete sig på ett annat vis än hemma i tevesoffan eller för den delen i andra situationer där elever brukar träffas. För att inte tala om att vi på en biograf får en mycket större filmupplevelse med den stora duken och den kraftfulla ljudanläggningen. På en biograf får man ljud och bild av mått som inte ryms i en vanlig teve. Inte ens om man har en projektor och en bra ljudanläggning går upplevelsen att mäta med att se en film på biograf.

I vår tid med allt fler möjligheter att möta och se film på allt mindre plattformar är det oerhört angeläget att värna om biografupplevelsen och om biografen som visningsplats. Vid filmfestivalen i Cannes 2017 höll den spanska filmregissören Pedro Almodóvars ett flammande tal kring just detta, där han varnade för att unga människor riskerar att gå miste om ”den känsla av hypnos som en biografvisning kan skapa” och fastslog att ”filmbilder ska inte vara mindre än den stol du sitter på!”.

Vinsterna med ett skolbiobesök är således många och det är min förhoppning att så många elever som möjligt får tillfälle att möta en film så som det ursprungligen är tänkt. På en biograf nära dig.

Läs också Ulf Starks text om den rörliga bildens magi, publicerad i Skolbiokatalogen 2003 med illustrationer av Mati Lepp och som också finns att hämta på Svenska filminstitutets hemsida.

Ur texten: 

- Läs gärna böcker, säger jag. Men se på film också.

- Vadå, säger läraren. Men dom inre bilderna då?

- Dom kommer, säger jag. Dom föds när ljuset har släckts. Det är som att gå in i en dröm som alla som sitter där drömmer tillsammans. Och där finns allt. Om det bara är en god historia. Det finns äventyr, kärlek, överraskning, smärta, liv och död.