Biografen = ett större klassrum

”Byt ut svarta tavlan mot vita duken!”

Filmmagi1
 

Nu var det visserligen ett bra tag sedan det fanns svarta tavlor i klassrummen men andemeningen är – för att underbygga med ytterligare ett citat från samma källa - att ”ibland räcker inte klassrummet till ”. Med dessa och likande paroller ville Svenska filminstitutet för några år sedan lyfta fram arbetet med film i skolan i allmänhet och ett biobesök i synnerhet. Det vill säga härliga filmupplevelser med riktiga biobesök under skoltid!

& ibland räcker ju inte heller terminens skolbioprogram till heller... Här är därför några tips på filmer som lämpar sig för att komma till en biograf nära dig med flera klasser, eller kanske till och med flera årsgrupper. Kanske rent av alla på en gång. Ett besök i till ett utvidgat klassrum – i biosalongen.

Amazonia

Den lilla apan Saï är född och uppvuxen på cirkus. På en resa till nästa uppträdande kraschar Saïs flygplan mitt över Amazonas djungel. Ensam och övergiven får Saï nu till slut sätta foten i den miljö som vanligtvis hade varit naturlig för en liten apa, men som för Saï känns stor, konstig och inte så lite skrämmande. Det här är en spännande naturresa - helt utan repliker - så alla hänger med. Lämplig för alla (barntillåten).

Havets sång

Havets sång är en irländsk fantasiskt tecknad äventyrsfilm som handlar om två syskon som försöker ta sig från Dublin till en fyr där deras far bor, och längs vägen måste utforska sin döda mors mystiska kopplingar till havet och irländsk folktro. Svenska röster. Lämplig från åk 1(tillåten från 7 år).

Tuffa killar

Härlig norsk film om Modulf  som är 11 år och blir mobbad av de tuffa killarna i skolan. Men det gör inget – tvärtom. Då räddar han andra elever från att bli mobbade. Och han klarar det. En dag flyttar en ny tjej in i huset intill. Lise, som hon heter, håller inte riktigt med Modulf om hans teori. Hon tycker faktiskt att det är det dummaste hon hört. Lise ingriper, skapar totalt kaos i hierarkin, och hamnar själv mitt i stormens öga. För att hjälpa henne måste Modulf tänka om och göra någonting åt situationen. På riktigt. Lämplig från åk 4 (tillåten från 7 år).

The Contest

Tolvårige Karl har alltid bott på landet. När han flyttar med sin mamma till Köpenhamn blir han skärrad. Stadsdelen Nørrebro präglas av etnisk mångfald och i skolan är jargongen tuff. Karl planerar att fly tillbaka till landsbygden, men så träffar han Sawsan, en tjej i klassen. Hon är uttagen till Lilla Melodifestivalens final och trots familjens motstånd har hon bestämt sig för att åka dit. Karl bestämmer sig för att hjälpa Sawsan och tillsammans ger de sig iväg på sitt livs resa. Tidigare visad som skolbio under titel Till stjärnorna. Lämplig från åk 4 (tillåten från 7 år).

Face to Face

Julen närmar sig i Reykjavik på Island och 13-åriga Brynhildhur har mycket i vardagen att glädja sig åt. Hon har fina och engagerade föräldrar, en snäll bästis och ligger bra till för att få solorollen på klasskörens julkonsert. Men Brynhildhur blir mobbad av klasskamraten Silja och det förstör allt det fina. Brynhildur kan inte förstå varför Silja är så elak mot henne och hon försöker ta reda på hur de kan bli vänner istället. Lämplig från åk 4.

Just Charlie

Fotbollstalangen Charlie har världen framför sina fötter. En toppklubb vill mer än gärna skriva kontrakt med honom och framtiden tycks säkrad. Men Charlie är inte lycklig, och upplever livet som en kamp mellan att leva upp till sin pappas förväntningar och behovet att vara sig själv. Charlie älskar fotbollen men den inre kampen han för är riktigt tuff då han känner att han egentligen är en tjej i en killes kropp. Ett faktum som hotar att ställa allt på ända och riskerar att riva djupa sår i familjen. Lämplig från åk 6 (tillåten från 11 år).

Fröken omöjlig

13-åriga Aurore har det inte lätt. Hon har precis gått om en klass i skolan och hemma tjatar hennes föräldrar på henne konstant. Till råga på allt har hon en lillasyster som är familjens underbarn och en storasyster som står på egna ben och precis träffat en kille. Killar och kärlek är för övrigt något hon inte har mycket till övers för, varför ska en överhuvudtaget bli kär? Aurore får helt enkelt kämpa för att finna sin plats i en kaotisk tillvaro. När hon en dag dessutom blir erbjuden att bli sångerska i ett band, bestående av bara killar, blir hennes värld alltmer upp-och-ner. Lämplig från åk 6 (barntillåten).

Supa moda

Supa Modo är ett  minst sagt livsbejakande kenyanskt drama om den nioåriga flickan Jo, som är i slutfasen av en cancersjukdom. Efter beskedet om att Jo inte kommer överleva väljer hennes familj och vänner att ta hem henne och se till att hennes sista tid i livet blir den bästa. Hon ska få uppfylla sin dröm: att vara en superhjälte, precis som på film. Fler och fler människor samarbetar för att drömmen ska bli till verklighet. En film om att det i den djupaste sorg går att finna ljus. Lämplig från åk 4 (barntillåten).

From Nowhere

Tre tonåringar – Moussa från Guinea, Alyssa  från Peru och Sophie (Octavia Chavez-från Dominikanska Republiken – kom alla till USA som barn och pluggar nu på ett gymnasium i Bronx. Som sina jämnåriga vill de hänga med vänner, bli kära och planera för college, men i motsats till sina amerikanska klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Ett hot om att bli borttvingade från den värld som de känner som sin – men som myndigheterna inte menar är deras. En gripande och skrämmande aktuell berättelse om papperslösa människor i USA. Internationellt hyllad och flerfaldigt prisbelönad.
Lämplig från åk 8 (tillåten från 11 år).

Fler filmtips följer…                                                                                                                                            

Mer info på E-post: skolbio@kino.nu