Tips och råd för lyckade              animationsprojekt

Några enkla tips för nybörjaren

Animattion lergubbe

Stop motion

Det är väldigt enkelt att göra animationer i stop motion. Och det finns hur många appar som helst att prova. Några är gratis, andra kostar lite eller mycket pengar. Några är riktigt bra, andra mindre lyckade - ett tips är att börja med något som är gratis och prova dig fram vad som passar bäst för just er.

Principen är också enkel! Och förlåtande. Man behöver bara något som går att flytta på. Sedan tar man en bild, flyttar och tar en bild till och flyttar igen, tar en ny bild och så vidare… Svårare än så är det egentligen inte.

Lite ”ryckigt” kan det bli – framförallt i början - innan man får kläm på hur mycket man bör flytta. Men stop motion är ju en mycket förlåtande teknik. Det behöver inte se supersnyggt ut. Det blir bra ändå. Allt du kan flytta på går att animera. Lego, lera, figurer du ritat och klippt ut, vardagliga saker – bara den egna fantasin sätter gränser och det är ju det som är så härligt med animation. Men det finns klart en del fallgropar eller nybörjarmisstag som man bör ha koll på.

Längst ner på sidan hittar ni dessutom länkar till några extra ordinära och fantastiska animationer. Att inspireras och glädjas av. Kika på dem eller kanske vidga er syn på vad animation kan vara.

Några enkla råd på vägen:

Håll kameran stilla

Skakig handkamera må vara ett modernt sätt att filma på. Men i animationer fungerar det väldigt sällan. Se till att telefonen/paddan/kameran står riktigt stilla i samma position under hela inspelningen. Använd till exempel maskeringstejp, gummisnoddar eller något annat som kan hålla fast telefonen/paddan/kameran i samma läge hela tiden. Annars är det varning för ”jordbävning”.

Fundera en gång till över hur din scen är ljussatt.

Ett klassiskt nybörjarfel är att inte tillföra tillräckligt med ljus. I animationer är det naturliga ljuset (solen) dessutom din fiende. Eftersom det varierar hela tiden, beroende på solens rörelse eller tex moln som drar förbi på himmeln. Se därför till att ha ordentligt med lampor som lyser upp din scen. Ta dessutom helst bort allt naturligt ljus utifrån genom att mörklägga.

Se till att du inte själv är med i bild

Det är lätt hänt att glömma ta bort händerna när man animerar. Men var också uppmärksam på ljuskällor som finns bakom dig. Det kan påverka din inspelningsplats så att din egen kropp lämnar skuggor över scenen. Vilket gör att slutresultat blir ”flimrigt”. Ljuset i bilden kommer helt enkelt att gå från mörk till ljusare till mörk till… helt beroende på hur du själv flyttar dig. Enklaste sättet att undvika detta är att sätta mer ljus på din scen.

Försök filma hela berättelse vid samma tillfälle

Det är svårare än man tror att komma ihåg hur kameran stod, hur ljuskällorna var placerade och så. Enklast är att spela in hela filmen vid samma tillfälle. En räddning kan vara att använda sig av filmspråket. Avbryt inspelningen när det är scenbyte. Eller hitta en punkt i berättelsen där det är möjligt att nästa gång börja med en närbild. Då är det ingen som lägger märke till att ljuset förändrats en smula eller att alla karaktärer inte står exakt på samma ställe längre.

Testa först

Ta som vana att provfilma en lite bit först. Kika och fundera en gång till på om allt är bra eller om något (tex ljuset) ska förändras.

12 inte 25 – 30 bilder/sec (fps)

Proffsen jobbar i regel med 25 – 30 bilder per sekund. Det blir med andra ord många tagningar. Många förflyttningar. Många bildtryck. Ett enkelt knep att minska arbetsbördan är att utgå ifrån 12 bilder per sekund (12 fps). Men ta då istället två bilder varje gång och flytta sedan. I så gott som alla animationsprogram/appar kan man ställa in antalet bilder per sekund (fps). Och med två bilder halveras arbetet = antalet förflyttningar och ögat det hinner med ändå.

Några enkla råd för berättelsen: 

Hisorien

Ett annat klassiskt nybörjarfel är att man inte har tänkt igenom filmens berättelse ordentligt. Varje historia bör ha en tydlig början, en mitt och glöm inte att göra ett bra avslut. Vill du ha en tydlig berättelse gäller denna regel alltid! Oavsett om det är en långfilm eller en kortfilm på bara några sekunder.

Få karaktärer

En grundregel för kortfilmer är att ha få karaktärer. Det ska vara tydligt vem berättelsen kretsar kring.

Inte för mycket

Håll gärna ner antalet händelser eller saker som ska flyttas på i dina scener. Det är svårt för den som ska se på filmen att hålla reda på flera olika rörelser och det är lätt för animatören att glömma att flytta på allt om man har för många saker att hålla reda på.

Filmspråket 

Det är bra att variera bilderna. Berättelsen blir mer levande om man ibland använder sig av närbilder eller halvbilder. Försök undvik att bara köra med en helbild/miljöbild. I längden blir det lite ”tråkigt” med bara en och samma vy hela tiden. Se hur andra filmskapare gör för att få variation i sina filmer. Många animationer skulle bli så mycket bättre om man utnyttjade detta enkla råd.

Och kom ihåg!!!

Krångla inte till det för mycket. Det viktigaste är att ni har roligt!

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/animatips