Fokus på kortfilm

Filmskola på nätet och en bra guide till kortfilmsanalys

Kortfilmsanalys

Ibland vill man ha lite hjälp på vägen för att ta de första stapplande stegen och att sätta igång ett filmprojekt kan kännas svårt. Men lyckligtvis finns det hjälp och en del är till och med gratis!
Nedan finns några länkar till mycket användbara material.

Filmriket är en svensk nätsida sprängfylld med inspiration och olika övningar inom filmskapande. De är utvecklade med utgångspunkt i grundskolans reviderade läroplan med syfte att göra det lätt, roligt och framför allt enkelt att anpassa rörlig bild till de olika kursplanerna.

På Filmrikets sidor hittar man korta filmer från Filmrikets filmskola inom vlogg och fiktionsfilm, filmövningar som man kan filtrera på ett ämne eller välja den övning som passar den pedagogiska verksamhet bäst och en mängd mallar och checklistor som du kan fylla i och skriva ut. Kort sagt på de här sidorna kan man stanna länge…

Det andra användbara tipset är en länk till danska Filmcentralen. Där finns fina material med fokus på korta filmberättelser. Texterna är framtagna med fokus på arbete med film i skolan. Visserligen på danska men i allra högsta grad användbara material och också de är framtagna med fokus på arbete med film i skolan.

Tyvärr är de länkade filmexemplen inte tillgängliga utanför Danmark, men i övrigt är materialet fullt användbart på andra korta filmberättelser.
För fördjupningar i materialet länkas det enkelt vidare till det danska webbaserade Filmleksikon A-Z

Materialet går bland annat igenom:

Kortfilm og kortfilmsanalyse

Intro til elevopgaver

Karakterer og konflikter

Scenografi, rekvisitter og kostumer

Filmiske virkemidler

Dramaturgi, fortællestruktur og filmisk tid

Analyse af andre visuelle medier end film

 

För mer praktiska tips kring filmarbete i skolan rekommenderas filmrikets filmskola - eller vår egna tips för lyckade filmprojekt. Se länkar nedan.

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/kortfilm