Filmpedagogiska projekt läsåret 14/15

Hösten 2014

Filmspråk & filmdramaturgi

Lars Erik Larssongymnasiets åk 3 fick en teoretisk genomgång i grunderna för filmspråk & filmdramaturgi inför ett genomgripande filmanalysarbete.

Filmspråk & filmdramaturgi
Svaleboskolans åk 9 (tre klasser) fick vid först en genomgång av filmens dramaturgi. Sedan såg de alla en film på biograf Kino. Varpå deras teoretiska filmkunskaper fylldes på med en genomgång av filmspråket.

Uppstartskurs i filmarbete
En högstadiegrupp från Kulturskolans teaterkurs fick en genomgång i filmspråket och filmens berättarmedel. Med sikte på att de själva ska utforma ett manus och göra en inspelning under våren.

Mina favoritplatser
5-åringarna på Lilltrollets FSK genomförde ett filmprojekt där de filmade sin egen självtillverkade sagovärld och själva kommenterade vad de byggt. + lite filmtrix som bonus.

Aktivitet på recept
Kortfattat är Aktivitet på recept en tidig rehabiliteringsinsats för dem som är sjukskrivna för något arbetsrelaterat. Aktivitet på recept är tänkt att snabbare få sjuskrivna att må bättre och återvända till sitt arbete. Som en del i detta gavs en snabbkurs i animation, med element av både bildkonst, foto, och digital behandling i datormiljö. + ljud och musiksättning av de färdiga verken.

Våren 2015


Animationsprojekt: Religiösa historier, egna berättelse & bröderna Grimm
Byskolans alla elever i åk 3,4 & 5 gemomförde och slutförde under våren olika animationer. Utgångspunkterna för årskurserna var olika, arbetssättet dessamma. Först egen uppstart på Byskolan. Sedan kom eleverna i halvklasser in till oss på Kulturskolan för att med hjälp av bild- och filmpedagog slutföra bakrunder och figurer. Animera och så ytterligare en resa för att lägga på ljud och text. Ut kom en hel rad fantastiska filmer.

Animationsäventyr
Vikingaskolans åk 5 fick en heldag på Stenkrossen i animationens tecken. Med hjälp av en bild- och en filmpedagog från Kulturskolan slutfördes en hel rad filmer. Ett arbete som påbörjats med eget manusarbete i skolan. Tillsammans kunde vi sedan på Stenkrossen slutföra bakrunder och figurer. Animera och till slut också lägga på ljud och text. Innan det var dags att ta sig hem igen. Ut kom en hel rad personliga berättelser.

Filmprojekt
Under våren genomförde Rutsborgskolans elever i åk 4, 5 & 6 egnas filmprojekt. Det hela påbörjades i april med en genomgång av filmteori och tips på hur man genomför en filminspelning. Med eget manus filmade sedan eleverna sina projekt under april/maj och kom sedan i slutet av maj in klassvis till Kulturskolan för att redigera sina fantastiska verk. Det hela avslutades med en gemensam visning av alla filmerna på biograf Kino.

Faktaansvarig: Kulturskolan

Lunds kommun

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider för medborgarcenter
Måndag–torsdag: kl. 08–17
Fredag: kl. 08–16
Dag före röd dag: kl. 08–15

Organisationsnummer
212000-1132

Kulturskolan

Adress
S:t Laurentiigatan 1, 222 21 Lund

Telefonnummer
046-359 50 00

E-post
kulturskolan@lund.se