Filmarkiven - rika källor att ösa ur

& inte en dammig historia

gamal-kamera

Filmarkivet på Svenska Filminstitutet är ett av de äldsta i världen och är en rik källa att ösa ur i många sammanhang. Och det är inte alls- som man kan befara - en dammig histora! Tvärtom så spritter det av liv. & det finns fler platsern på internet!

I takt med att allt fler äldre filmer digitaliserar görs de också tillgängliga på nätet. Till stor glädje för oss alla. Inte minst som väldigt mycket är gratis att se på!

På arkivens nätsidor finns ett helt unikt kultur- och filmarv bevarat. Här finns spelfilmer, dokumentärer, animationer, reklamfilmer och journalfilmer tillgängliga. Det är en i princip en helt outtömliga källa att ösa ur. Inte minst inom ämnen som historia och samhällskunskap. Kika tex på den härliga sidanDanmark på film.(Se länk nedan). Här finns en härlig mix av en tid som flytt!

I dessa arkiv hittar man mer än ett helt sekel i rörliga bilder, som tydligt visar på snabba förändringar och hur idéer, politiska strömningar och historiska händelser har avlöst varandra och format det samhälle vi lever i idag. I filmerna kan man följa övergången från industrisamhälle till dagens informationssamhälle, bostadsutvecklingen och hur våra städer förändrats.

Länkar till ett par filmarkiv, en handledning som Film i skolan på Svenska film institutet har publicerat i hur materialet kan användas i undervisningen samt lite ytterligare information hittar ni nedan.

Faktaansvarig: Kulturskolan

Lunds kommun

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider för medborgarcenter
Måndag–torsdag: kl. 08–17
Fredag: kl. 08–16
Dag före röd dag: kl. 08–15

Organisationsnummer
212000-1132

Kulturskolan

Adress
S:t Laurentiigatan 1, 222 21 Lund

Telefonnummer
046-359 50 00

E-post
kulturskolan@lund.se