Skolbio

- ett enkelt sätt att sätta guldkant på undervisningen

Välkomna till en ny underbar, härlig och riktigt spännande skolbiohöst.

Ordinarie skolbio på Kino blir det under hösten i veckorna innan höstlovet och mellan höstlovet och jullovet. Med höstlovsvisingar som tidigare.

En pdf med hela terminens program finns att hämta längst ner på sidan. Det finns också länkar till trailer att kika på och filmhandledingar att läsa i (och en hel del till). Se flikar till vänster.

Den här terminenrivstartade skolbion med visningar redan i augusti/september med film- och demokratiprojektet RÖST. Se här: RÖST på KINO.(www.lund.se/skolbiorost).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

För de yngsta eleverna:

Se också filmprogramet för de allra yngsta på biograf Södran: www.lund.se/barnbio

Gordon och Paddy

Visas 15 – 25 oktober. Onsdag kl 9.30 & torsdag kl 10.00. Barntillåten. Animation. (Filmhandledning).

En nöttjuv härjar i skogen. Kommissarie Gordon måste fånga tjuven. Sorgligt nog är han den ende polisen i hela distriktet och tvingas stå ensam i snön och vakta hålet där nötterna stulits. Han som egentligen är bäst på att lyssna, tänka och stämpla. Om han bara hade en assistent, en liten, snabb och duktig polisassistent… Då skulle de tillsammans kunna lösa fallet!

Höstlovsfilm – Coco

Visas 29 oktober – 1 november. Måndag & tisdag kl 9.30. Onsdag & torsdag kl 10.00. Tillåten från 7 år.

De dödas dag i Mexiko är nära nog den perfekta fonden för en historia med både skratt och spänning. Då finns det masker och musik, fest och fyrverkeri, liv och död. Där finns också Miguel som är en ung pojke med drömmar om att bli lika bra på gitarr som sin idol Ernesto de la Cruz, Mexikos mest berömda musiker. Det är bara det att Miguels familj har helt förbjudit musik i generation efter generation. Miguel trotsar förbudet, och upptäcker då ett gammalt släktmysterium vilket leder till att hans familj återförenas på ett både extraordinärt och överraskande sätt.

Agatha – granndetektiven

Visas 12 – 22 november. Onsdag kl 9.30 & torsdag kl 10.00. Barntillåten. Animation. (Filmhandledning).

Tioåriga Agatha-Christine, A-C, gillar att vara ensam och älskar mysterier och deckarhistorier. Hon har nyss flyttat in i ett nytt hus och i ett källarförråd inreder hon en detektivbyrå. Det första fallet verkar vara enkelt, men det utvecklar sig till en mycket komplicerad historia. Huvudmisstänkt är en jämnårig kille som A-C stöter ihop med i närbutiken på hörnet. Men är han verkligen den skyldige? Och i så fall varför?

Trollvinter i Munindalen

Visas 26 november – 6 december. Onsdag kl 9.30 & torsdag kl 10.00. Barntillåten. Animation.

Det är vinter i Mumindalen, men Mumintrollet vill inte gå i ide, han vill istället undersöka vintern. Snart upptäcker han att märkliga varelser går omkring i den midvintermörka snön och verkar vänta på en märklig och efterlängtad gäst. Gästen kallas för Julen och ivrig får Mumintrollen lära sig allt om den fantastiska juletiden.

För mellanåldern visas:

MAFF – Skolbio. (Gratis skolbio).

Idol.

Visas 9 oktober kl 10.00. Tillåten från 11 år. (Filmhandledning)

Idol bygger på den sanna historien om den unge Mohammed i Gaza som drömmer om att komma till Kairo ochsjunga i operahuset. Som barn uppträder han på bröllop och drömmen känns långt borta tills han en dag bestämmer sig för att han måste satsa allt. Med falskt visum och utan en giltig anmälan tar han sig till utagningen av Idol i Kairo och ända till finalen i Beirut där han mot alla odds vinner Arab Idol 2013.

Excuse My French

Visas 11 oktober kl 10.00. Tillåten från 11 år. (Filmhandledning).

Efter att Hany Abdallahs far dör upptäcker hans mamma att de inte längre kan behålla sitt medelklassliv. Platsen på den privata skolan byts därför snabbt ut till en allmän skola. Där misstas han för att vara muslim och får uppleva samhällsklyftorna och hur annorlunda livet kan vara. Men att låtsas vara någon annan är ingen garanti mot fördomar.

Miraklet på berget

Visas 15 – 25 oktober. Tisdag kl 10.00 & fredag kl 9.30. Från 7 år.

Trettonåriga Amelie bokstavligen hatar sin astma och hatar att vara sjuk. Efter en livshotande astmaattack skickas hon av föräldrarna till en klinik i bergen. Där blir hon snabbt uttråkad, men träffar Bart som arbetar på lantbruk. Han berättar om en gammal lokal tradition som sägs ha en läkande, magisk kraft. Amelie blir intresserad och rymmer från kliniken för att bege sig av på en mycket riskfylld vandring upp bland alperna. Vad hon inte vet är att Bart följer efter henne i smyg. En gripande film om vänskap, kärlek, uppväxt och inre styrka.

Just Charlie

Visas 12 – 22 november. Tisdag kl 10.00 & fredag kl 9.30. Från 11 år. (Filmhandledning).

Fotbollstalangen Charlie har värden framför sina fötter. En toppklubb vill mer än gärna skriva kontrakt med honom och framtiden tycks säkrad. Men Charlie är inte lycklig, och upplever livet som en kamp mellan att leva upp till sin pappas förväntningar och behovet att vara sig själv. Charlie älskar fotbollen men den inre kampen han för är riktigt tuff då han känner att han egentligen är en tjej i en killes kropp. Ett faktum som hotar att ställa allt på ända och riskerar att riva djupa sår i familjen.

Horizon Beautiful

Visas 26 november – 6 december. Tisdag kl 10.00 & fredag kl 9.30. Från 11 år. (Filmhandledning).

Horizon Beautiful är en varm film om det otippade mötet mellan en europeisk fotbollsmagnat och en föräldralös pojke i Etiopien. På ett plan blir det en symbolisk bild för hur västvärlden tenderar att se på den afrikanska kontinenten med en förutfattad och endimensionell blick. Men den visar också hur ett barns drömmar och drivkraft kan bära hela vägen mot en ljus framtid.

För högstadiet & gymnasiet visas:

Latinamerika i fokus. (Gratis skolbio).

Home team / Mi mundial
Visas tisdagen 6 november: kl. 13.00 - 15.00 Lämplig från åk 7 & gymn.
För att förverkliga sina ­drömmar och hjälpa sin familj ur fattigdom tar 13-årige Tito chansen - han lämnar sitt hem i en småstad i Uruguay för att värvas av ett av de bästa ungdomsfotbollslagen. Men det nya livet blir inte så enkelt som Tito har tänkt sig - pressen är enorm och relationen med hans hårt arbetande pappa blir infekterad. Filmen är baserad på före detta proffsspelaren Daniel Baldis roman med samma namn.

Spanskt tal med engelsk undertext. Före filmen hålls en en kort in­truduktion.

Pingvinens ö / La isla de los pingüinos
Visas torsdagen 8 november: kl. 13.00 - 15.00 Lämplig för gymn.
Chile 2006, ett land som trots att det varit demokrati i sexton år upp­rätthåller samma offentliga politik som under Pinochets diktatur. En grupp ungdomar ­väljer att ­ockupera sin skola. Det blir den första ­privata ­institutionen som deltar i student­protesterna som lamslår Chile 2006-2007. Parallellt med detta, på vägen att bli vuxna, sätts deras vänskap, deras värderingar och identitet på prov. Kommer studenter kunna förändra Chiles framtid?

Spanskt tal med engelsk undertext. Före filmen hålls en kort in­truduktion.

Utøya 22 juli

Visas 15 – 25 oktober. Tisdag kl 12.30 & torsdag kl 13.00. Från 15 år. (Filmhandledning).

- Nikommer aldrig förstå, bara lyssna på vad jag säger.

Det är den första repliken som fälls i spelfilmen Utøya 22 juli som handlar om dagen som är svår att glömma, och som är så svår att förstå. Historien tar sin början den 22 juli 2011, tolv minuter före det första skottet avfyras på Utøya. 18-åriga Katja och hennes vänner på sommarlägret har fått höra om Anders Behring Breiviks bomber i Oslo, men vet inte att han är på väg till ön där de befinner sig. Plötslig hörs skott och sakta sprider sig paniken i lägret.

I, Tonya

Visas 15 – 25 oktober. Tisdag kl 13.00 & torsdag kl 12.30. Från 11 år.

Den lovande konståkerskan Tonya Harding rankas högt i de amerikanska konståkningsmästerskapen, men hennes framtid som konståkerska blir mycket oviss när hennes ex-man ingriper. Filmen är baserad på verkliga händelser då Tonya Harding och hennes ex-man Jeff Gilooly anlitade en man för att bryta benet av Tonyas konkurrent Nancy Kerrigan, vilket ledde till slutet av Hardings karriär som konståkerska.

Fannys flykt

Visas 12 – 22 november. Tisdag kl 12.30 & torsdag kl 13.00. Från 11 år. (Filmhandledning).

Året är 1943 och Frankrike är ockuperat av Tyska trupper. Det är svåra tider och föräldrarna till trettonåriga Fanny skickar av säkerhetsskäl iväg henne och hennes lillasyster till ett barnhem för judiska barn. När nazisterna kommer allt närmare bestämmer sig barnhemmets personal att försöka förflytta barnen över till den schweiziska sidan av gränsen. Fanny och hennes syster är bland de elva barn som evakueras, men flykten går inte riktigt som det var tänkt. De är desperata och förstår att deras liv hänger på en skör tråd. Men med mod och list lyckas de fly och beger sig ensamma på en strapatsrik flykt i bergen mot säkerheten i det krigsneutrala Schweiz. Filmen är baserad på en sann historia.

Det sjunde inseglet

Visas 12 – 22 november. Tisdag kl 13.00 & torsdag kl 12.30. Från 11 år. (Filmhandledning).

”Bibi har rätt. Jag har gjort nog av komedier nu. Det måste komma något annat nu. Jag får inte längre låta mig skrämmas. Det är bättre att göra detta än en dålig komedi. Pengarna ger jag fan i”. - Ingemar Bergman.

"En av de vackraste filmerna som någonsin gjorts" - Eric Rohmer.

”Inseglet är en av de filmer som verkligen står mitt hjärta nära. Jag vet egentligen inte varför. Det är sannerligen inte något fläckfritt verk. Produkten dras med stolligheter och skönjer brådskan. Men jag tycker att den är oneurotisk, vital och viljestark. Dessutom bearbetar den sitt tema med lust och lidelse.” - Ingemar Bergman.

Vad ska folk säga?

Visas 26 november – 6 december. Tisdag kl 12.30 & torsdag kl 13.00. Från 15 år. (Filmhandledning).

Sextonåriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, som i mycket baseras på att man ska leva ”så att folk inte snackar”. Men med sina vänner lever hon ett helt vanligt modernt tonårsliv. När så hennes pappa kommer på Nisha med att ha en pojkvän måste hon straffas. Nisha skickas till Pakistan – ett land där hon aldrig tidigare varit.

Maria Magdalena

Visas 26 november – 6 december. Tisdag kl 13.00 & torsdag kl 12.30. Från 15 år.

Maria är en ung kvinna på jakt efter ett annat sätt att leva. Begränsad av dåtidens hierarkier och könsroller, trotsar Maria sin traditionella familj för att gå med i en ny social rörelse som leds av den karismatiska Jesus från Nasaret. Hon hittar snart sin plats i rörelsen och påbörjar en resa som kommer att leda till Jerusalem. Maria Magdalena är ett autentiskt och humanistiskt porträtt av en av de mest gåtfulla och missförstådda andliga figurerna i historien.

Vill ni redan nu boka in era klasser eller förhöra er om vad som är på gång eller kanske bara försäkra er om att programmet också skickas till er går det naturligtvis bra - enklast är att skicka en förfrågan skolbio@kino.nu

Relaterad information

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/skolbio

Lunds kommun

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider för medborgarcenter
Måndag–torsdag: kl. 08–17
Fredag: kl. 08–16
Dag före röd dag: kl. 08–15

Organisationsnummer
212000-1132

Kulturskolan

Adress
S:t Laurentiigatan 1, 222 21 Lund

Telefonnummer
046-359 50 00

E-post
kulturskolan@lund.se