Skolbio

- ett enkelt sätt att sätta guldkant på undervisningen

Välkomna till en ny underbar, härlig och riktigt spännande skolbiohöst.

Just nu läggs sista handen vid höstens program.

Rivstart blir det med visningar redan i augusti med film- och demokratiprojektet RÖST. Se här: RÖST på KINO. (www.lund.se/rost)

Ordinarie skolbio på Kino blir det i veckorna innan höstlovet och mellan höstlovet och jullovet. Med höstlovsvisingar som tidigare.

En pdf med hela terminens program kommer inom kort att finns att hämta längst ner på sidan.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

I våras visades:

För de yngsta eleverna:

Se också filmprogramet för de allra yngsta på biograf Södran: www.lund.se/barnbio

Sportlovsfilm: Ballerinan och uppfinnaren
Visas 19 – 22 feb. Måndag & tisdag kl 9.30. Onsdag & torsdag kl 10.00.
1 timme 29 minuter. Animerat äventyr. Familj. Tillåten från 7 år.

Felicia är en föräldralös flicka med en passion i livet: att dansa. Tillsammans med kamraten Victor, som har planer på att bli en stor uppfinnare, kommer hon på en makalös plan för att fly från barnhemmet och ge sig ut på äventyr mot Paris – en stad fylld av ljus och med Eiffeltornet under uppbyggnad. Men för Felicia och Victor har äventyret bara börjat. Nu måste de bägge kämpa som aldrig förr för att visa att de har vad som behövs. Ett helt underbart animerat äventyr för hela familjen, om att aldrig ge upp sina drömmar.

Paddington 2
Visas 26 feb – 9 mars. Onsdagar kl 9.30 & torsdag kl 10.00.
1 timme 43 minuter, Animerad komedi. Tillåten från 7 år.

Paddington har flyttat in hos ­familjen Brown i London. Alla älskar den ­charmiga lilla björnen som ­sprider glädje och marmelad var han än går. När Paddington letar efter den perfekta ­presenten till sin faster Lucys hundraårsdag hittar han en bok i herr Grubers butik. För att ha råd att köpa boken måste Paddington ta en rad märkliga jobb. Men plötsligt blir boken stulen! Nu är det upp till Paddington och familjen Brown att avslöja tjuven, en skurk som dessutom tycks vara en mästare i förklädnad.

Havets sång
Visas 12 – 23 mars. Onsdagar kl 9.30 & torsdag kl 10.00.
1 tim 33 min. Animerat. Tillåten från 7 år.

Det här är en flerfaldigt prisbelönad Oscarsnominerad animation för hela familjen. Havets sång (Song of the Sea) är berättelsen om Ben och hans lillasyster Saoirse och deras fantastiska resa fylld av myter och magi för att hitta tillbaka till sitt hem i havet. Saoirse är en selkie, en varelse som både är säl och människa. Hon har tappat sin röst och som den sista levande av sin art måste hon sjunga havets sång för att rädda sitt folk från att gå under för alltid. En film för hela familjen!

Hugo och Josefin
Visas 9 – 20 april. Onsdagar kl 9.30 & torsdag kl 10.00.

1 timme 23 min. Svensk barnfilms klassiker. Barntillåten.
Sjuåriga Josefin känner sig ensam i det stora huset på landet, utan ­syskon och vänner. Men så en dag dyker den egen­sinnige Hugo upp. Han är ­systerson till trädgårdsmästaren Gudmarson. Tillsammans med Hugo och Gudmarson upplever Josefin en ­fantastisk sommar. Det här är en härlig svensk barnfilms­klassiker från 1967, baserad på Maria Gripes älskade bok med samma namn. Maria Gripe skrev även manus till filmen och Kjell Grede regisserade.

 

För mellanåldern visas:

Krig - Det började som en lek
Visas 26 feb – 9 mars. Tisdagar kl 10.00 & fredagar kl 9.30.
1 timme 24 minuter. Drama. Lämplig från åk 5.

Mira och Omar härskar över var sin gård med strikta regler och lagar som håller konflikten i balans. I bostadsområdet finns skejtladan och allt handlar om vem som ska bestämma över den. Men en dag flyttar Malte in i ­området. Själv är han ganska nöjd med att sitta hemma med sina böcker och tennsoldater, men hans mamma tycker att han behöver nya kompisar. Malte som vet allt om historiska slag och spelteori hamnar genast i centrum mellan de två gängen. Nu eskalerar bråket till en helt ny nivå. Men hur långt är Mira och Omar och de andra barnen beredda att gå? Är det verkligen krig de vill ha? Ett spännande äventyrsdrama om lek och blodigt allvar.

Cloudboy
Visas 9 – 20 april. Tisdagar kl 10.00 & fredagar kl 9.30.
1 timme 18 minuter. Barn och familjefilm. Lämplig från åk 3.

Niilas har bott med sin pappa i Belgien så länge han minns. Det är sommarlov och Niilas föräldrar har bestämt att han ska åka och hälsa på sin mamma och hennes nya familj i Lappland. Mamman lämnade Belgien när Niilas var mycket liten och han känner henne egentligen inte alls. Trots Niilas protester blir det som mamma och pappa vill. I Lappland är tillvaron helt annorlunda och Niilas håller sig för sig själv och längtar hem. Men kalvarna ska märkas och alla måste hjälpa till. När en av renkalvarna springer bort dras Niilas med i jakten och mot alla odds blir den här sommaren det största äventyret i hans liv.

Lammet
Visas 12 – 23 mars. Tisdagar kl 10.00 & fredagar kl 9.30.
1 timme 34 minuter. Barn och familjefilm. Lämplig från åk 4.

Ephraim bor i Etiopien. Han är bästa vän med ett lamm och gillar att laga mat, men somliga tycker inte att det är något en kille borde syssla med. Hans mamma är död och när pappan ska börja arbeta i stan så måste Ephraim bo hos släktingar som hotar med att slakta lammet. Han utvecklar en vänskap med sin äldre kusin, en stark ung kvinna som vägrar låta sig giftas bort. En gripande film som tävlade i Cannes, Un Certain Regard 2015.
Har visats på BUFF Filmfestival.

För högstadiet & gymnasiet visas:

Jordgubbslandet
Visas 26 feb – 9 mars. Tisdagar kl 12.30 & torsdag kl 13.00.
1 timme 33 minuter. Drama. Tillåten från 11 år.

15-årige Wojtek åker till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar. De kommer till en gård på Listerlandet i Blekinge. Där får Wojtek snart kontakt med bondens dotter, Anneli, och de två tonåringarna börjar träffa ­varandra i smyg, i ett förhållande som kompliceras av den ojämlikheten som råder mellan dem. Anneli vågar inte öppet visa sina känslor eftersom hon vet att omgivningen aldrig skulle acceptera dem. Wojtek å sin sida blir kränkt och tycker att Anneli bara leker med hans känslor.


Borg
Visas 26 feb – 9 mars. Tisdagar kl 13.00 & torsdag kl 12.30.
1 timme 47 minuter. Dramatisk och biografisk sportskildring. Tillåten från 7 år.

Borg är en film om hur legender ­formades ur rivalitet, vänskap och ­glamour i en tid då allt var möjligt. En berättelse om en svensk ikons stora genombrott och som skildrar åren då Björn Borg gjorde resan från Södertälje till världseliten, om hans största fight som ­utkämpades 1980 i mötet med den amerikanska supertalangen John McEnroe och om hur deras rivalitet kom att engagera en hel värld.

Loving Vincent
Visas 12 – 23 mars. Tisdagar kl 12.30 & torsdag kl 13.00.
1 timme 31 minuter. Animerad biografi. Tillåten från 7 år.

Det är den 29 Juli 1890 och en ­skadad man kommer stapplandes ner för en gata i den lilla franska ­staden Auvres. Han trycker sina händer mot ett färskt skottsår i magen. Mannen är Vincent Van Gogh – vid den tiden okänd för ­omvärlden, i dag en av tidernas största konstnärer. Hans tragiska död är omgärdad av mystik och spekulationer – vem var det egentligen som sköt?

Okänd soldat
Visas 12 – 23 mars. Tisdagar kl 13.00 & torsdag kl 12.30.
2 timmar 13 minuter. Dramatisk krigsskildring. Tillåten från 15 år.

Okänd soldat av Aku Louhimies är en berättelse om en truppenhets tjänstgöring som varar i tre år under finska fortsättningskriget. Filmen baserar sig på den litterära klassikern av Väinö Linna och handlar om Rokka, Kariluoto, Koskela, Hietanen och deras vapenbröder. Filmen visar hur dessa män förenas av vänskap, humor och viljan att leva på sin väg dit och tillbaka. Kriget förändrar livet för alla soldater men också för alla dem på hemmafronten, och lämnar sin prägel på hela nationen.

From Nowhere
Visas 9 – 20 april. Tisdagar kl 12.30 & torsdag kl 13.00.
1 timme 29 minuter. Drama. Lämplig från åk 8.

Tre tonåringar – Moussa från Guinea, Alyssa från Peru och Sophie från Dominikanska Republiken – kom alla till USA som barn och pluggar nu på ett gymnasium i Bronx. Som sina jämn­åriga vill de hänga med vänner, bli kära och planera för college, men i motsats till sina amerikanska klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Ett hot om att bli borttvingade från den värld som de känner som sin – men som myndigheterna inte menar är deras. När en lärare, i ett försök att hjälpa eleverna att få ordning på sina papper, sätter eleverna i kontakt med en advokat måste de börja gräva i sina familjehistorier. De måste hitta det mörker som kan vara nyckeln till en ljus framtid. Internationellt hyllad och flerfaldigt prisbelönad.

En obekväm uppföljare
Visas 9 – 20 april. Tisdagar kl 13.00 & torsdag kl 12.30.
1 timme 40 minuter. Dokumentär. Tillåten från 11 år.

Ett decennium efter att ”En ­obekväm sanning” förde klimatförändring högt upp på agendan kommer denna omskakande och medryckande uppföljare som visar hur nära vi är en riktig energirevolution. Fd vicepresident Al Gore fortsätter sin outtröttliga kamp på resor runt om i världen för att utbilda en armé av ”klimatmästare” och påverka den internationella klimatpolitiken. Kameror följer honom bakom kulisserna – i både privata och offentliga stunder, det är både roligt och gripande – när han följer den inspirerande tanken att trots att insatserna aldrig varit högre kan farorna med klimatförändringarna övervinnas tack vare människans uppfinningsrikedom och engagemang.

Vill ni redan nu boka in era klasser eller förhöra er om vad som är på gång eller kanske bara försäkra er om att programmet också skickas till er går det naturligtvis bra - enklast är att skicka en förfrågan skolbio@kino.nu

Relaterad information

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/skolbio

Lunds kommun

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider för medborgarcenter
Måndag–torsdag: kl. 08–17
Fredag: kl. 08–16
Dag före röd dag: kl. 08–15

Organisationsnummer
212000-1132

Kulturskolan

Adress
S:t Laurentiigatan 1, 222 21 Lund

Telefonnummer
046-359 50 00

E-post
kulturskolan@lund.se