Skolbio - ett enkelt sätt att sätta guldkant på undervisningen

Välkomna till en ny underbar och riktigt spännande skolbiohöst.

En pdf med hela terminens program finns att hämta längst ner på sidan.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

I höst blir det som skolbio på Kino:

För de yngsta eleverna:

Se också filmprogramet för de allra yngsta på biograf Södran: www.lund.se/barnbio

Flyttfåglar
Visas 9 – 20 okt: onsdagar kl 9.30 & torsdag kl 10.00

Den här prisbelönta filmen handlar om den tioåriga Cathy och hennes spirande försök att frigöra sig från sina föräldrar. Cathy fyller år den 29:e februari vilket inte alltid är så roligt och inte blir det bättre när hon får ett fågelägg av sin pappa. Hon vårdar dock ägget noga och tillsammans med sin vän Margaux väntar de spänt på att ägget ska kläckas. Men när det gör det, och en ankunge klättrar ut får den nykläckta fågeln först syn på Cathys vän Margaux. Ankungen tror nu att Margaux som är hans mamma och följer därför bara efter henne. Till råga på allt låter föräldrarna inte Margaux behålla ankan. Hon har en muskelsjukdom och sitter i rullstol och ska snart in på sjukhus för behandling. Cathy och Margaux bestämmer sig därför för att rymma för att rädda ankan.


Milo – Månvaktaren
Visas 13 nov – 24 nov: onsdagar kl 9.30 & torsdag kl 10.00

När en faun som heter Milo blir utsedd till Månvaktare är det många som blir förvånade, inte minst han själv. Milo är mörkrädd och kan inte se skillnad på stjärnorna och är inte alls förberedd på det ansvar som uppdraget innebär. När solen plötsligt blir stulen och det är Milos fel blir det kaos och obalans mellan natt och dag. Milo bestämmer sig för att han måste ta tillbaka solen och ställa allt till rätta igen och ger sig ut på en äventyrlig resa tillsammans med några vänner. Det här är en vacker och förförisk berättelse om en annan värld. Filmen trollbinder med sin prisbelönta musik och stilfulla animationer och berättar samtidigt en fin historia om hur det är att få ett stort ansvar när man inte känner sig redo. Filmen har prisats på flera filmfestivaler och bland annat utsetts till Bästa film på Tokyo Anime Awards.


Rädda tomten
Visas 27 nov – 8 dec: onsdagar kl 9.30 & torsdag kl 10.00
Julius är åtta år och bor på ett barnhem. Han älskar att höra föreståndarens berättelser om hur tomten hade med sig Julius till barnhemmet en kall julafton för en si sådär åtta år sedan. De äldre killarna på barnhemmet tycker Julius är barnslig och föreståndarens gullegris och de ger honom tjuvnyp när helst de kommer åt. Men så sker något märkligt och Julius hamnar helt plötsligt i en magisk vintrig parallellvärld med julbockar, marsipangrisar, julänglar och tomtenissar. Men jultomten är borta och julen är i fara.

För mellanåldern visas:

Rum 213
Visas 9 okt – 20 okt: tisdagar kl 10.00 & fredagar kl 9.30

Det är sommarlovet efter sexan. Elvira är 12 och ska åka på kollo men oroar sig för att inte få några kompisar. Rummet Elvira och hennes två nya rumskamrater Meja och Bea ska flytta in i har en vattenskada och de måste därför byta till rum 213, där ingen bott på sextio år. Men det är något mystiskt med rummet och snart börjar oförklarliga saker hända. Saker försvinner, Bea har läskiga mardrömmar och ibland vaknar de andra tjejerna av hennes skrik. När Meja tar foton på Elvira så ersätts Elvira av ett vitt sken. Ett brev med ålderdomlig handstil leder tjejerna till en gammal dam i ett nedgånget hus. Hon berättar att en flicka dog på kollot för sextio år sedan, och om en rödhårig flicka i vit klänning som sedan dess smyger runt i korridorerna på kollot. Filmen är baserad på Ingelin Angerborns populära bok Rum 213.

Mikro och Gasolin

Visas 13 nov – 24 nov: tisdagar kl 10.00 & fredagar kl 9.30
Filmvärldens mest lekfulla regissör Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Be Kind Rewind m. fl.) är tillbaka i storform med en charmerande hyllning till ungdomlig fantasi, upptäckarlust och vänskap. Den här gången handlar det om Daniel som ofta mistas för att vara en flicka och kallas ”Mikro” på grund av sin storlek, och hans vän Théo som fått smeknamnet ”Gasolin” efter sitt stora motorintresse. Killarna är ganska utanför i skolan, men tillsammans bygger de en fantastisk husbil i trä och ger sig ut på en äventyrlig resa. Audrey Tautou (Amelie från Montmartre) briljerar som Mikros mamma i denna stilsäkra och oemotståndliga komedi om ungdomens villkor, som är en av Gondrys härligaste.


Det här är vår värld

Visas 27 nov – 8 dec: tisdagar kl 10.00 & fredagar kl 9.30
Sommaren då Jia flyttar in blir alldeles speciell för Sun. Äntligen får hon den bästa vän som hon tidigare saknat. Men när skolan börjar förändras allt. Jia börjar umgås med andra tjejer i klassen och Sun hamnar återigen utanför gemenskapen. Sun hämnas på Jia och via en serie av incidenter fortsätter de att såra varandra. Det här är en fin film utifrån barnens perspektiv om att inte ha någon vän under de där åren då vänner betyder som mest. Filmen visar hur klasskamraternas manipulerande beteende påverkar relationerna mellan vännerna och hur denna vänskap ständigt stöps om .Frågor väcks… Blir Sun och Jia vänner till slut? Hur är en bra vän?

För högstadiet & gymnasiet visas:

The Circle
Visas 9 okt– 20 okt: tisdagar kl 12.30 & torsdag kl 13.00
När Mae Holland blir anställd på The Circle, världens mest framgångsrika internet-bolag, tycker hon att hon fått sitt livs bästa jobb. The Circle länkar ihop användarnas personliga emails, sociala medier, bank och inköp med deras universella operativsystem och skapar en online-identitet och en ny transparant era. Mae blir ansiktet utåt och dess taleskvinna men snart börjar hon förstå vidden av företagets ambitioner och konsekvenserna av deras tjänster. Baserad på roman av Dave Eggers.


Sameblod
Visas 13 nov – 24 nov: tisdagar kl 12.30 & torsdag kl 13.00
Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna livet som same och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.


Fröken Omöjlig
Visas 27 nov – 8 dec: tisdagar kl 12.30 & torsdag kl 13.00
13-åriga Aurore är mellansystern som alltid haft svårt att hitta sin plats i familjen och i skolan. Men när hon få gå om sjunde klass får hon en ny lärare som inspirerar henne att upptäcka böcker, och snart börjar hon skriva egna texter. När hon en dag dessutom blir erbjuden att bli sångerska i ett band, bestående av bara killar, som dessutom alla är lite äldre än henne, blir Aurores värld alltmer kaosartad. Fröken Omöjlig är en prisbelönt, charmig och rapp fransk film om identitet, familjeband och så klart lite kärlek. Fröken omöjlig är en prisbelönad fransk film som nominerats till en Kristallbjörn på Berlinale 2016, till bästa barnfilm på Cinekid 2016 och som vann EFA Young Audience Award 2016. Under 2017 visas filmen på bland annat på Göteborgs Lilla Filmfestival och på BUFF - Barn och Ungdomsfilmsfestivalen i Malmö.


Dolda tillgångar
Visas 9 okt– 20 okt: tisdagar kl 13.00& torsdag kl 12.30
Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson var tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden. Det var en fantastisk bedrift som återgav USA sitt självförtroende och inspirerade resten av världen. Trion krossade alla kön och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort.

Their finest hour
Visas 13 nov – 24 nov: tisdagar kl 13.00 & torsdag kl 12.30
London år 1940. Nationen är hårt drabbad av andra världskriget och för att stärka moralen i hemmen sätter man sin tillit till propagandafilmer. Men propagandaministeriet är inte riktigt nöjd med vad som producerats och inser att filmerna behöver en kvinnlig touch . Därför anställs Catrin Cole som får ansvar för den kvinnliga dialogen. Hennes konstnärlige make ser ner på hennes jobb, men Catrins fallenhet för arbetet uppmärksammas genast av den cyniske och stilige manusförfattaren Buckley. Catrin och Buckley får uppdraget att spela in en film baserad på räddningsaktionen vid Dunkerque med den fåfänge forne matinéhjälten Ambrose Hilliard. Samtidigt som bomber faller omkring dem, arbetar Catrin, Buckley och det färgstarka filmteamet frenetiskt med en film som ska värma en hel nations hjärtan.

The Birth of a Nation
Visas 27 nov- 8 dec: tisdagar kl 13.00& torsdag kl 12.30
I den här mycket uppmärksammade filmen får vi följa den predikande slaven Nat Turner som nyttjas av sin ägare att sprida falskt hopp bland slavar i den amerikanska södern, 30 år innan det amerikanska inbördeskriget. Efter att ha upplevt fruktansvärd grymhet mot både sig själv, sin fru Cherry och sina medslavar leder Nat ett uppror för sitt folks frihet. I det här verklighetsbaserade dramat ser vi bland annat Nate Parker, Armie Hammer och Aja Naomi King. För regin står Nate Parker.

Vill ni redan nu boka in era klasser eller förhöra er om vad som är på gång eller kanske bara försäkra er om att programmet också skickas till er går det naturligtvis bra - enklast är att skicka en förfrågan skolbio@kino.nualt på tel 046-14 38 13

Relaterad information

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/skolbio

Lunds kommun

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider för medborgarcenter
Måndag–torsdag: kl. 08–17
Fredag: kl. 08–16
Dag före röd dag: kl. 08–15

Organisationsnummer
212000-1132

Kulturskolan

Adress
S:t Laurentiigatan 1, 222 21 Lund

Telefonnummer
046-359 50 00

E-post
kulturskolan@lund.se