Skolbio

- ett enkelt sätt att sätta guldkant på undervisningen

Välkomna till en ny underbar, härlig och helt fantastiskt spännande skolbiovår.

Skolbio på Kino blir det i vår under veckorna mellan sportlovet och påsklovet. + sportlovsvisningar som tidigare.

En pdf med hela terminens program finns inom kort att hämta längst ner på sidan. Redan nu finns också länkar till trailers att kika på och filmhandledingar att läsa i (och en hel del till). Se flikarna till vänster.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

För de yngre eleverna:

Se också filmprogramet för de allra yngsta på biograf Södran: www.lund.se/barnbio

 • Sportlovsfilm - Smallfoot

Visas 18 – 21 februari. Måndag & tisdag kl 9.30. Onsdag & torsdag kl 10.00. Barntillåten.
I den här härliga animationen vänds den legendariska myten om Bigfoot upp-och-ner när den unga och energiska Yetin plötsligt hittar något som han inte trodde existerade… en människa! Nyheten kring denna ”smallfoot” ger honom berömmelse och med detta kan han kanske äntligen få en chans att få flickan i hans drömmar. Men nyheten skapar samtidigt kaos i det lilla Yeti-samhället – för oron väcks över vad mer som kan tänkas gömma sig där ute i den stora vida världen, bortom deras egna lilla snötäckta by. Smallfoot är berättelsen om vänskap, mod och lyckan över att upptäcka nya ting! Det här blir yeti-kul!

 • Halvdan Viking

Visas 4 – 14 mars. Onsdag kl 9.30 & torsdag kl 10.00. Från 7 år.
Halvdan Viking är ett filmäventyr för hela familjen baserat på böckerna av Martin Widmark, som också skrivit berättelserna om Lasse-Majas detektivbyrå. Här handlar det om Östbyn och Västbyn som har legat i fejd med varandra så länge man kan minnas. Det är därför förbjudet att befinna sig på fel sida av den älv som delar de två byarna. En dag i skogen möter Halvdan plötsligt den orädda kungadottern Meia från fiendebyn Väst. Trots att de inte får träffas spirar en oväntad vänskap fram mellan dem. När Västbyn planerar ett anfall på Östbyn förstår vännerna att allt hänger på dem om det ska stoppas i tid. Men har de tillräckligt med mod och list för att göra det?

 • Ensamma i rymden

Visas 25 – 28 mars. Onsdag kl 9.30 & torsdag kl 10.00. Från 7 år.
I en inte allt för avlägsen framtid färdas det gigantiska rymdskeppet Svea med endast två passagerare – 12-åriga Gladys och hennes lillebror Keaton. Barnen har flytt från ett trasigt jordklot och är på väg mot planeten Vial, men de tycks aldrig komma fram. Ett episkt, spännande, varmt och underhållande äventyr för hela familjen, där två syskon utmanar sitt öde tillsammans med en vänlig utomjording.

 • Glasblåsarns barn

Visas 1 – 12 april. Onsdag kl 9.30 & torsdag kl 10.00. (Filmhandledning).
Svensk barnfilmsklassiker baserad på Maria Gripes roman med samma namn. I en liten fattig by i Småland på 1800-talet lever barnen Klas och Klara med sina föräldrar. De har det knapert och även om deras far är vida känd glasblåsare tjänar han lite pengar. Inte så långt därifrån lever Härskaren och Härskarinnan i överflöd på sitt stora slott Önskestad. De är barnlösa och inte helt lyckliga. Härskaren gör allt för att uppfylla alla sin hustrus önskningar, mest för att få höra henne säga "tack". Och nu har härskarinnan önskat sig barn…

Den 10 & 12 april blir det skolbio i samarbete med Litteralund.

Pojkarna. Visas 10 april: kl. 9.30 Lämplig för åk 7-9 & gymnasiet
Halvdan Viking + pedagogbesök. Visas 12 april: kl. 9.00 & kl 11.30 Lämplig från åk 3.

Mer info om dessa visningar och bokningslänk hittar ni påwww.litteralund.se/skola eller här.

För mellanåldern visas:

 • Landfill Harmonic – orkestern från soptippen

Visas 4 – 14 mars. Tisdag kl 10.00 & fredag kl 9.30. Från åk 5. (Filmhandledning).
Här får vi följa Recycled Orchestra of Cateura, en orkester av ungdomar som lever vid den enorma soptippen utanför Paraguays huvudstad Asunción. Men då gruppen inte har instrument till alla skapar de dessa av soporna på tippen. När orkesterns historia blir känd för omvärlden hamnar de, under ledning av läraren Favio Chavez, helt plötsligt i strålkastarljuset och får uppträda för fulla hus på världsarenorna. Men när en naturkatastrof drabbar deras ort, måste Favio hitta ett sätt att hålla orkestern och gemenskapen intakt och införliva hopp i ungdomarna. Landfill Harmonic tar upp två viktiga frågor i vår tid; fattigdom och avfallshantering, men är samtidigt en vacker historia om musikens transformativa kraft.

 • Face to Face

Visas 18 – 29 mars. Tisdag kl 10.00 & fredag kl 9.30. Från åk 4. (Filmhandledning).
Reykjavik. Julen närmar sig och Brynhildhur har mycket i vardagen att glädja sig åt. Hon har fina och omsorgsfulla föräldrar, en snäll bästis och ligger bra till för att få solorollen på klasskörens julkonsert. Men Brynhildhur blir mobbad av klasskamraten Silja och det förstör allt det fina. Brynhildur kan inte förstå varför Silja är så elak mot henne och hon försöker ta reda på hur de kan bli vänner istället.

 • Supa Modo

Visas 1– 12 april. Tisdag kl 10.00 & fredag kl 9.30. Från åk 4. (Filmhandledning).
I den djupaste sorg går det att finna ljus. Supa Modo är ett livsbejakande kenyanskt drama om den nioåriga flickan Jo, som är döende i cancer. Efter beskedet om att Jo inte kommer överleva väljer hennes familj och vänner att ta hem henne och se till att hennes sista tid i livet blir den bästa. Hon ska få uppfylla sin dröm: att vara en superhjälte, precis som på film. Fler och fler människor samarbetar för att drömmen ska bli till verklighet.

För högstadiet & gymnasiet visas:

 • Goliat

Visas 4 – 14 mars. Tisdag kl 12.30 & torsdag kl 13.00. Från 15 år.
Stark svensk nutidsskildring om socialt arv och miljö. Kimmies pappa Roland ska snart inställa sig för att avtjäna ett fängelsestraff. Med pappan borta måste Kimmie, allt för ung, axla rollen som familjeförsörjare och ta över sin pappas kriminella affärer. En uppgift han vare sig är redo för eller vill anta. Det sociala arvet är dock tungt i släkten Henebro, där manlighet och styrka mäts i förmågan att vinna alla strider. Något som Kimmie aldrig tidigare lyckats med.

 • Boy Erased

Visas 4 – 14 mars. Tisdag kl 13.00 & torsdag kl 12.30. Från 15 år.
En stark berättelse om hur Garrard Conleys som 19-åring outades som gay för sina fundamentalistiskt kristna föräldrar. Han ställdes inför valet att antingen förskjutas av familjen eller delta i kyrkans konversionsterapi för att ”bota” hans homosexualitet och omvända honom till heterosexuell. Filmen är baserad på Garrard Conleys hjärtskärande självbiografi ”Boy Erased: A Memoir” från 2016.

 • Spider Thieves

Visas 18 – 29 mars. Tisdag kl 12.30 & torsdag kl 13.00. Från åk 6 . (Filmhandledning).
Vinnare av unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm 2018. I en kåkstad i Santiago lever tre tjejer under fattiga förhållanden. De drömmer om coola och trendiga saker som de ser på tv och när de hänger i stadens köpcentrum. När de börjar bryta sig in i lägenheter genom att klättra på husfasader blir de snart kända som ”spindel- tjuvarna”. En ungdomsthriller, inspirerad av verkliga händelser, som på ett drabbande sätt skildrar frågor om social utsatthet, drömmar och klass

 • BlacKkKlansman

Visas 18 – 28 mars. Tisdag kl 13.00 & torsdag kl 12.30. Från 11 år. (Filmhandledning).
Det är tidigt 70-tal – en kaosartad tid kantad av slaget om medborgliga rättigheter. Ron Stallworth blir den första kriminalaren med afroamerikansk bakgrund på Colorado Springs-polisstation. Hans anställning välkomnas med skepticism och öppen hotfullhet av både kollegor och chefer. Helt orädd beslutar sig Stallworth för att göra sig ett namn och skapa förändring i samhället. Han ger sig djärvt ut på ett farligt uppdrag: att infiltrera och avslöja Ku Klux Klan. Förställd till rasist kontaktar Stallworth gruppen och snart blir han inbjuden i den innersta kretsen. Från den visionära filmskaparen Spike Lee kommer nu den otroliga men sanna historien om en amerikanske hjälte.

 • Love, Simon

Visas 1 – 11 april. Tisdag kl 12.30 & torsdag kl 13.00. Från 11 år. (Filmhandledning).
Alla förtjänar en riktigt bra kärlekshistoria. Men för Simon är det lite mer komplicerat. Ingen vet att han är gay och han har heller ingen aning om vem det är som han har blivit kär i på nätet – bara att det är någon som går i hans egen skola. Att reda ut dessa frågor visar sig vara både roligt, läskigt men också livsomvälvande. Love, Simon är en varmhjärtad historia om att finna sig själv och att bli förälskad.

 • Den tysta revolutionen

Visas 1 – 11 april. Tisdag kl 13.00 & torsdag kl 12.30. Från 11 år.(Filmhandledning).
1956. Några skolungdomar från Östtyskland ser en journalfilm från upproret i Budapest och bestämmer sig för att hålla en tyst minut för offren. Det tas inte emot med blida ögon av myndigheterna medan skolans rektor försöker avfärda det som ett pojkstreck. Från politiskt håll betraktas de som kontrarevolutionärer och den till synes oskyldiga händelsen får konsekvenser för ungdomarnas framtid.

För gymnasiet

Swedish Human Rights Film Festival .

 • Visas i samarbete med The Swedish Human Rights Film Festival, Raoul Wallenberg Institutet och Folkets Bio i Lund.

  Firecrackers (Canada 2018/drama).Visas: Onsdagen 20 mars. Kl 10 - 12

An intense #MeToo drama about two young women desperate to escape their repressive small town, whose friendship is challenged after a night of debauchery threatens to undo their grand plans for freedom. Including Q&A discussion with: Johanna Selander, from RFSU  to talk about their project to prevent sexuel ­violence in young people’s near relations.

  Gaza Surf Club (Germany 2016/documentary). Visas: Torsdagen 21 mars. Kl 10.00 - 12.00

In a country locked between Egypt and Israel, Gaza’s youth are drawn to their beaches. Weary of the daily ”state of emergency” they seek meaning and ­perspective to their lives through surfing. Including Q&A discussion with: Mahmoud abu Rahma. He is a Palestinian human rights activist and International Relations Director with Al Mezan Center for Human Rights.

   Breathless (Belgium 2018/documentary). Visas: Fredagen 22 mars. Kl 10.00 - 12.00

Following the deaths of his father and many others from his village, filmmaker Daniel Lambo sets off on a passionate quest to find the truth about the deadly asbestos industry. A gripping story on the fight of individuals against a booming asbestos industry. Including Q&A discussion with: Katja Hollböll, Swedish Youth Representative to the United Nationals General Assembly.

Filmerna visas med engelsk text eller engelskt tal! Efter filmen blir det en kortare förläsning kring filmernas tema och mänskliga rättigheter.

● ● ● ● ●

Vill ni redan nu boka in era klasser eller förhöra er om vad som är på gång eller kanske bara försäkra er om att programmet också skickas till er går det naturligtvis bra - enklast är att skicka en förfrågan skolbio@kino.nu

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/skolbio

Lunds kommun

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider för medborgarcenter
Måndag–torsdag: kl. 08–17
Fredag: kl. 08–16
Dag före röd vardag: kl. 08–15

Organisationsnummer
212000-1132

Kulturskolan

Adress
S:t Laurentiigatan 1, 222 21 Lund

Telefonnummer
046-359 50 00

E-post
kulturskolan@lund.se