Skolbio

Ett enkelt sätt att sätta guldkant på undervisningen

Emil te nat.jpg

 

De flesta av vårens skolbiovisningar blev under rådande förutsättningar inställda. Vi hoppas att läget i höst är förändrat och att vi då kan återkomma i med ett nytt och lika fantastiskt bioprogram för alla åldrar.

Sköt om er och tvätta händerna ofta :-)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vårens program var:

Välkomna till en ny spännande skolbiovår!

Den här gången har vi på programmet en hel rad filmupplevelser som bland annat innehåller en brevbärare som bygger ett palats, en osynliga flicka , ett par busungar i Lönneberga och underbara tonårsdraman om stora känslor och kärlek till Bruce Springsteens musik. För att nu bara nämna några höjdpunkter under våren.

Skolbio på Kino blir det i vår med start lagom till sportlovet och sedan bär det hela vägen fram till påsk.

En pdf med hela terminens program - med utförligare innehåll och texter - hittar ni längst ner på sidan.

Länkar till trailers att kika på och filmhandledningar att läsa i - och en hel del annat smått och gott - finner ni under flikarna till vänster.

Repertoarfilmer på Kino & Södran som skolbio

På Kinos och Södrans ordinarie film­repertoar finns många bra filmer som väldigt ofta också lämpar sig för skolbiovisningar. Glöm för allt i världen inte bort detta!
­Vill ni se någon av dessa under skoltid ordnar vi det, och då ofta med riktigt bra ­rabatter!

Ring oss på 046-14 38 13 - så berättar vi mer!
www.kino.nu

 

Vill ni redan nu boka in era klasser, förhöra er om vad som är på gång eller kanske bara försäkra er om att programmet också skickas till er går det naturligtvis bra.

Enklast är att höra av er till skolbio@kino.nu

 

Vårens program var:

Se också filmprogramet för de allra yngsta på biograf Södran: www.lund.se/barnbio

 

Sportlovsfilm - Förfärliga snömannen

Visas 17 – 20 februari. Måndag & tisdag kl 9.30. Onsdag & torsdag kl 10.00. Från 7 år.
När tonåringen Yi stöter på en ung yeti på taket av huset där hon bor i Shanghai, ger hon och hennes busiga vänner Jin och Peng honom namnet Everest och inleder en episk resa för att återförena den magiska varelsen med sin familj på jordens högsta punkt. Men snömannen jagas av en ond rik man med en armé av elakingar. Trion måste därför försöka ligga ett steg före för att hjälpa Everest att ta sig hem igen.

Emil i Lönneberga

Visas 9 – 20 mars. Onsdag kl 9.30 & torsdag kl 10.00. Barntillåten.  (Filmhandledning). 
Emil är en påhittig småländsk pojke. Han har ständigt nya hyss på gång men för det mesta inträffar dem på grund av hans stora nyfikenhet och vilja att hjälpa till. Dessvärre är det allt som oftast hans egen far som råkar illa ut ­vilket betyder att Emil får tillbringa många långa timmar i inlåst i snickar­boden. Under tiden han väntar på att bli utsläppt täljer han sig ytterligare en trägubbe till sin stora samling. När Emil inte är upptagen med att sitta inlåst i ”Snickeboa”, gillra råttfällor, fastna med huvudet i soppskålar, hissa upp Ida i flaggstången, gräva varggropar, ställa till med julkalas för fattighjonen eller leka sicken blås - så går han och Alfred gärna och badar i sjön. Vi får i filmen vara med om ett år på Katthult, från sommar till sommar.

Tito och fåglarna

Visas 23 mars – 3 april. Onsdag kl 9.30 & torsdag kl 10.00. Från 7 år. (Filmhandledning). 
En mystisk epidemi sprider sig, ­vilket gör att människor blir ­sjuka så fort de blir rädda. Tito ­upptäcker att det har något att göra med sin ­pappas forskning kring fågelsång. Tillsammans med sina vänner ­bestämmer Tito sig för att försöka ­rädda ­världen. På vägen ­söker han också efter sin försvunna pappa och sin egen identitet. Det här är en enastående vacker ­animerad saga som bjuder på ett storslaget och ­magiskt äventyr; men också en ­träffsäker ­påminnelse om vår natur och samtid.

För mellanåldern visas:

Labyrint

Visas 24 februari – 6 mars. Tisdag kl 10.00 & fredag kl 9.30. Från åk 4. (Filmhandledning).
Den 14-årige Frikke hittar en ­märklig svart låda med ett usb-minne fasthakat. Det visar sig innehålla ett ondskefullt datorspel med ­riktiga barn fångade som datorspels­figurerna. För att klara av spelet och rädda ­deras liv måste Frikke använda alla sina ­kunskaper och sin kreativitet, ­samtidigt som han försöker hitta den som styr ­spelet i verkliga livet. Labyrint är ett spännande och varmt äventyr om ­v­änskap, datorspel, digitalisering och kärlek.

Osynliga Sue

Visas 9 mars – 20 mars. Tisdag kl 10.00 & fredag kl 9.30. Från åk 4 - tillåten från 7 år.
Sue är en tonårstjej som känner sig lite ensam. Sues mamma är forskare och jobbar hela tiden på labbet. När Sue och hennes pappa ska överraska Sues mamma på hennes födelsedag så får de en känsla av att de kom dit och störde henne. I tumulten får Sue en vätska på sig som gör henne osynlig. När mamman blir kidnappad kommer Sues nya superkraft väl till pass. Hon tar hjälp av sina vänner Kaya och Tobi och genom att kombinera sina olika styrkor gör de sitt yttersta för att rädda mamman och avslöja konspirationen bakom försvinnandet.

Taiki

Visas 23 mars – 3 april. Tisdag kl 10.00 & fredag kl 9.30. Från åk 5 - tillåten från 11 år. (Filmhandledning).
På en bilsemester till norra delarna av Sverige börjar nioårige Bruno gå sina föräldrar på nerverna. Han ville egentligen bara stanna hemma och spela datorspel. Varför ska man till den tråkiga skogen i Sverige när man kan sitta hemma i Holland framför datorn? Efter ett bråk i bilen rusar Bruno in i ­skogen och semestern omvandlas snabbt till en mardröm. Tragik, värme och ­kärlek löper jämnt i den spännande filmen om Brunos överlevnad i det vilda samtidigt som vi följer föräldrarnas allt mer desperata sökande efter honom.

För högstadiet & gymnasiet visas:

Brevbäraren som byggde ett palats

Visas 24 februari – 5 mars. Tisdag kl 12.30 & torsdag kl 13.00. Från 7 år.
Ferdinand Cheval (1836-1924) är en tystlåten lantbrevbärare som ingen lägger märke till. Under en av sina långa ensamma rundor på den franska landsbygden möter han änkan Philomène och lite oväntat blir de två ett par. Efter dotterns födelse så vet inte Ferdinand vad han ska göra med livet. Under en av sina postturer hittar Ferdinand en dag en ovanligt formad sten. Inspirerad väcktes hans dröm om att bygga ett ”Le palais idéal” – ett litet palats åt dottern. Det tog honom 33 år att slutföra.

Sorry We Missed You

Visas 24 februari – 5 mars. Tisdag kl 13.00 & torsdag kl 12.30. Från 11 år. (Filmhandledning). 
Ända sedan Ricky och Abby gifte sig och bildade familj har de velat ge sina älskade barn en trygg uppväxt, helst i eget hus. Nu har dottern Liz hunnit bli elva, sonen Seb är sexton och husdrömmen känns mer avlägsen än någonsin. I sitt stressiga vårdjobb kämpar Abby varje dag mot klockan för att hinna ge sina patienter en känsla av människovärde. För att slippa fler underbetalda ströjobb skaffar Ricky en skåpbil, i förhoppningen att budkörningar ska ge bättre inkomst. Men snart förstår han att uppdragsgivarens snåriga regelverk är uttänkt för att förarna ska utnyttjas och skuldsättas. Under tiden börjar familjen falla i sär.

Swedish Human Rights Film Festival - skolbio

Swedish Human Rights Film Festival och Biografen Kino bjuder på gratis filmvisning under festivalen 5 – 6 mars.

Det blir filmvisning och kort samtal kring filmens tema och om mänskliga rättigheter:
Torsdag 5 mars kl.10.00 - 12.00 visas We Could Be Heroes   Regi: Hind Bensari (Marocko 2018)
Fredag 6 mars kl.10.00 - 12.00 visas  PUSH  Regi: Fredrik Gertten (Sverige 2019)

Begränsat antal platser - boka gratisplatser via mail: skolbio@kino.nu

Mer info om filmerna i pdf (HRFF20) nedan.

Giant Little Ones

Visas 9 mars – 20 mars. Tisdag kl 12.30 & torsdag kl 13.00. Från åk 9. (Filmhandledning).
Franky och Ballas har varit bästa vänner sedan barndomen. De är kungar på skolan: stiliga, stjärnor i badteamet och populära bland ­flickor. De lever ett perfekt tonårsliv - fram till den ödesdigra natten till Frankys ­episka 17-årsdag. Där Franky och Ballas trasslar in sig i en oväntad och ­erotisk ­incident som förändrar deras liv för alltid. Skvallret om Frankys homosex­ualitet får extra näring av att hans pappa ­lämnat familjen för en man. När ­omvärlden krymper måste Franky och hans vänner bestämma sig för vilka de är och vill vara. Tematiken har skildrats förr men sällan så här nyanserat, ömt och med så rikt tecknade karaktärer.

La Haine/Medan vi faller

Visas 9 mars – 20 mars. Tisdag kl 13.00 & torsdag kl 12.30. Från 15 år. (Filmhandledning).
Mathieu Kassovitz Cannes-vinnande klassiker från 1995 är nu äntligen tillgänglig för biografvisningar igen! Sin ålder till trots är det här en film som fortfarande håller måttet. Minst sagt! Filmens berättelse tar sin utgångspunkt i omfattande upplopp i en förort till Paris där uppretade ungdomar slåss med polisen. Dessa har i sin tur sin upprinnelse i att en tonåring tidigare misshandlas svårt av polisen. Saïd, Vinz och Hubert är vänner till den misshandlade tonåringen och är några av de upprörda ungdomarna. När Vinz efter ett av upploppen hittar en pistol på gatan lovar han att skjuta en polis om deras kamrat dör av skadorna. Det ­närmaste dygnet kommer att förändra dem för alltid

Blinded by the Light

Visas 23 mars – 3 april. Tisdag kl 13.00 & torsdag kl 12.30. Från 7 år. 
I det sena 80-talets England kämpar en tonåring med pakistanskt ursprung med att passa in både i skolan och hemma. När han en dag upptäcker Bruce Springsteens musik förändras allt. Det här är en brittisk komedi regisserad av Gurinder Chadha, som slog igenom med ”Skruva den som Beckham”.

Om det oändliga

Visas 23 mars – 3 april. Tisdag kl 13.00 & torsdag kl 12.30. Från 11 år. 
I Roy Anderssons nya film blir vi guidade av en drömlik kvinnoröst och får följa med på en resa genom livets stora och små skeenden; ett par svävar över ett krigshärjat Köln, en far stannar för att knyta sin dotters skor i hällregnet och tre tonårsflickor dansar utanför ett kafé; ett kalejdoskop över existensen och oändligheten.

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/skolbio