Vad är Smarta textilier?

Undersök din kreativitet och stimulera din experimentlust! Få ett mönster på tyg att försvinna genom att bara andas på det, eller att lysa upp med egna ljuskällor. Kom och skapa med textilier som du troligen aldrig sett dem förut.Kursen fokuserar på att undersöka Smarta textila material, i form av att du som deltagare får göra mindre textila designprojekt.

Smarta textilier

Färg, form och föränderliga material

För dig som är född 2011 eller tidigare: Designprojekten kan t. ex. vara att skapa armband, telefon- eller iPad-fodral med utgångspunkt i tekniker som att trycka med värme- eller UV-känsliga (färgföränderliga) textila färger eller broderi med ledande trådar och LED-lampor. Har du gått tidigare terminer så jobbar vi vidare utifrån vad du gjorde terminen innan, och vad du vill göra denna termin.

Kursen är en fortsättningskurs, men det första kurstillfället kommer att fungera som en introduktion till Smarta textilier, så att även du som är ny till ämnet kan delta. Detta första tillfälle är enbart för dig som är ny på kursen – du som gått tidigare börjar först vid tillfälle två.

 

För dig som är född 2012-2013: En kurs för dig som vill upptäcka och undersöka textilier som kan ändra färg. På ett lekfullt sätt lär du dig om hur du kan ända textilierna med värme, kyla, kroppen och solen. Du får lära dig att trycka egna tyger med de färgföränderliga tryckfärgerna. I slutet av kursen kan du som vill trycka din egen T-shirt eller linne så att den ändrar färg när du har den på dig.

Kursen är en fortsättningskurs, men då kursen riktar sig till dig som är född 2012-2013 kommer vi att repetera moment från tidigare kurs så att du kan fortsätta att öva på att trycka och arbeta med textilfärg. Första kurstillfället kommer att fungera som en introduktion till Smarta textilier, så att även du som är ny till ämnet kan delta. Du som gått tidigare börjar först vid tillfälle två. Momenten i kursen är sedan uppbyggda så att alla kan delta oavsett om man gått kursen eller inte, då det individuella arbetet utgår ifrån din erfarenhetsnivå.

Material: Det mesta material vi använder ingår i kursen. Vill du däremot göra något större såsom t.ex. trycka en T-shirt eller en tygkasse tar du med en egen. 

Att tänka på är även att ha oömma kläder eftersom vi kommer att jobba med färger.

Nytt för denna termin är att kursen hålls på Lindebergska skolan, S:t Laurentiigatan 1.

Ålder: för dig född 2013 eller tidigare (grupper åldersindelas)
Lärare: textildesigner Marie Ledendal
Plats: Kulturskolan (Lindebergska skolan), S:t Laurentiigatan 1.
Undervisningsdag: lördagar under förmiddagen
Kurstillfällen: sex stycken med start 9/11. Därefter varje lördag till och med 14/12.