Matematik

Intervju med Merima Kursumovic

merimaKan du berätta vad du arbetar med och hur länge du har jobbat här?

Jag har jobbat här sedan hösten 2013 och jag undervisar i matematik och fysik, men nu främst matematik på gymnasienivå. Innan jag började jobba här var jag gymnasielärare i Helsingborg.

 

Varför valde du att arbeta på Komvux?

Under tiden jag studerade till lärare fick jag prova på att vikariera en termin på Komvux i Landskrona. Det kändes till en början lite läskigt, men ganska snabbt insåg jag att det var både roligt och spännande att undervisa vuxna. Efter examen började jag undervisa på en gymnasieskola, och trivdes bra med det, men jag kände ändå att jag ville ha omväxling. Eftersom att det var så givande att arbeta med vuxna så sökte jag mig till vuxenutbildningen. Det är en annan sorts elever man möter. Människor som är mitt i livet.

 

Hur skulle du beskriva Komvux som arbetsplats?

Det är högt i tak här. Och det är väldigt bra stämning, både bland kollegor och bland elever. Det finns en tydlig framåtsyftande anda hos våra elever. De är drivande, och vill någonstans. Jag tycker att det är roligt att få höra vad de gjort innan, vad de vill göra med sina studier. Det här är ett arbete som ger mig energi. Jag blir ständigt påmind om att man alltid kan förändra sin situation. Det är härligt.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är när man känner att man har lyckats. Många av eleverna tycker att matematik är jättesvårt, och kan komma hit med inställningen att de kanske inte kommer klara det. Då får man jobba med att förbättra deras självkänsla, och att våga testa. När de sen upptäcker att de kan, och blir stolta över vad de åstadkommit, det är stort. Känslan att man har hjälpt dem att hjälpa sig själva. Och att få någon att gå från att inte tycka att matte är kul alls till att börja fundera på att studera matematik på universitet, och att vända uppfattningen kring sig själv - det är så häftigt att vara med på den resan.

Jag kan definitivt rekommendera andra att söka jobb här. Många yngre lärare kanske är rädda att jobba med vuxenstuderande. Har jag mandat över de här eleverna, trots att många av dem är äldre än mig? Men när jag kom in som vikarie var jag yngst i klassrummet. Det spelar ingen roll. Man är ändå alltid läraren. Eleverna här är seriösa och vill utnyttja varenda minut av lektionstiden. Som lärare får man stor uppskattning av eleverna, och man kan försöka hitta vägar framåt tillsammans. Man ser gemensamt till att det är arbetsro i klassen, och eleverna inspirerar varandra.

 

Vilka egenskaper är bra att ha i ditt jobb?

Ha tålamod, vara lyhörd och vara lösningsorienterad. Ibland kan man själv känna sig misslyckad som lärare när man inte lyckas få en elev att komma dit de vill. Men då får man fortsätta vara positiv och peppande, och försöka hitta andra vägar. Det är också viktigt att vara lyhörd, se vad som fungerar, och inte ge upp.