Lägesbild torsdag den 30 april med anledning av arbetet med covid-19

30 april, 2020

Inga större folksamlingar på valborgsmässoafton i Lund, enligt kommunens säkerhetssamordnare. Kommunen bjuder på digitalt valborgsfirande via sociala medier i kväll. Stor handspritsleverans på väg. Här är dagens coronarelaterade händelser.

En lugn valborgsmässoafton i Lund

Lunds stadspark, som årligen brukar locka tiotusentals människor till ett spontant valborgsfirande, stängslades in i år för att förhindra folksamlingar till följd av den pågående coronapandemin. Lunds kommun passade då också på att sköta om parken inför sommarsäsongen. Bland annat gödslades parkens gröna ytor med hönsspillning, något som har fått en oväntat stor medial uppmärksamhet. Förutom de lokala och rikstäckande medierna rapporterades det om Stadsparkens gödsling på BBC News, CNN News och NBC News, liksom i The Guardian och Le Figaro.

Kommunens säkerhetsåtgärder i samband med valborgsfirandet verkar ha gett positiva resultat. Säkerhetssamordnaren meddelar att det inte har uppstått några större folksamlingar, varken i Stadsparken eller på andra platser i Lund.

Fira valborg med digital underhållning

Henrik Widegren på scen i Stadsparken

Henrik Widegren står för Lunds kommuns digitala valborgshälsning i år. Foto: Nils Byrfors, Lunds kommun.

Coronapandemin innebär stora konsekvenser för kultursektorn. Den nya situationen har krävt kreativa lösningar och anpassningar. Det märks inte minst i dag, då det inte sker något traditionellt valborgsfirande i Lund. I år bjuder Lunds kommun i stället in till ett digitalt firande via sin Facebook-kanal. Där blir det en kortare underhållning, som framförs av den sjungande Lundaläkaren Henrik Widegren. Programmet sänds kl. 20.00 i kväll på Arrangemang Lunds Facebooksida.

Arrangemang Lund på Facebook 

1 452 liter handsprit till Lund i nästa vecka

Lunds kommun nåddes i dag av information att Socialstyrelsen – som en engångsföreteelse – erbjuder handsprit till kommunernas vård och omsorgsverksamheter i syfte att stärka handhygienen. Sammantaget är det 16 000 liter handsprit som ska fördelas till skånska kommuner baserat på antal invånare. Lunds kommun får 1 452 liter, och det beräknar vi räcker i cirka sex veckor. Handspriten levereras till Lund i nästa vecka.