Från en dag till en annan försvann Marcus lunchgäster från Spyken

När Marcus Lindgren, som samordnar köket på Spyken, i våras kom tillbaka efter en kort vab-period var hela gymnasieskolan tömd. Han fick snabbt se till att ta tillvara på mat och sedan börja jobba på en helt annan skola.

Marcus Lindgren

Namn: Marcus Lindgren
Ålder: 40 år
Yrke: Samordnare på måltidsservice, vanligtvis knuten till gymnasieskolan Spyken.
Antal år i yrket: 22 år, varav de senaste tre åren i kommunen.
Det tar jag med mig från den här tiden: Tacksamhet över att ha en trygg anställning i dessa tider.

 

– Jag gick in i köket och ropade ”ho, ho”, men ingen var liksom där. Det var helt dött, minns kocken Marcus Lindgren från morgonen då han kom tillbaka efter att ha varit hemma ett par dagar med ett av sina barn.

Under de där dagarna i mars hade regeringen tagit beslut om att ställa om all gymnasie- och vuxenutbildning till fjärrundervisning och detta påverkade minst sagt Marcus och hans kollegors arbetssituation.

– Det är klart att jag hade följt nyheterna, men jag hade liksom inte föreställt mig att det skulle bli så tomt.

Tog hand om mat för över tusen elever

De första direktiven som kom var att gymnasiestängningen troligen skulle pågå fram till påsklovet, så Marcus och en kollega ställde sig och rensade kyl och frys utifrån den tidshorisonten. På en skola för över tusen elever finns nämligen en hel del mat. Marcus berättar att de flesta leverantörer var mycket förstående inför situationen, men det gick ju inte att avbeställa mat från en dag till en annan.

– Jag och min kollega gjorde enorma mängder tomat-sås och frös in inför framtiden och jobbade på att komma på andra kreativa sätt att ta tillvara på mat. Vi lyckades bra, väldigt lite blev svinn.

Efter att ha ägnat några dagar åt att ta tillvara på råvaror samt ha rensat och städat i Spykens kök, fick Marcus besked om att han nu skulle vara behjälplig i köket på Genarps skola. Han har varit glad över att den enheten har samma chef som Spyken och är dessutom van vid att då och då byta arbetsplats, eftersom det alltid ingår i tjänsten under sommaren.

– Vår semester täcker ju inte hela gymnasieungdomarnas sommarlov. Därför är vi alltid behjälpliga för lovverksamhet. Jag lagar med andra ord lunch och mellanmål till fritidsbarn på grundskolor under sommaren.

Marcus Lindgren

Tufft för restaurang- och köksbranschen

Men det brukar inte pågå så länge som det gjort i vår och i början tyckte Marcus att det var jobbigt med ovissheten. Han har en bakgrund som köksmästare inom restaurangbranschen, men efter tre barn sökte han sig till ett uppdrag med mer förutsägbara arbetstider. Han säger att han hittat helt rätt och stortrivs med arbetet på Spyken. Där lagas i princip all mat från grunden och som samordnare är det Marcus som sitter och skapar menyer för varje dag.

– Det är väldigt kreativt och dessutom är vi ett bra gäng. Arbetsuppgifterna har inte riktigt varit samma nu på andra arbetsplatser, det är stor skillnad. Samtidigt får man vara glad att man har ett jobb. Jag har oerhört skickliga kollegor inom det privata som tidigare har jobbat på topp-krogar, men som nu är arbetslösa. Det är väldigt tufft för dem.

Olika sätt på olika skolor

Marcus upplever att informationen från ledningen under hela perioden har varit tydlig och bra. I ett kök är hygienrutinerna även annars mycket strikta och så mycket har egentligen inte förändrats, rent praktiskt.

– Vi har jobbat på som vanligt i köket. Det har varit upp till varje rektor att avgöra hur man hanterar situationen i själva matsalen. Vi på måltidsservice är inte inblandade i det.

Det har lett till att man på vissa skolor har fortsatt låta barnen lägga upp maten själva precis som vanligt, medan man på andra haft pedagogisk personal som ryckt in och hjälpt till med servering och glesat ut mellan bord, konstaterar Marcus.

– Det är lite underligt tycker jag, att det varit så olika.

Han tycker även att det har känts märkligt att alla de riktlinjer som gällt övriga samhället, som exempelvis att inte samlas mer än 50 personer på en gång, inte gällt skolan.

– I flera matsalar är man många fler än så.

Marcus Lindgren

Har gjort så gott man kunnat

Samtidigt kan Marcus förstå orsakerna. Det är ont om tid i skolans värld, lunchtiderna går inte att glesa ut så mycket eftersom eleverna måste ha sina lektioner.

– Jag har ingen lösning på hur man skulle kunna ha gjort på något annat vis. Man har gjort så gott man har kunnat.

När beskedet kom om att gymnasieskolorna skulle hålla stängt ända fram till sommaren fick Marcus återvända till köket på Spyken och rensa kylskåpen ännu en vända.

– Vi hade ju bara räknat med stängning fram till påsk så det fanns en del kvar som inte skulle ha klarat sig över sommaren.

Efter sommarlovet längtade alla att komma tillbaka till sitt ”vanliga” jobb.

– Vi hade en sommarträff utomhus, vi saknade varandra väldigt mycket. Man har ju valt att jobba där man är just för att man trivs med arbetsuppgifter, kollegor och stämning.

Fotnot: Den 16 november sänkte regeringen taket ytterligare för allmänna sammankomster, från max 50 till max 8 personer.

Intervjuerna med Lunds kommuns medarbetare genomfördes under juni 2020. Artiklarna är inte avsedda att läsas som en utvärdering av hur arbetet påverkats av pandemin utan skildrar enskilda medarbetares upplevelser av pandemins första månader.