Människor har verkligen förstått hur viktig städning är

Lokalvårdaren Benedikte Andersson och hennes kollegor på Lundafastigheter har en viktig roll i kampen mot smittspridning i kommunens fastigheter. En positiv följd av denna stora utmaning är att yrkesgruppen blivit mer synlig, tycker Benedikte.

Namn: Benedikte Andersson
Ålder: 23 år
Yrke: Lokalvårdare, Lundafastigheter
Antal år i yrket: 2 år
Det tar jag med mig från den här tiden: "Sammanhållningen mellan kollegor har varit viktigare än någonsin när det finns en oroskänsla i luften. Beredskapen att kunna ändra sina rutiner och sitt schema med kort varsel har varit viktigt, då det är många kunder som har behövt fatta snabba beslut gällande det ökade behovet av lokalvården. Den här tiden har också stärkt känslan av att det vi gör i Lundafastigheters lokalvård är viktigt för hela kommunen."

När samhällsspridningen av covid-19-viruset var ett faktum i början av år 2020 blev Benedikte Andersson först ganska orolig.

– Inte så mycket för egen del. Vi använder alltid handskar och har god kunskap om hygienrutiner. Men hela samhället har ju liksom skakats om i grunden och jag blev orolig för min tjänst. Jag hade bara varit anställd i ett år och åtta månader och det är ju ”sist in, först ut” som gäller om det skulle bli arbetsbrist, säger Benedikte.

Uppdragen förändras

Nu blev det inte det. Visserligen blev det snart mindre behov av städning av de lokaler som används som exempelvis träffpunkter för seniorer eller av kontor där all personal började jobba hemifrån.

– Och så på gymnasieskolorna förstås, när de stängdes, konstaterar Benedikte.
Men annars har arbetsinsatsen jämnat ut sig, upplever hon. Andra verksamheter har nämligen beställt extrastädning.

– Istället för att städa exempelvis toaletter en gång om dagen har vi nu i många verksamheter fått göra det två. Och det har blivit fler krav på att vid varje städtillfälle torka dörrhandtag, hissknappar och annat människor rör vid. Samt extrarutiner kring hur vi desinficerar vissa ytor, som skrivbord och bord i fika- och lunchrum.

Jobbar två och två

Benedikte jobbar i team med en och samma kollega. Varje dag startar klockan 6 på morgonen och sedan arbetar de fram till klockan 12.30. De far runt i en bil och gör rent på bland annat grundskolor, i markentrepenads kontor, fika- och omklädningsrum och i Källbybadets omklädningsrum.

– Vi jobbar båda två 75 procent. Jag pluggar upp några betyg på Komvux parallellt, mitt mål är att komma in på läkarlinjen.

Benedikte och hennes kollega har valt att fortsätta åka runt i ”sina” områden tillsammans, även om arbetsgivaren gett möjlighet till att dela upp sig, köra i varsin bil och att arbeta själva.

– Vi har blivit så bra vänner. Och det är mycket roligare att jobba ihop med någon.

Ingen som vistas i ”deras” lokaler har varit sjuk i covid 19. Om så hade varit fallet hade de fått städa i skyddsvisir, vilket kollegor som haft hand om vissa drabbade lokaler inom vård- och omsorg har gjort.

– Vi fick extrautbildning kring hur vi skulle agera då, har alltid haft med oss den typen av skyddskläder om det plötsligt skulle bli nödvändigt att använda och har känt oss trygga.

Blev själv sjuk

I slutet av mars månad blev dock Benedikte själv sjuk i hög feber. Hon vet fortfarande inte varifrån smittan kom och om det var covid-19-viruset eller den vanliga säsongsinfluensan. Men eftersom hon är frisk i övrigt gick det över efter ett par veckors vila hemma i sängen. Den närmsta kollegan höll sig hela tiden frisk.

– Det tog mig hela fyra veckor att bli helt symtomfri och komma tillbaka till arbetet. Det var ju inte mycket att göra, så är reglerna. Men det blev långtråkigt. Jag gillar mitt jobb, att städa är meditativt och det är skönt för kroppen med rörelser. Dessutom känns uppdraget än viktigare, nu när det är så avgörande att hålla rent.

Benedicte Andersson

Arbetet har blivit mer synligt

Benedikte konstaterar att det har gått åt mer städutrustning än vanligt under pandemin. Hon och kollegorna har bytt handskar, torktrasor och annat oftare än vanligt.

– Ett tag var det brist på denna vanliga utrustning. Det upphandlade bolaget hann inte med att leverera. Men då åkte några kollegor ut till bolagets fysiska butik och köpte på sig artiklar. Så det har ordnat sig ändå.

Något som ändå varit positivt med den här stora utmaningen är att lokalvårdarna har blivit mer synliga, menar Benedikte. Även om de har försökt pricka in tider när så få som möjligt vistas i de lokaler som ska rengöras, har de hela tiden mötts av uppskattade ord eller hälsningar.

– Vanligtvis är det inte så många som uppmärksammar vårt arbete. Men de här månaderna har människor verkligen förstått hur viktig städningen är. Vi har fått höra det varje dag.

Intervjuerna med Lunds kommuns medarbetare genomfördes under juni 2020. Artiklarna är inte avsedda att läsas som en utvärdering av hur arbetet påverkats av pandemin utan skildrar enskilda medarbetares upplevelser av pandemins första månader.

Fler berättelser från våra medarbetare