Programmet klart för Vinterlund 2018-2019

Grantändningen på Stortorget 2017. Grantändningen på Stortorget 2017.

Från grantändning till kärlekskonsert. Efter ett par hektiska månader är nu programmet klart för tredje upplagan av Vinterlund. Till helgen 10-11 november går ett tryckt program ut till alla hushåll i Lund men redan nu går det att hitta på vinterlund.se.

Lunds kultur- och föreningsliv och Lunds kommun har med gemensamma krafter återigen skapat ett varierat utbud av upplevelser och evenemang som ska äga rum från första adventshelgen till och med alla hjärtans dag. Den här gången kryddat med Musikhjälpen som landar med sin glasbur på Stortorget 10-16 december.

Precis som tidigare inleds Vinterlund med grantändning på Stortorget fredagen före första advent, i år den 30 november. Grantändningen avlöses av evenemanget Lund lyser samma kväll med fackelmanifestation längs med Lilla Fiskaregatan för medmänsklighet och mot rasism. 

Några nyheter

Mårtenstorget blir ny plats för tomteparet, snölekplats, hästskjuts och olika karaktärer från sagans värld. Nyheter där är bland annat bildpyssel med Lundakonstnären Mats Milhamre, ett Lund i miniatyr och ”I Nisses fotspår”, en sakletar-promenad för hela familjen. Alla aktiviteter är igång lördagar och söndagar i december. (När vi börjar bygga på Mårtenstorget i slutet av november bjuder vi in pressen dit och berättar mer!)

Den 8 december arrangeras ett fotomaraton där utmaningen är att under sex timmar ta bilder på olika teman, ett nytt tema varje halvtimme. De bästa bilderna ställs ut i vinterkupolen på Stortorget i januari.

Från den 22 december kommer det finnas en ”Wall of kindness” på Stortorget, där den som har en vinterjacka över kan lämna den till någon som bättre behöver den.

Vinterlundfavoriter

Thomanders jul är tillbaka, nu i Lundagård lördag 1 december. Där håller familjen Thomander sitt traditionella jultal och ser till att väcka tomten tillsammans med alla barn som vill vara med.

Teater Sagohusets kulturkalender går denna gång att se i ett skyltfönster i Vårfrugången. Temat för de 24 luckorna är ”Vår glömda skatt” och liksom som de två föregående åren blir det korta framträdanden med olika aktörer i Lund.

Efter nyår är det festivalernas tid: Lunds skidfestival i Stadsparken den 13 januari, electronica-festivalen Eter på Mejeriet och Skissernas Museum den 19 januari och songwriterfestivalen Lund berättar på Stadsparkscaféet den 25-26 januari.

Vinterkupolen återkommer till Stortorget med program alla lördagar från 12 januari till och med 1 februari.

Den 14 februari, på alla hjärtans dag, avslutas Vinterlund med den populära seniordansen på AF, afternoon tea till tonerna av Lund Big Band, och en konsert med Kärlekskören och Diana Nunez på Mejeriet.

För hela programmet se vinterlund.se.

Kontakt: Åsa Jensen, projektledare Vinterlund, 046-359 43 79, asa.jensen@lund.se

Vinterlund är ett brett program av välkända och helt nya arrangemang i centrala Lund, från första adventshelgen till alla hjärtans dag, som arrangerats sedan 2016. Vinterlund har kommit till som ett samverkansprojekt mellan Lunds kommun, Lund Citysamverkan och Lunds kultur- och föreningsliv. 

2018-11-07 08:00:00