Pressvisning: Utställning berättar om den samiska historien

Britta Marakatt-Labba, Flygande nåjder, 1986, Statens konstråd Britta Marakatt-Labba, Flygande nåjder, 1986, Statens konstråd

Tid: Fredag 16 november, kl. 12
Plats: Lunds konsthall

Den 16 november öppnar utställningen ”Historia i stygn” av Britta Marakatt-Labba, en av våra mest uppmärksammade konstnärer. Med anledning av detta bjuder Lunds konsthall in till en exklusiv pressvisning av utställningen i närvaro av konstnären.

Utställningen med Britta Marakatt-Labba på Lunds konsthall pågår den 17 november 2018 – 13 januari 2019. Hon är en mycket väl ansedd konstnär som främst arbetar i broderi, akvarell och litografi, med motiv från den samiska kulturen.

– Hos Marakatt-Labba är det inte bara tematiken och seendet som anknyter till den samiska verkligheten utan också det textila uttrycket: broderiet, applikationen. Hennes konst har många beröringspunkter med det som på nordsamiska kallas duodji (brukskonst, formgivning). Hennes broderade bildberättelser är, med andra ord, politiska på olika sätt och i olika dimensioner. De ifrågasätter och utvidgar konstbegreppet. De återupprättar nästan utplånade minnen, kritiserar förhållanden i samtiden och förutspår och varnar för vad som kan komma att hända i hennes hemland, inte minst nu när årsmedeltemperaturen hotar att stiga med ett antal grader, säger Åsa Nacking, konsthallschef i Lunds kommun.

I utställningen kan vi ta del av en reproduktion och skisserna till den 24 meter långa Historjá (Historia, även känd som Tromsøfrisen) som hänger i Ljushallen i Universitetet i Tromsø, världens nordligast universitet, och som blev mycket uppmärksammad under den senaste documenta 14 i Aten och Kassel. Utställningen innehåller många andra verk med monumentala skildringar av historiska händelser, så som Garjját (Kråkorna, 1983) och Johtin (Flytten, 2016). Den förra skildrar protesterna mot utbyggnaden av Alta-älven i Finnmark i början av åttiotalet, den senare hur gruvdriften tvingat fram en flytt av hela stadskärnan i Kiruna, en stad som i sig själv representerar den koloniala resursutvinningen i Sápmi. Lägger man därtill verket Máilmmiviidosaš liegganeapmi (Global uppvärmning, 2009), vilket görs i utställningen, framträder bilden av ett konstnärskap där samhälleligt tänkande och aktivism förenas med uppfinningsrika bildlösningar.

– Vi är mycket glada över att kunna visa hennes första stora retrospektiv söder om de samiska bosättningsområdena i just Lunds konsthall, konstaterar Nacking

För mer information:

Madeleine Malmsten
kommunikatör
Lunds konsthall
Lunds kommun
Tel: 046-359 40 35
E-post: madeleine.malmsten@lund.se

2018-11-08 08:00:00