Lunds kommun har fått ett nytt offentligt konstverk: David Krantz, Stubben, 2018

David Krantz. Modell till Stubben, 2018 David Krantz. Modell till Stubben, 2018

Lunds kommun har fått ett nytt offentligt konstverk:

David Krantz, Stubben, 2018
Körsbärets förskola, Körsbärsvägen 1, Lund

Varmt välkommen på invigningen av förskolan Körsbärets nya lokaler och det nya konstverket Stubben, tisdagen den 16 oktober kl 15.

Förskolan Körsbäret flyttade in i en ny byggnad höstterminen 2018, efter att ha haft verksamheten i tillfälliga lokaler under några år. Förskolan rymmer 6 avdelningar med 102 barn i åldrarna 1 – 5 år. En viktig del av förskolas pedagogik rör sig kring litteracitet, som innebär att lyfta fram de sociala och kulturella aspekterna av att läsa och skriva.

Konstnären David Krantz har tagit fasta på förskolans inriktning på läsande och har för ändamålet skapat en skulptur i brons som öppnar upp för en mångfald av berättelser. Den två meter höga skulpturen består av en stubbe med ett antal figurer som klättrar runt, gömmer sig och tittar fram. Det finns mycket att upptäcka och varje liten figur har också sin alldeles egen historia som finns att läsa på textplattor placerade intill stubben. Tanken är att inspirera, uppmuntra fantasin och berättandet, något som i sin tur bidrar till läsförståelse.

Under produktionen av konstverket har barnen bjudits in att tillsammans med specialpedagoger, Creative Agents från Kulturskolan i Lund, utforska några av figurerna på stubben genom bild, dans och filmskapande.

David Krantz, född 1965 i Stockholm, bor och arbetar i Malmö. Han examinerades från Målarskolan Forum i Malmö 1991 och har därutöver studerat vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1998-99. Konstnären finns på plats under pressvisningen för att berätta om sitt arbete.

För mer information, vänligen kontakta:

Ulrika Liljenström, kurator offentlig konst, 046-359 4083, www.lundskonsthall.se

Anna Rynefors, projektledare Creative Agents, www.lund.se/kulturskolan/creative-agents1


2018-10-09 10:55:59