Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Lunds publiceras på denna sida.

2018-09-20

Skördefest i Stadsparken 22-23 september

Till helgen är det dags för årets skördefest i stadsparken. Drygt 100 utställare kommer att vara på plats för att sälja närproducerat och ekologiskt: grönsaker, frukt, bär, honung, bröd, mjölksyrat, kryddor, kött, fårskinn och mycket mer.

2018-09-18

Radhus och lägenheter planeras i Vallkärra

Fler bostäder i Vallkärra kan bli möjliga genom en ny detaljplan. Det är vid Kävlingevägen i södra Vallkärra som nästan 60 radhus och lägenheter föreslås. Byggnadsnämnden beslutade under tisdagen att förslaget ska gå vidare till samråd.

2018-09-18

Nya planer för Idalagården i Veberöd

Idalagården i Veberöd kan komma att få en bredare användning än idag. Byggnadsnämnden har under tisdagen beslutat att undersöka om gården kan rymma även kontor och därmed ge mer plats till företagande i Veberöd.

2018-09-17

Varannan hyresrätt när bostadsbyggandet i Lund ökar

De senaste årens ökade bostadsbyggande i Lund håller i sig. Med fyra månader kvar till årsskiftet har 1 138 nya bostäder påbörjats, vilket innebär att det årliga målet om 1 200 bostäder i princip redan är uppfyllt. Och mer än varannan ny bostad är en hyresrätt.

2018-09-14

Trafikantveckan i Lund sätter fokus på fotgängarna och stadslivet

Bakom parollen ”Staden andas med dina steg” står fotgängare och stadsliv i fokus under årets trafikantvecka i Lund. Under natten till fredagen försågs Klostergatan och Stora Gråbrödersgatan med mönster som liknar övergångsställen. Tanken med denna tillfälliga installation är att uppmärksamma fotgängare som trafikslag och fotgängarnas roll för en levande stadskärna.

2018-09-11

Lundakonstnärer tänjer gränser på Kulturnatten

Hur kan konsten bidra med nya tankar när vi bygger framtidens städer? Det är utgångsfrågan när en grupp konstnärer och Lunds kommun bjuder in till Kulturnattsutställningen ”På Gränsen” i Kojskogen i Brunnshög.

2018-09-04

​Fullspäckat program under Kulturnatten

Lördag den 15 september går den trettiofjärde Kulturnatten av stapeln i Lund. Programmet rymmer allt från konserter och dansuppvisningar, till vetenskapsshower och guidade turer och pågår från klockan nio på morgonen till klockan tre på natten. När Kulturnattens program gick till tryck i förra veckan kunder vi räkna till drygt 400 programpunkter på cirka 80 olika platser runt om i Lund.

2018-08-31

Lunds konsthall: Fantomberättelser. Ledmotiv från det postsovjetiska Asien

Fantomberättelser. Ledmotiv från det postsovjetiska Asien Lunds konsthall, 8 september – 4 november 2018 Pressvisning fredagen den 7 september kl. 12 (i närvaro av konstnärerna och kuratorerna) Vernissage fredagen den 7 september kl. 18–20

2018-08-31

Trygga förutsättningar för verksamheter när Källby utvecklas

När utvecklingen av Källby planeras är en viktig förutsättning att ÅR Packaging, med dess dotterbolag Å&R Carton och Flextrus, kan fortsätta sin verksamhet i Lund. Fastighetsägaren Lund Waterfront Packaging Districts och ÅR Carton har kommit överens att förlänga kontraktet till år 2027. Lunds kommun och fastighetsägaren har också en överenskommelse om att planera för en ny stadsdel.

2018-08-30

Lunds kommun blir Sveriges första stad för mänskliga rättigheter

Kommunfullmäktige i Lund fattade på torsdagens möte beslut om ett systematiskt arbetssätt för arbetet med mänskliga rättigheter i Lunds kommun. Beslutet gör att Lund, som första stad i Sverige, blir en MR-stad.

2018-08-24

Skillnaden mellan flickors och pojkars fritidsval minskar

Resultatet från vårens kultur- och fritidsvaneundersökning är nu sammanställt. Det visar bland annat på en positiv generell trend, att pojkar och flickor idag väljer mer lika på sin fritid.

2018-08-24

Nya bostäder när Söderport förtätas och förädlas

Söderport får en mer sammanhängande struktur när Byggnadsnämnden under torsdagskvällen beslutade att ett planprogram ska bli vägledande för området. Det beslutades även att kvarteren Margretedal och Sandryggen 1, som båda ligger inom planområdet, ska detaljplaneras.

2018-08-23

Lunds nya gymnasieskola blir grön och tillgänglig för hela staden

Förslaget för hur det ska se ut på platsen för Lunds nya gymnasieskola blir allt tydligare. Under torsdagen beslutade byggnadsnämnden att skicka planförslaget vidare på samråd.

2018-08-23

Lunds nya översiktsplan godkänd av byggnadsnämnden

Lund ska bli tätare, växa inifrån och ut och det ska bli möjligt att bygga 26 000 nya bostäder fram till 2040. De målen ligger fast menar byggnadsnämnden som under torsdagen beslutade skicka förslaget till ny översiktsplan vidare för beslut i kommunfullmäktige.

2018-08-17

Nästa etapp i Bantorgets ombyggnation startar

Måndag morgon lyfts barriärer ut i svängen Trollebergsvägen/Bangatan och Bangatan blir enkelriktad fram till mitten av oktober. I anläggningsarbetet på Bantorget ingår att bygga en cykelbana väster om torget och det är vad som händer nu.

2018-08-17

Ny skola för sundare seniorer

Den 18 september startar en tolvveckors hälsosatsning för Lunds kommuns alla seniorer. Satsningen går under namnet ”Senior Sport School” och erbjuder allt från senioranpassad styrketräning till temakvällar om hälsosam mat.

2018-08-14

Lunds cyklister samlar smart cykeldata

Vilken väg väljer Lunds cyklister och tycker de att deras cykelväg känns säker? I september kommer lundacyklisterna att få chansen att delta i ett projekt där ny teknik skapar bättre underlag för både trafikplanering och forskning. Undersökningen ses som så intressant att lundacyklisternas framfart kommer att visas på den stora internationella transportkonferensen i Köpenhamn.

2018-08-09

Ett helt nytt bostadskvarter på Väster i Lund

Upp till 150 bostäder och ett nytt stadsdelscentrum kan byggas på Väster i Lund, i närheten av Folkparken. Byggnadsnämndens arbetsutskott har under torsdagen gett planuppdrag till stadsbyggnadskontoret så planeringen av det nya området kan börja.

2018-08-08

Lov i Lund rundar av rekordsommaren 2018

Lovverksamheten Lov i Lund är inne på sin sista vecka med aktiviteter. Fredagen den 10 augusti bjuder vi in till sommarens sista Superfredag för att runda av ett fullspäckat sommarlov.

2018-08-07

​Finalvecka för årets Sommarlund

Efter en sommar med stor och jämn tillströmning av publik går 2018 års upplaga av Sommarlund mot sitt slut med några extra programtäta dagar. Barnteater på turné, banjopunk, gamla örhängen, en skånsk poddkung och två helgalna typer kända från barn-TV avrundar åtta veckor med mer än 200 programpunkter.

2018-07-31

Sommarlund vrider upp tempot med maxad gatuteater

På söndag 5 augusti och måndag 6 augusti gästas Sommarlund först av smågalna Mr & Mr Burn och sedan av extraordinäre jonglören Johan Wellton i två olika gatuföreställningar som kommer locka till både skratt och häpna flämtningar.

2018-07-30

​Flinka fingrar och sagolika synvillor skapar magiskt möte

Med modern magi baserad på fingerfärdighet, humor och en gnutta psykologi får Jacob Schenström dig att tvivla på dina sinnen. Han är flerfaldig svensk mästare i magi och det är i princip omöjligt att förutspå vilka tricks han har i kavajärmen när han nu gästar Sommarlund.

2018-07-25

Världsklassdans i sommarhettan

​Från Edinburgh till Lund. Här får du chansen att se samtida dans i världsklass! Pop-up duets är en serie 5 minuter långa dansduetter utformade för allmänna platser såsom museum, köpcenter och bibliotek. Som klippt och skuret för vår vackra domkyrkoplats, alltså.

2018-07-24

Synclowniserat simhopp på Veberödsbadet

En humorföreställning lika djup som bassängen den utspelar sig i. Plask! Är ett gästspel av franska pantomimgruppen Compagnie Super Super som utspelar sig helt i eller i närheten av vatten.

2018-07-19

Stumfilmsbio i Sommarlundnatten

​Wanderkino är ett ambulerande cineastsällskap som med sin röda lastbil med portabel bioduk kan visa klassiska stumfilmer varhelst de behagar. Nu har turen kommit till Sommarlund, så ta chansen att se film som man gjorde innan specialeffekter och datorgenererad grafik.

2018-07-13

Mermaiding – simma som en sjöjungfru

Har du någon gång funderat på hur det skulle vara att simma som en sjöjungfru? Nu har du chansen att prova!

2018-07-12

Sommarlund plockar fram portföljen.

​Folk på stan. Människor i rörelse. Alltid på väg. I stora hjordar rör de sig genom den moderna storstadsdjungeln. En av de vanligast förekommande arterna är kontorsarbetarna, som lever den största delen av sina liv framför en dator, men oftast ser man dem stressandes till nästa möte, med portföljen i högsta hugg. Nu kommer kontorsarbetarna till Sommarlund.

2018-07-10

Experimentexpressen förgyller Sommarlund

​Vattenhallens ambulerande experimentverkstad Experimentexpressen beger sig under Sommarlund ut till olika platser i och runt Lund och ger barn och unga chansen att prova på roliga experiment som densitetsrör och jättesåpbubblor. Studenter från Lunds Universitet och LTH visar och förklarar.

2018-07-06

Nycirkus för barn och unga i hela Lund

Vid tio tillfällen bjuder Kulturskolans cirkuspedagoger på workshops i jonglering och akrobatik för barn och unga i Lund.

2018-07-05

Pressinbjudan: Välkommen till Fotbolls-VM i Lunds stadspark

​ Slutspelet i fotbolls-VM är i full gång och nu uppmanar vi alla att komma till den vita scenen i Lunds stadspark där de sista matcherna kommer att visas. Efter den härliga framgången för det svenska VM-laget vill vi nu också göra möjligt för lundaborna att tillsammans ta del av resten av turneringen.

2018-07-05

Allsångsbonanza under årets Sommarlund

Räkna med både nostalgitrippar, kära återseenden och kanske till och med en och annan skämskudde. Amy Winehouse, 50 cent, Justin Timberlake får samsas med svenska samtida motsvarigheter i en salig blandning och ingen lär lämnas oberörd. Vi är mycket glada att kunna presentera Josefin Johanssons allsångsföreställning ”Ingen vill veta var du köpt din allsång” under årets upplaga av Sommarlund.

2018-07-04

Lund bäst på hållbara transporter – prisas igen i Almedalen

Bäst igen- för tredje året i rad. Lunds kommun tog i dag emot priset som den kommun i landet som är bäst på hållbara transporter. Emma Berginger, kommunalråd (MP) tog emot priset på plats i Almedalen.

2018-07-02

Gratis Sommarlovsbio för barn och unga i Lund

Vid fyra tillfällen i sommar visar Biograf Kino tillsammans med Lov i Lund filmer för barn och unga i Lund, helt gratis. Först ut är Biet Maya – På nya honungsäventyr, onsdagen den 4 juli kl. 16.00.

2018-06-28

Sommarens första Superfredag med Lov i Lund

Fredagen den 29 juni är det dags för sommarens första Superfredag. Konceptet är en del av Lunds kommuns sommarlovssatsning Lov i Lund och samlar hundratals barn och föräldrar vid Söderlyckans skatepark, Stadsparken.

2018-06-28

Fredman begravs under Sommarlund

​Förlagan till Carl Michael Bellmans fiktiva figur Fredman gick bort 9 maj 1767. Drygt 250 år senare håller Romeo & Julia-kören i begravningen. I en föreställning som satts upp på självaste Dramatens stora scen tar de sig an Bellmans tidlösa musikskatt. Helt nya arrangemang och körens säregna sceniska uttryck bäddar för ett mycket spännande möte i vår intima amfiteater i Bjeredsparken.

2018-06-28

Lunds kommun i Almedalen 2018

​För nionde året medverkar Lunds kommun i Öresundshuset i Almedalen. Framtidens cykelstäder, hållbar stadsutveckling i hela kommunen, hur vi kan underlätta för lärande och välmående i framtidens skolor och god äldreomsorg är några av de frågor som Lunds kommun lyfter under veckan.

2018-06-27

Fjärrvärmeprojekt i Lund visar vägen till en klimatsmartare framtid

Lunds kommun vill vara i framkant vad gäller energi- och klimatlösningar för att skapa en hållbar framtid för stadens invånare och de som vistas här. I oktober 2017 startade det EU-finansierade projektet COOL DH, ett samarbete mellan aktörer i Lunds kommun och i danska Høje-Taastrup kommune.

2018-06-26

Lund – snart en kranmärkt kommun

Flaskvatten slopas helt i Lunds kommun från och med den 1 juli 2018. I och med beslutet som fattades av kommunstyrelsen har kommunen också antagit Svensk vattens hållbarhetsmärkning ”Kranmärkt”. Från och med den 1 juli, ska inget flaskvatten, det vill säga industriellt färdigbuteljerat vatten, köpas in eller serveras inom kommunens verksamheter.

2018-06-21

Nu bygger vi vidare på Nordsydliga cykelstråket

Nordsydliga cykelstråket, som innefattar Stora Södergatan, Kyrkogatan och Bredgatan innebär ett lyft för de 3000 – 4000 cyklister som varje dag tar sig genom Lunds stadskärna i nordsydlig riktning. För varje etapp som färdigställs får cyklister en tydligare plats i trafiken och ett bättre underlag att cykla på.

2018-06-20

Christoffer Nilsson blir Lunds nya kommundirektör

Nu är det klart vem som blir Lunds nya kommundirektör. Christoffer Nilsson, i dag biträdande stadsdirektör i Uppsala, börjar sin nya tjänst i Lund den 15 oktober. - Det är ett jättespännande uppdrag, som jag verkligen ser fram emot att ta mig an, säger Christoffer Nilsson.

2018-06-20

​Smaka och lyssna på världen i Stadsparken Lund

På söndag 24 juni visar Fairooz Tamimi och många medverkande på den mångfald som finns i Lund genom ett musik- och matprogram från vita scenen i Stadsparken.

2018-06-19

Forskning och utbildning på BMC samlas i Forum Medicum

Byggnadsnämnden beslutade under torsdagen om samråd för en ändrad detaljplan med en tillbyggnad av BMC i Lund. Förslaget innebär att all utbildning vid Medicinska fakulteten i Lund samlas på ett ställe samt större delen av forskningen i Lund.

2018-06-19

Nya riktlinjer för parkering

Färre parkeringsplatser kommer att krävas när nya hus byggs i Lund. Byggnadsnämnden har beslutat att skicka ut ett förslag till reviderad parkeringsnorm på remiss.

2018-06-19

Trissogatan, Cementblandarvägen och Biblioteksgränden

I samband med en ombildning av kvarteret Kryptan i Södra Sandby behöver tre gator namnsättas. Stadsbyggnadskontoret utlyste därför en namnutmaning där allmänheten kunde lämna in sina namnförslag. Dessa har lämnats vidare till Byggnadsnämnden som under tisdagskvällen tagit beslut om vilka namn vägarna kommer att få.

2018-06-19

Lunds konsthall Ute – Videokonst från Argentina

Pressvisning på Lunds stadsbibliotek torsdag 21 juni kl 12 Lunds konsthall Ute 2018 – Videokonst från Argentina: Joaquin Aras, Mercedes Azpilicueta, Eugenia Calvo, Fabio Kacero, Nicolas Mastracchio, Juane Odriozola Lunds konsthall / Lunds centrum 20 juni – 16 september 2018

2018-06-19

​Lunds kommuns sommarlovssatsning är igång

Lov i Lund erbjuder gratis aktiviteter för barn och unga mellan 6-15 år under alla lov. Under sommarlovets första vecka erbjuds bland annat programmering och odling.

2018-06-19

Lund kan bli Sveriges miljöbästa kommun 2018

I dag avslöjades vilka tio kommuner som kan bli Sveriges Miljöbästa kommun 2018. Lunds kommun är stolt finalist, tillsammans med sina skånska kollegor Lomma och Helsingborg. Bakom utmärkelsen står tidningen Aktuell Hållbarhet som för tionde året i rad granskar och rankar kommunernas miljöarbete.

2018-06-18

​Lundapremiär för Goodnight Sun

Genom Sommarlund får nu även Lund den äran att säga godnatt till solen tillsammans med gitarristen Peter Tegnér med gäster. Först ut är tre spelningar i Botaniska trädgården 18-20 juni. Därefter två tillfällen vid vattenmöllan i Genarp 25-26 juni.

2018-06-14

​Sommarlund inleds med gatuopera

Fredag 15 juni drar Sommarlunds åttonde säsong igång med ett danskt gästspel mitt på Stortorget. Operacyklen ger minioperan Pajazzo av Leoncavallo, en 125 år gammal historia om en kringresande gycklargrupp där intrigerna är många.

2018-06-13

Nordiska Ungdomsorkestern är tillbaka, nu med första deltagaren från Oman.

Fredag 15 juni samlas Nordiska Ungdomsorkestern i Lund för 68:e året i rad. Ungdomar från 7 länder ska spela tillsammans i drygt två veckor. I år har kursen sin första deltagare från Oman.

2018-06-13

Vinnarna i idétävlingen om Observatoriet utsedda

Astronomiskt museum, bryggeri och restaurang och en interaktiv lärmiljö. Det var de tre bästa idéerna som kom in i Lunds kommuns idétävling om hur Observatoriet i Stadsparken skulle kunna nyttjas i framtiden.

2018-06-12

De förslås leda Lunds klimatpolitiska råd

Lunds kommun är först i landet att bilda ett lokalt klimatpolitiskt råd. Nu föreslås flera experter med tvärvetenskaplig kompetens från Lunds universitet och SLU. Tidigare i vår beslutade kommunstyrelsen att införa ett oberoende lokalt klimatpolitiskt råd. Nu föreslås rådet att ledas av professor Lena Neij som ordförande, med Roger Hildingsson som vice ordförande och ytterligare sex ledamöter.

2018-06-11

Lunds kommun inför visselblåsarfunktion

Nu införs visselblåsarfunktionen i Lunds kommun. Den innebär att anställda och förtroendevalda i kommunen kan anmäla misstankar om allvarliga oegentligheter inom organisationen och dess bolag. Tjänsten sköts av en extern leverantör.

2018-06-08

Bantorgets hållplats öppnad för trafik

En åtgärd som kommer att provas direkt är att flytta hållplatsen några meter österut. En tillfällig hållplatsskylt är nu på plats och sedan lunchtid på fredagen fungerar busstrafiken normalt vid hållplatsen.

2018-06-07

Nu startar planeringen av den sydvästra delen av centrala Brunnshög

Mellan 350 och 400 bostäder kan det bli när den sydvästra delen av centrala Brunnshög byggs. Idag beslutade byggnadsnämndens arbetsutskott att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att påbörja planarbetet.

2018-06-07

​Bantorgets hållplats ska provköras

Efter beslut av Skånetrafiken och Nettbuss stannar inte längre stadsbusslinje 2, 4 och 5 på Bantorget i Lund. På torsdagsförmiddagen beslutade parterna att snarast provköra hållplatsen och utvärdera ombyggnaden.

2018-06-07

Inbjudan: Kaninlandet - Lunds nya naturreservat

Söndagen den 10 juni kl 11.00 invigs Kaninlandet som nytt naturreservat i Torna Hällestad.

2018-06-07

De får Lunds kommuns miljöpris och miljöbragd 2018

Ungt, brett miljöengagemang, skötsel av konstgräs och långsiktigt metodiskt arbete. Det är vad som belönas när Lunds miljöpris och miljöbragd 2018 delas ut. Kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott beslutade på sitt sammanträde tisdagen den 5 juni 2018 att årets miljöpris ska tilldelas Luca Berardi, elev på ISLK (International School of Lund Katedralskolan).

2018-06-05

Allt fler väljer Lund på sommaren

Besökarna blir allt fler i Lund under sommarmånaderna. Både de svenska och de utländska gästnätterna ökade med nästan 9000 gästnätter år 2017 jämfört med samma period året dessförinnan. 486 089 gästnätter bokades i Lund under förra året. Det är en ökning med 8 918 gästnätter jämfört med 2016. För fjärde året i rad stod sommarmånaderna stod för cirka 32 procent av gästnätterna.

2018-06-05

Lunds kommun kommenterar nationella planen för infrastruktur

Under måndagen presenterades den nationella infrastrukturplanen 2018-2029. I planen finns flera välbehövliga satsningar som Lunds kommun efterfrågat. Bland annat ett definitivt besked om en satsning på höghastighetsjärnväg. Även om viktiga frågor kvarstår kring finansiering, utbyggnadstakt och hastighet innebär Regeringens beslut att utredningsarbetet för sträckan Lund-Hässleholm kan påbörjas.

2018-06-01

Dubbelsatsning ska ge vattenvana barn

Kommunen gör två större satsningar för att främja vattenvana bland barn i förskoleklass. Redan i sommar ges barnen fritt inträde till kommunens friluftsbad, och i höst får de möjlighet att öva vattenvana på badhuset Högevall.

2018-05-31

Massor att göra i sommar för små och stora Lundabor

Den 15 juni – 10 augusti kommer det genom Sommarlund och Lov i Lund att finnas mer än någonsin att göra för sommarlediga Lundabor. Programmet bjuder på allt från utflykter och workshops till föreställningar och konserter.

2018-05-29

Vernissage och utställning av digitala berättelser

Språkintroduktionseleverna från Polhem och Vipan har vernissage på utställningen ”Svårt… men inte omöjligt!” – berättelser från Lund.

2018-05-29

Pressinbjudan: Prins Daniels Fellowship besöker Katedralskolan i Lund

Den 31 maj besöker Prins Daniels Fellowship Katedralskolan för att inspirera eleverna på Katedralskolan till att bli entreprenörer. Under besöket kommer Prins Daniel och de deltagande entreprenörerna Niklas Adalberth, Lisa Lindström och Estelle Bodén att berätta om sina erfarenheter som entreprenörer under ett scensamtal i aulan.

2018-05-28

​Pressinbjudan: Sommarlund och Lov i Lund 2018

Välkommen torsdag 31 maj på pressträff för Sommarlunds åttonde säsong och Lov i Lunds andra! Samling kl. 10.00 utanför Lunds domkyrka där en minst sagt kändiskunnig person tar er med på en spännande busstur! Ca 10.20 stannar bussen vid Söderlyckans skateboardpark där representanter från Sommarlund och Lov i Lund berättar om sommarens utbud av upplevelser och aktiviteter. Slut kl. 11.00.

2018-05-24

Mer än 300 nya bostäder i Veberöd

Över 300 nya bostäder kan bli möjliga när byggnadsnämnden nu har beslutat om samråd för en ny detaljplan på Idalafältet i Veberöd.

2018-05-24

Tre nya bostadshus med 24 bostäder kan bli möjliga i stadsdelen Tuna

Under torsdagen beslutade byggnadsnämnden att skicka detaljplanen för ”Fader Berg” vidare till samråd. Det är vid korsningen Hardebergaspåret och Tornavägen som en ny detaljplan med bostäder, service och park är aktuell.

2018-05-24

Nytt huvudblock på sjukhusområdet

Byggnadsnämnden beslutade under torsdagen om ett nytt inriktningsbeslut för sjukhusområdet i Lund. Förändringar ramprogrammet för sjukhusområdet innebär en mer praktisk lösning för utvecklingen av området samtidigt som den bidrar till en bättre struktur och stadsbild.

2018-05-24

Lund tvåa i Cykelfrämjandets kommunvelometer

Syftet med kommunvelometern är att kunna jämföra kommuners arbete med cykelfrämjande åtgärder. Lunds kommun, som länge arbetat med hållbara transporter, har de senaste åren varit med bland topplaceringarna i denna mätning. Totalt har Lund utsetts till årets cykelfrämjarkommun fyra gånger, senaste gången 2017. Det här året vann Uppsala och Lund fick en hedervärd andraplacering.

2018-05-23

Lund prisas för hållbara transporter och klimatengagemang

Lund fick hedersomnämnande i årets One Planet City Challenge för sina starka mobilitetsåtgärder och initiativ för att engagera medborgarna. I tävlingen om att bli Årets Klimatstad 2018 hamnade Lund på en delad andraplats tillsammans med Umeå. Årets vinnare blev Uppsala.

2018-05-23

Pressinbjudan: Ny utställning på Lunds konsthall

Omnejd Gert Aspelin, Lena Bergendahl, Ingela Ihrman, Anna Ling, Åsa Maria Kraft, Mariana Manner, Ursula Nistrup, Filippa Pettersson, Amalie Smith Lunds konsthall 2 juni – 26 augusti 2018 Pressvisning fredagen den 1 juni kl 12 Vernissage fredagen den 1 juni kl 18-20

2018-05-22

Internationell konsert med Domkyrkan, Kulturskolan Lund och Classical Beats 27 maj

Söndag 27 maj kl. 14.30 blir det en konsert med många internationella inslag när Kulturskolan Lund, Lunds Domkyrka och festivalen Classical Beats samarbetar i en konsert i Domkyrkan. Den mest långväga gästen är pianisten och kompositören Luciano Supervielle från Uruguay.

2018-05-18

Pressinbjudan: Välkommen till en helt vanlig karnevalskrotskulpturworkshop

Så snart Lundagård rest sig ur askan börjar ett annorlunda karnevalsäventyr – en skrotskulpturworkshop i Brunnshög. Den 23-25 maj samlas över 100 arkitektstudenter i södra Brunnshög för att bygga skulpturer av rivningsmaterial från den nyss avhållna Lundakarnevalen.

2018-05-18

Lund – stolt värdstad för årets Musikhjälpen 2018

När den elfte upplagan av Musikhjälpen går av stapeln sker det inte i vilken stad som helst. Den 10 till 16 december kommer den sex dygn långa direktsändningen att göras från en glasbur på Stortorget i Lund. Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd mänsklig katastrof – vilket tema det blir avslöjas längre fram i höst

2018-05-17

Hon blir Lunds första digitaliseringschef

Nu är det klart vem som får den nyinrättade tjänsten som digitaliseringschef i Lunds kommun. Med både nytänkande och erfarenhet kommer Åsa Melvanius att leda Lunds kommuns digitaliseringsarbete framåt.

2018-05-16

Pressinbjudan: Vipans utvecklingsresa i fokus

Torsdagen den 17 maj på eftermiddagen besöker Utbildningsnämndens presidium Gymnasieskolan Vipan under festliga former. Syftet med besöket är att lyfta det positiva arbetet som sker på skolan och Vipans fortsatta utvecklingsresa.

2018-05-15

​Arja, Kalle och Isak till Sommarlund

Med bara en månad kvar till start för Sommarlunds åttonde säsong kan vi berätta att Arja Saijonmaa, Kalle Lind och Isak Danielsson är några av dem som kommer förgylla Lundabornas sommar. Årets Sommarlund äger rum 15 juni – 10 augusti.

2018-05-14

Skolinspektionens tillsyn av Gymnasieskolan Vipan

I Skolinspektionens tillsyn av Gymnasieskolan Vipan framgår det att skolan har en väl fungerande verksamhet. Yrkesutbildningarna på Vipan har en god branschsamverkan, personalen har hög kompetens och engagemang för eleverna och brinner för yrkesutbildning. Vipan behöver däremot jobba vidare med bland annat lärarstödet under lektionerna, individanpassad undervisning och värdegrundsarbetet.

2018-05-09

Två nya gröna bostadsområden i östra Dalby

200 nya bostäder i ett trivsamt och tryggt område kan bli möjliga i Dalby. Byggnadsnämndens arbetsutskott beslutade under onsdagen om planuppdrag för två områden i östra delen av Dalby.

2018-05-09

Trafiken under Lundakarnevalen

För att karnevalståget ska kunna passera, kommer de gator som karnevalståget ska ta sig fram på att tömmas på trafik och parkerade bilar. Med fysiska hinder och stöd av Polisen stängs därför en del av Lunds stadskärna av för bil/motorfordon mellan klockan 11 och 15 under lördag 19 maj och söndag 20 maj. Det gäller med andra ord att planera sina ärenden dessa dagar.

2018-05-07

Förskolebarn stimuleras att uttrycka sig genom dans och filmskapande

Förskolebarnens fantasi står i centrum för ett djupgående projekt med dans och film som kopplas till litteracitet och ett nytt konstverk till förskolan. En vårdag i slutet på maj ger barnen sig iväg till Botaniska trädgården i Lund. I handen på barnen sätts en kamera under ledning av filmpedagog från Kulturskolan Lund.

2018-05-03

Rälsen kommer till stan

Den 5 maj vid 07.00 rullar den första kranbilen med räls från Brunnshög till centrala Lund. När bilen är framme startar spårmontaget i korsningen Bredgatan - S:t Laurentiigatan. Tolv förbockade skenor ska sättas på plats och allt ska vara klart i tid till karnevalen.

2018-04-27

Namnutmaning för gator i Södra Sandby

Stadsbyggnadskontoret och referensgruppen för namnärenden uppmanar dig som känner dig manad att komma med förslag på namn till gator i kvarteret Kryptan i Södra Sandby.

2018-04-24

Pressinbjudan: information inför valborg i Stadsparken

Torsdag 26 april kl 11.00, Vita scenen i Stadsparken.

2018-04-23

Digitalt berättande för språkintroduktionselever

Flera språkintroduktionsklasser från Gymnasieskolan Vipan och Polhemskolan i Lund skapade under förra veckan digitala berättelser på Lunds kommuns kulturhus Stenkrossen. 24-27 april kommer fler grupper att arbeta med projektet.

2018-04-23

Så har miljonerna används i Lunds satsning på gröna skolgårdar

En miljon kronor avsätts årligen för att utveckla gröna skolgårdar. Tisdagen den 24 april anordnar Lunds kommun en visning av flera av de projekt som genomförts. Då presenteras också de nya riktlinjer för förskolors utemiljö som nyligen beslutats av kommunfullmäktige.

2018-04-20

Skolinspektionen har granskat Lunds kommuns skolor och förskolor

Lunds skolor har kompetent och engagerad personal och hög måluppfyllelse bland förskolebarn och elever. Skolbiblioteken i Lund håller hög klass och antalet legitimerade lärare ligger över riksgenomsnittet. Men det finns också förbättringsområden.

2018-04-20

Nytt samarbete med näringslivet stärker Lunds klimatarbete

Klimatsamverkan Lund är namnet på det nya samarbete som tecknades mellan Lunds kommun och flera av stadens företag under fredagen. Samarbetet är en del av Borgmästaravtalet och Lunds arbete med kommunens högt uppsatta klimatmål. Bland företagen finns allt från enskilda firmor till stora bolag som tillsammans vill hitta lösningar för, och inspirera till klimatsmarta lösningar för en hållbar framtid

2018-04-20

Idétävling om Observatoriet

Lunds kommun vill att Observatoriet intill Stadsparken ska användas och bevaras. Därför utlyser kommunen nu en tävling för att samla in genomförbara förslag till vilken verksamhet som kan bedrivas i Observatoriet.

2018-04-19

Ny station på Klostergården, ett nytt bostadsområde i Stångby och ett kanalstråk i Södra Råbylund

Byggnadsnämnden har under torsdagen beslutat om samråd för tre stora detaljplaner. Det gäller fyrspårsutbyggnaden mellan Flackarp och Högevall, detaljplan för Stångby söder och detaljplan för den tredje och sista etappen av Södra Råbylund.

2018-04-19

Bostäder och arbetsplatser för en växande befolkning

Lund ska växa med 26 000 nya bostäder fram till 2040. Främst genom att bygga tätare och genom att växa inifrån och ut. Det är grundtankarna i förslaget till ny översiktsplan som byggnadsnämnden nu har beslutat är klar för utställning.

2018-04-19

Lunds kommun har fått ett nytt offentligt konstverk

Lunds kommun har fått ett nytt offentligt konstverk: Camilla Løw, Klang, 2017 Gruppboende Utsättaregränd 1 på Norrra Fäladen, Lund Varmt välkommen på invigningen fredagen den 27 april kl 14!

2018-04-19

Lund nominerad till Årets superkommun

Lunds kommun kan bli Årets superkommun. Lund är nominerad som en av tre kommuner i klassen ”stad/stadsnära kommun”. Priset som delas ut av tidningen Dagens Samhälle syftar till att lyfta fram framgångsrika kommuner som står starkt rustade inför framtiden.

2018-04-19

Pressinbjudan till lansering av Klimatsamverkan Lund

Press hälsas välkommen till lanseringen av Klimatsamverkan Lund – en del av Borgmästaravtalet för energi och klimat. Tid: 20 april, kl 11.30–13.30 Plats: Knutsalen i Rådhuset Anmäl: till jon.andersson@lund.se

2018-04-17

E22 öppnar tidigare än planerat

Arbetet med den nya bron till E22 har gått bra och motorvägen kan öppna två dagar tidigare än beräknat. Den 17 april cirka 20.00 öppnas vägen mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund norra. En effektiv organisation med erfaren och engagerad personal som har arbetat dygnet runt har gjort detta möjligt.

2018-04-17

Elever från Kulturskolan Lund komponerar för Sveriges Radios Symfoniorkester

I ett samarbete mellan Föreningen Svenska Tonsättare, Berwaldhallen och Kulturskolan Lund har ett antal unga lundatonsättare inbjudits till att få sin musik spelad av Sveriges Radios Symfoniorkester.

2018-04-13

Luftföroreningarna i Lund minskar

Hur mår luften i Lund? Bra, enligt de senaste mätningarna som Miljöförvaltningen i Lund utfört. Dagens halter är betydligt lägre än de var när mätningarna påbörjades för 28 år sedan. Halterna av luftföroreningar i Lund kontrolleras kontinuerligt av miljöförvaltningen, som har två mätstationer i Lunds stad: en i taknivå och en i gatunivå.

2018-04-13

Pressinbjudan: lyckat hållbarhetsprojekt i Lund ska spridas till andra skolor

Pressinbjudan: Välkomna till gymnasieskolan Spyken i Lund måndagen 16 april kl 14:00-16:45 Nu ska erfarenheterna från projektet ”Hållbara tillsammans” spridas vidare till skolor i Lund och övriga landet. Måndagen 16 april bjuder Naturskyddsföreningen och gymnasieskolan Spyken in till öppet hus för att visa upp och berätta om den gemensamma satsningen.

2018-04-12

Hållbarhetsveckan: Globala utmaningar på agendan

För andra året i rad samlas ledande forskare och samhällsaktörer i Lund under Hållbarhetsveckan den 23–28 april. Miljöminister Karolina Skog och människorättsjuristen Parul Sharma är några av dem som medverkar. Syftet: att gemensamt hitta lösningar på några av vår tids största samhällsutmaningar.