Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Lunds publiceras på denna sida.

2020-09-25

Nytt samarbetsprojekt för skånska kulturskolor

​I början av nästa år startar projektet ”Regional kulturskola Skåne” med stöd av medel från Kulturrådet. Projektet innebär att 25 skånska musik- och kulturskolor ska utveckla närmare samarbete och samordnas från Lund.

2020-09-17

Loppisen på Södra Esplanaden stängs tills vidare

Loppisen på Södra Esplanaden stängs med omedelbar verkan efter beslut från Polisen utifrån gällande regeringsbeslut för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

2020-09-15

Lunds kommun bäst på hållbara transporter igen!

Lund vinner ännu en gång priset som bästa kommun på hållbara transporter i kommunrankningen SHIFT.

2020-09-10

Kartläggning av hedersproblematik i Lunds kommun genomförd

​För att öka kunskapen om och stärka kommunens arbete med hedersproblematik har Lunds kommun genomfört en kartläggning av hedersproblematiken inom kommunen. Kartläggningen visar att verksamheter är engagerade och att förväntningarna på det fortsatta arbetet är höga. Problem och utmaningar är synliggjorda, samtidigt som önskemål och behov är tydliga och samstämmiga.

2020-09-03

Pressinbjudan: Höje å Vattenråd tar med politiker på exkursion 8 september

Höje å vattenråd bjuder in kommunstyrelserna i sina fyra medlemskommuner tillsammans med media till en exkursion i Höje å avrinningsområde tisdag den 8 september 2020.

2020-08-31

Lund läser Timbuktu i höst

I dag offentliggjorde Folkbiblioteken i Lund att det är boken ”En droppe midnatt” av Jason Timbuktu Diakité som spelar huvudrollen i höstens stora läshändelse – Lund läser.

2020-08-26

Pressinbjudan: Hemlig bok till bokcirkel avslöjas

I nästa väcka offentliggör Folkbiblioteken i Lund vilken bok som spelar huvudrollen i höstens stora läshändelse – Lund läser. Press och allmänhet är välkomna att delta vid offentliggörandet på Stadsbiblioteket i Lund. Gratis exemplar av boken delas ut till besökare och höstens program presenteras.

2020-08-26

Svävande utopier på Lunds konsthall

"Svävande utopier" presenterar olika uppblåsbara uttrycksformer i Lunds konsthall och dessutom en intervention i stadsrummet. Utställningen för samman historiska och samtida verk och visar hur uppblåsbara föremål kan användas av både konstnärer och aktivister. Formlösa materialsjok förvandlas på ett ögonblick till voluminös rumslig närvaro.

2020-08-25

Ny statistik: Lund nådde sitt klimatmål för 2020 redan 2018

​I Lunds kommuns miljöprogram, LundaEko II, har vi en målsättning om att utsläppen av växthusgaser inom Lunds kommun ska halveras mellan 1990 och 2020. Ny statistik visar att utsläppen hade minskat 50 procent redan år 2018.

2020-08-20

Ny framtid för centrum i Genarp

Centrum i Genarp kan få 120 nya bostäder och ett torg omringat av butiker och caféer. Byggnadsnämnden beslutade idag om samråd för planprogrammet som visar hur Genarp kan utvecklas. De synpunkter som framkom under Fokus Genarp har legat till grund för planeringen och nu presenteras ett förslag på utveckling av Genarps Centrum.

2020-08-20

Storsatsning av kommunen, Finsam och ESF för att få fler Lundabor självförsörjande

Med start i höst görs en storsatsning i Lund på att ge riktade stödinsatser till de Lundabor som står längst från arbetsmarknaden. Målet är att de ska kunna hitta, få och behålla ett arbete. Totalt satsas 20 miljoner kronor under två år. Projektet drivs och finansieras av Finsam i Lund och Europeiska socialfonden (ESF).

2020-07-15

​Lägesbild onsdag den 15 juli med anledning av arbetet med covid-19

Så går det hittills med årets upplaga av Sommarlund, stabil sommar inom vård och omsorg och ett varmt tack till alla som stöttar. Det är några av frågorna som lyfts under onsdagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-07-09

Världspremiär för fallvänlig asfalt på cykelväg i Lund

Den 13 juli läggs en ny sorts fallvänlig asfalt i Lund. Asfalten är fem gånger mjukare än vanlig asfalt och nu ska Lunds kommun i ett forskningsprojekt tillsammans med RISE, Peab Asfalt och återvinningsföretaget Massbalans, testa den på en 300 meter lång sträcka på gång- och cykelvägen längs Dalbyvägen. Lund är först i världen med att testa asfalten på en trafikerad cykelväg.

2020-07-08

Lägesbild onsdag den 8 juli med anledning av arbetet med covid-19

Nytt stödmaterial till restauranger, vikarier introduceras på ett nytt sätt och en påminnelse om att vi tillsammans behöver hjälpas åt att hålla avstånd. Det är några av frågorna som lyfts under onsdagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-07-01

Lägesbild onsdag den 1 juli med anledning av arbetet med covid-19

​Tiderna för ensamåkning med färdtjänst utökas under sommaren, information till vårdnadshavare om sommarens risker och fortsatt låg smittspridning inom kommunens vård och omsorg. Det är några av frågorna som lyfts under onsdagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-06-24

​Lägesbild onsdag den 24 juni med anledning av arbetet med covid-19

Låg smittspridning på kommunens särskilda boenden, ny prognos för årsresultatet påverkas av coronapandemin och fortsatt fokus på att minimera smittoriskerna under sommaren. Det är några av frågorna som lyfts under onsdagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-06-23

Nya bostäder mellan LTH och Ideon

​Två nya bostadskvarter med ett diagonalt stråk som kopplar universitetet till verksamheterna på Ideon. Ca 23000 m2 BTA ger bostäder till 650 studenter och forskare. Byggnadsnämnden beslutade att skicka ut detaljplanen på samråd. ​– Det är glädjande med fler bostäder. Här föreslår vi dessutom flera olika boendeformer vilket vi tror tilltalar studenterna, säger Klas Svanberg (M), nämndsordförande.

2020-06-23

Kvarteret Galten ger fler bostäder, mer folkliv i stadskärnan och färre bilar på Mårtenstorget

​130 nya bostäder, kontor, butiker och plats för film och evenemang kan ge nytt liv åt kvarteret Galten i centrala Lund. Under tisdagen beslutade byggnadsnämnden att planförslaget för kvarteret är redo för samråd.

2020-06-23

Kulturchef lämnar för nytt jobb

Lunds kommuns kulturchef Annika Eklund slutar i höst. Istället ska hon bli kulturdirektör i Region Uppsala. ​I höst gör kulturchef Annika Eklund sin sista dag i kommunen. Efter tre och ett halvt år har hon valt att avsluta sitt uppdrag och gå vidare till tjänsten som kulturdirektör i Region Uppsala.

2020-06-12

Lunds miljöarbete i topp

​Lunds kommuns miljöarbete rankas som bäst i Sverige. Det visar tidningens Fokus genomgång av Sveriges 290 kommuner.

2020-06-12

Lägesbild fredag den 12 juni med anledning av arbetet med covid-19

​Kulturnatten anpassas i år och samarbete mellan kommun och region i fokus för att minska smittspridningen. Det är några av frågorna som lyfts på fredagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-06-12

Kommunen möjliggör fortsatt verksamhet för Kulturnatten

Den 19 september anordnar Lunds kommun Kulturnatten i Lund. Det är ett årligt återkommande arrangemang då Lunds fria kulturliv får visa upp sin kreativitet och skaparglädje runt om i staden. Men i år blir det ett annorlunda upplägg.

2020-06-11

De får Lunds kommuns miljöpris och miljöbragd 2020

​Engagemang för miljön i Rögleskogen och mångsidigt arbetet med hållbart jordbruk i Värpinge uppmärksammas genom Lunds miljöpris 2020. Kommunens interna utmärkelse miljöbragden delas mellan en engagerad miljösamordnare och gymnasieskolan Spykens hållbarhetsarbete.

2020-06-10

​Lägesbild onsdag den 10 juni med anledning av arbetet med covid-19

Visir införs för att ytterligare minska smittspridning inom hemvården och så förbereder sig Lund Tourist Center, som är en del av Visit Lund AB, på anpassningar i sommar. Det är några av frågorna som lyfts på onsdagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-06-09

​Lunds största bokcirkel startar i höst

I höst arrangerar folkbiblioteken i Lund sin stora bokcirkel Lund Läser. I fyra år har allmänheten fått vänta på det stora avslöjandet, men den 31 augusti blir det äntligen offentligt vilken bok som tusentals människor kommer att läsa i höst.

2020-06-08

Lägesbild måndag den 8 juni med anledning av arbetet med covid-19

​Anpassat studentutspring när utsparksveckan nu börjar och information om att Lundasupport håller öppet hela sommaren. Det är några av frågorna som lyfts på måndagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-1

2020-06-04

Undersökning visar att Kriscentrums arbete förbättrar fysisk och psykisk hälsa hos våldsutsatta

De rådande omständigheterna i samhället gör att en ökning av våld i hemmet befaras. En enkätundersökning som gjordes nyligen visar att de flesta av de personer som får stöd av Kriscentrum i mellersta Skåne upplever att de får adekvat hjälp och att deras psykiska och fysiska hälsa förbättras avsevärt. Undersökningen visar även att våldet i de flesta fall minskat avsevärt.

2020-06-03

Performancekonst på Lunds konsthall

"Performance/Documentation /Presentation" Lunds konsthall 13 juni – 28 agusti 2020. Årets sommarutställning på Lunds konsthall presenterar fyra internationella konstnärer, som alla använder performance som konstnärligt uttryck. Mercedes Azpilicueta, Donna Kukama, Hwayeon Nam och Alexandra Pirici. Pressvisning fredag den 12 juni kl 12 Öppningshelg lördag den 13 till söndagen den 14 juni 2020

2020-06-02

​Lunds kommun går före i digital äldreomsorg

Lund ligger i framkant med den digitala utvecklingen. Det tycker Sveriges kommuner och regioner, SKR, som nu har utsett Lund till en av tio modellkommuner för äldreomsorgens digitalisering.

2020-06-01

Resultatet från den tidiga dialogen med Fokus Södra Sandby klart

Fler mötesplatser, ett stadslikt centrum med bykänsla och trafiksituationen i Södra Sandby. Det är de absolut viktigaste utvecklingsfrågorna för Sandbyborna. Nu har resultatet från dialogaktiviteterna i Fokus Södra Sandby sammanställts i en rapport.

2020-05-29

​Lägesbild fredag den 29 maj med anledning av arbetet med covid-19

Digital energi- och klimatrådgivning, möjlighet för pop-up försäljning på kommunal mark och fler frivilliga behövs. Det är några av frågorna som lyfts på fredagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-05-28

Nu släpper vi programmet för Sommarlund 2020

​Lördagen den 27 juni inleds årets upplaga av Sommarlund, självklart anpassad efter rådande läge och med förhoppning att sätta guldkant på sommaren för Lundabor i alla åldrar.

2020-05-27

​Lägesbild onsdag den 27 maj med anledning av arbetet med covid-19

Säkerhetsinsatser kopplade till årets studentutsläpp, detta gäller kring besöksförbud på särskilda boenden och budgetfullmäktige flyttas till Sparbanken Skåne Arena. Det är några av frågorna som lyfts på onsdagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-05-27

Kommunen klättrar i ranking över företagsklimatet

Lunds kommun klättrar hela 21 placeringar i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR:s) undersökning av företagsklimatet ”Insikt” som nyligen presenterades. Dessutom anser företagare att kommunens service blivit bättre. Det framkommer av Svenskt Näringslivs enkätundersökning ”Lokalt företagsklimat”, som presenterades igår, där det lokala näringslivet fått svara på vad de tycker om företagsklimatet.

2020-05-25

Lägesbild måndag den 25 maj med anledning av arbetet med covid-19

Högt besökstryck i naturområden och parker, fler sommarlovsentreprenörer och information kring hur äldreomsorgen jobbar för att minska smittspridningen. Det är några av frågorna som lyfts på tisdagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-05-15

Lägesbild fredag den 15 maj med anledning av arbetet med covid-19

Gymnasieskolorna förbereder sig för olika scenarier i höst och tillfälligt beslut om individuellt satta öppettider för hyresgäster i saluhallen. Det är några av frågorna som lyfts på fredagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-05-15

​Nya rutiner för skyddsutrustning inom vård och omsorg

Smittspridningen av covid-19 har inom Lunds kommuns verksamheter varit mycket låg hitintills. För att våra brukare, anhöriga och medarbetare ska känna sig fortsatt trygga har det nu beslutats att nya rutiner för användning av kompletterande skyddsutrustning för all personal inom vård och omsorg ska tas fram.

2020-05-14

​Lägesbild torsdag den 14 maj med anledning av arbetet med covid-19

Fler företag och föreningar behövs för att möta behovet av feriepraktikplatser och en uppmaning om att elever inte ska arrangera studentflak i år. Det är några av frågorna som lyfts på torsdagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-05-14

Ny testbädd i Lund ska skapa hållbara miljöer och bättre livskvalitet

​Lunds kommun har beviljats 5,9 miljoner kronor av Vinnova för projektet ”Open Sensoring City”. Projektet ska skapa en öppen testbädd för ett realtidsstyrt samhälle. Målet: att hitta lösningar på samhällsutmaningar som rör till exempel miljö, personflöden och godstransporter.

2020-05-13

​Spännande koncept när Lunds Stadshall får sin första restaurang

För första gången någonsin kommer Lunds Stadshall att inrymma en egen restaurang och café – en medelhavsinspirerad ”boqueria”, som även kommer att erbjuda drycker från ett eget mikrobryggeri. Tanken är att den nyrenoverade Stadshallen ska öppna våren 2022.

2020-05-12

Lägesbild tisdag den 12 maj med anledning av arbetet med covid-19

​Friluftsbadens öppning och lokalvård under coronakrisen. Det är några av frågorna som lyfts på tisdagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-05-07

Lägesbild torsdag den 7 maj med anledning av arbetet med covid-19

Beslut i kommunstyrelsen om köp av skyddsutrustningtill personal och hyresavtal för lägenheter för att vårda smittade. Dessutom ett lyckat digitalt coronaanpassat öppet hus på Hedda Anderssongymnastiet. Ja, det är några av frågorna som är på agendan idag inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

2020-05-05

Lägesbild tisdag den 5 maj med anledning av arbetet med covid-19

​Tillgång på livsmedel, behov av fler volontärer och digital Heddaträff. Det är några av frågorna som lyfts på tisdagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-05-04

Lägesbild måndagen den 4 maj med anledning av arbetet med covid-19

Hundratals skolluncher uthämtade, tusentals tittare på Lunds kommuns digitala Valborgsfirande och tillsyn på caféer och restauranger. Det är en del av frågorna som hanteras inom ramen för Lunds kommuns hantering av effekterna av covid-19.

2020-04-28

Lägesbild tisdag den 28 april med anledning av arbetet med covid-19

Riskgrupper får hjälp att låna böcker och Sommarlund anpassas för att kunna genomföras även i år. Det är några av frågorna som lyfts på tisdagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-04-24

Lägesbild fredag den 24 april med anledning av arbetet med covid-19

​Coronakrisens påverkan på den ekonomiska prognosen och det fortsatta arbetet kring stängningen av Stadsparken under Valborg. Det är några av frågorna som lyfts på fredagen i Lunds kommuns arbete med effekterna av covid-19.

2020-04-24

Vombsjösänkan kan bli biosfärområde

Kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo är överens om att tillsammans ansöka om att få bilda ett biosfärområde i Vombsjösänkan.

2020-04-23

Överenskommelse om klimatkontrakt stärker samarbete med Viable Cities

​I dag undertecknar Lunds kommun en avsiktsförklaring om ett klimatkontrakt med Viable Cities. I och med det tar Lunds kommun sikte på att delta i en ny europeisk satsning om 100 klimatneutrala städer.

2020-04-22

Kommunen vill tillsammans med näringsliv och föreningsliv ge fler ungdomar i Lund erfarenhet av arbete i sommar

​För att ge fler ungdomar kontakt med arbetslivet i sommar drar Lunds kommun igång ett pilotprojekt. Projektet innebär att de företag och ideella organisationer som tar emot feriepraktikanter i sommar får halva respektive hela lönekostnaden betald. Kommunal feriepraktik innebär att en ungdom som är född 2002-2004 erbjuds en plats sex timmar om dagen i tre veckor.