Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Lunds publiceras på denna sida.

2018-07-13

Mermaiding – simma som en sjöjungfru

Har du någon gång funderat på hur det skulle vara att simma som en sjöjungfru? Nu har du chansen att prova!

2018-07-12

Sommarlund plockar fram portföljen.

​Folk på stan. Människor i rörelse. Alltid på väg. I stora hjordar rör de sig genom den moderna storstadsdjungeln. En av de vanligast förekommande arterna är kontorsarbetarna, som lever den största delen av sina liv framför en dator, men oftast ser man dem stressandes till nästa möte, med portföljen i högsta hugg. Nu kommer kontorsarbetarna till Sommarlund.

2018-07-10

Experimentexpressen förgyller Sommarlund

​Vattenhallens ambulerande experimentverkstad Experimentexpressen beger sig under Sommarlund ut till olika platser i och runt Lund och ger barn och unga chansen att prova på roliga experiment som densitetsrör och jättesåpbubblor. Studenter från Lunds Universitet och LTH visar och förklarar.

2018-07-06

Nycirkus för barn och unga i hela Lund

Vid tio tillfällen bjuder Kulturskolans cirkuspedagoger på workshops i jonglering och akrobatik för barn och unga i Lund.

2018-07-05

Pressinbjudan: Välkommen till Fotbolls-VM i Lunds stadspark

​ Slutspelet i fotbolls-VM är i full gång och nu uppmanar vi alla att komma till den vita scenen i Lunds stadspark där de sista matcherna kommer att visas. Efter den härliga framgången för det svenska VM-laget vill vi nu också göra möjligt för lundaborna att tillsammans ta del av resten av turneringen.

2018-07-05

Allsångsbonanza under årets Sommarlund

Räkna med både nostalgitrippar, kära återseenden och kanske till och med en och annan skämskudde. Amy Winehouse, 50 cent, Justin Timberlake får samsas med svenska samtida motsvarigheter i en salig blandning och ingen lär lämnas oberörd. Vi är mycket glada att kunna presentera Josefin Johanssons allsångsföreställning ”Ingen vill veta var du köpt din allsång” under årets upplaga av Sommarlund.

2018-07-04

Lund bäst på hållbara transporter – prisas igen i Almedalen

Bäst igen- för tredje året i rad. Lunds kommun tog i dag emot priset som den kommun i landet som är bäst på hållbara transporter. Emma Berginger, kommunalråd (MP) tog emot priset på plats i Almedalen.

2018-07-02

Gratis Sommarlovsbio för barn och unga i Lund

Vid fyra tillfällen i sommar visar Biograf Kino tillsammans med Lov i Lund filmer för barn och unga i Lund, helt gratis. Först ut är Biet Maya – På nya honungsäventyr, onsdagen den 4 juli kl. 16.00.

2018-06-28

Sommarens första Superfredag med Lov i Lund

Fredagen den 29 juni är det dags för sommarens första Superfredag. Konceptet är en del av Lunds kommuns sommarlovssatsning Lov i Lund och samlar hundratals barn och föräldrar vid Söderlyckans skatepark, Stadsparken.

2018-06-28

Fredman begravs under Sommarlund

​Förlagan till Carl Michael Bellmans fiktiva figur Fredman gick bort 9 maj 1767. Drygt 250 år senare håller Romeo & Julia-kören i begravningen. I en föreställning som satts upp på självaste Dramatens stora scen tar de sig an Bellmans tidlösa musikskatt. Helt nya arrangemang och körens säregna sceniska uttryck bäddar för ett mycket spännande möte i vår intima amfiteater i Bjeredsparken.

2018-06-28

Lunds kommun i Almedalen 2018

​För nionde året medverkar Lunds kommun i Öresundshuset i Almedalen. Framtidens cykelstäder, hållbar stadsutveckling i hela kommunen, hur vi kan underlätta för lärande och välmående i framtidens skolor och god äldreomsorg är några av de frågor som Lunds kommun lyfter under veckan.

2018-06-27

Fjärrvärmeprojekt i Lund visar vägen till en klimatsmartare framtid

Lunds kommun vill vara i framkant vad gäller energi- och klimatlösningar för att skapa en hållbar framtid för stadens invånare och de som vistas här. I oktober 2017 startade det EU-finansierade projektet COOL DH, ett samarbete mellan aktörer i Lunds kommun och i danska Høje-Taastrup kommune.

2018-06-26

Lund – snart en kranmärkt kommun

Flaskvatten slopas helt i Lunds kommun från och med den 1 juli 2018. I och med beslutet som fattades av kommunstyrelsen har kommunen också antagit Svensk vattens hållbarhetsmärkning ”Kranmärkt”. Från och med den 1 juli, ska inget flaskvatten, det vill säga industriellt färdigbuteljerat vatten, köpas in eller serveras inom kommunens verksamheter.

2018-06-21

Nu bygger vi vidare på Nordsydliga cykelstråket

Nordsydliga cykelstråket, som innefattar Stora Södergatan, Kyrkogatan och Bredgatan innebär ett lyft för de 3000 – 4000 cyklister som varje dag tar sig genom Lunds stadskärna i nordsydlig riktning. För varje etapp som färdigställs får cyklister en tydligare plats i trafiken och ett bättre underlag att cykla på.

2018-06-20

Christoffer Nilsson blir Lunds nya kommundirektör

Nu är det klart vem som blir Lunds nya kommundirektör. Christoffer Nilsson, i dag biträdande stadsdirektör i Uppsala, börjar sin nya tjänst i Lund den 15 oktober. - Det är ett jättespännande uppdrag, som jag verkligen ser fram emot att ta mig an, säger Christoffer Nilsson.

2018-06-20

​Smaka och lyssna på världen i Stadsparken Lund

På söndag 24 juni visar Fairooz Tamimi och många medverkande på den mångfald som finns i Lund genom ett musik- och matprogram från vita scenen i Stadsparken.

2018-06-19

Forskning och utbildning på BMC samlas i Forum Medicum

Byggnadsnämnden beslutade under torsdagen om samråd för en ändrad detaljplan med en tillbyggnad av BMC i Lund. Förslaget innebär att all utbildning vid Medicinska fakulteten i Lund samlas på ett ställe samt större delen av forskningen i Lund.

2018-06-19

Nya riktlinjer för parkering

Färre parkeringsplatser kommer att krävas när nya hus byggs i Lund. Byggnadsnämnden har beslutat att skicka ut ett förslag till reviderad parkeringsnorm på remiss.

2018-06-19

Trissogatan, Cementblandarvägen och Biblioteksgränden

I samband med en ombildning av kvarteret Kryptan i Södra Sandby behöver tre gator namnsättas. Stadsbyggnadskontoret utlyste därför en namnutmaning där allmänheten kunde lämna in sina namnförslag. Dessa har lämnats vidare till Byggnadsnämnden som under tisdagskvällen tagit beslut om vilka namn vägarna kommer att få.

2018-06-19

Lunds konsthall Ute – Videokonst från Argentina

Pressvisning på Lunds stadsbibliotek torsdag 21 juni kl 12 Lunds konsthall Ute 2018 – Videokonst från Argentina: Joaquin Aras, Mercedes Azpilicueta, Eugenia Calvo, Fabio Kacero, Nicolas Mastracchio, Juane Odriozola Lunds konsthall / Lunds centrum 20 juni – 16 september 2018

2018-06-19

​Lunds kommuns sommarlovssatsning är igång

Lov i Lund erbjuder gratis aktiviteter för barn och unga mellan 6-15 år under alla lov. Under sommarlovets första vecka erbjuds bland annat programmering och odling.

2018-06-19

Lund kan bli Sveriges miljöbästa kommun 2018

I dag avslöjades vilka tio kommuner som kan bli Sveriges Miljöbästa kommun 2018. Lunds kommun är stolt finalist, tillsammans med sina skånska kollegor Lomma och Helsingborg. Bakom utmärkelsen står tidningen Aktuell Hållbarhet som för tionde året i rad granskar och rankar kommunernas miljöarbete.

2018-06-18

​Lundapremiär för Goodnight Sun

Genom Sommarlund får nu även Lund den äran att säga godnatt till solen tillsammans med gitarristen Peter Tegnér med gäster. Först ut är tre spelningar i Botaniska trädgården 18-20 juni. Därefter två tillfällen vid vattenmöllan i Genarp 25-26 juni.

2018-06-14

​Sommarlund inleds med gatuopera

Fredag 15 juni drar Sommarlunds åttonde säsong igång med ett danskt gästspel mitt på Stortorget. Operacyklen ger minioperan Pajazzo av Leoncavallo, en 125 år gammal historia om en kringresande gycklargrupp där intrigerna är många.

2018-06-13

Nordiska Ungdomsorkestern är tillbaka, nu med första deltagaren från Oman.

Fredag 15 juni samlas Nordiska Ungdomsorkestern i Lund för 68:e året i rad. Ungdomar från 7 länder ska spela tillsammans i drygt två veckor. I år har kursen sin första deltagare från Oman.

2018-06-13

Vinnarna i idétävlingen om Observatoriet utsedda

Astronomiskt museum, bryggeri och restaurang och en interaktiv lärmiljö. Det var de tre bästa idéerna som kom in i Lunds kommuns idétävling om hur Observatoriet i Stadsparken skulle kunna nyttjas i framtiden.

2018-06-12

De förslås leda Lunds klimatpolitiska råd

Lunds kommun är först i landet att bilda ett lokalt klimatpolitiskt råd. Nu föreslås flera experter med tvärvetenskaplig kompetens från Lunds universitet och SLU. Tidigare i vår beslutade kommunstyrelsen att införa ett oberoende lokalt klimatpolitiskt råd. Nu föreslås rådet att ledas av professor Lena Neij som ordförande, med Roger Hildingsson som vice ordförande och ytterligare sex ledamöter.

2018-06-11

Lunds kommun inför visselblåsarfunktion

Nu införs visselblåsarfunktionen i Lunds kommun. Den innebär att anställda och förtroendevalda i kommunen kan anmäla misstankar om allvarliga oegentligheter inom organisationen och dess bolag. Tjänsten sköts av en extern leverantör.

2018-06-08

Bantorgets hållplats öppnad för trafik

En åtgärd som kommer att provas direkt är att flytta hållplatsen några meter österut. En tillfällig hållplatsskylt är nu på plats och sedan lunchtid på fredagen fungerar busstrafiken normalt vid hållplatsen.

2018-06-07

Nu startar planeringen av den sydvästra delen av centrala Brunnshög

Mellan 350 och 400 bostäder kan det bli när den sydvästra delen av centrala Brunnshög byggs. Idag beslutade byggnadsnämndens arbetsutskott att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att påbörja planarbetet.

2018-06-07

​Bantorgets hållplats ska provköras

Efter beslut av Skånetrafiken och Nettbuss stannar inte längre stadsbusslinje 2, 4 och 5 på Bantorget i Lund. På torsdagsförmiddagen beslutade parterna att snarast provköra hållplatsen och utvärdera ombyggnaden.

2018-06-07

Inbjudan: Kaninlandet - Lunds nya naturreservat

Söndagen den 10 juni kl 11.00 invigs Kaninlandet som nytt naturreservat i Torna Hällestad.

2018-06-07

De får Lunds kommuns miljöpris och miljöbragd 2018

Ungt, brett miljöengagemang, skötsel av konstgräs och långsiktigt metodiskt arbete. Det är vad som belönas när Lunds miljöpris och miljöbragd 2018 delas ut. Kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott beslutade på sitt sammanträde tisdagen den 5 juni 2018 att årets miljöpris ska tilldelas Luca Berardi, elev på ISLK (International School of Lund Katedralskolan).

2018-06-05

Allt fler väljer Lund på sommaren

Besökarna blir allt fler i Lund under sommarmånaderna. Både de svenska och de utländska gästnätterna ökade med nästan 9000 gästnätter år 2017 jämfört med samma period året dessförinnan. 486 089 gästnätter bokades i Lund under förra året. Det är en ökning med 8 918 gästnätter jämfört med 2016. För fjärde året i rad stod sommarmånaderna stod för cirka 32 procent av gästnätterna.

2018-06-05

Lunds kommun kommenterar nationella planen för infrastruktur

Under måndagen presenterades den nationella infrastrukturplanen 2018-2029. I planen finns flera välbehövliga satsningar som Lunds kommun efterfrågat. Bland annat ett definitivt besked om en satsning på höghastighetsjärnväg. Även om viktiga frågor kvarstår kring finansiering, utbyggnadstakt och hastighet innebär Regeringens beslut att utredningsarbetet för sträckan Lund-Hässleholm kan påbörjas.

2018-06-01

Dubbelsatsning ska ge vattenvana barn

Kommunen gör två större satsningar för att främja vattenvana bland barn i förskoleklass. Redan i sommar ges barnen fritt inträde till kommunens friluftsbad, och i höst får de möjlighet att öva vattenvana på badhuset Högevall.

2018-05-31

Massor att göra i sommar för små och stora Lundabor

Den 15 juni – 10 augusti kommer det genom Sommarlund och Lov i Lund att finnas mer än någonsin att göra för sommarlediga Lundabor. Programmet bjuder på allt från utflykter och workshops till föreställningar och konserter.

2018-05-29

Vernissage och utställning av digitala berättelser

Språkintroduktionseleverna från Polhem och Vipan har vernissage på utställningen ”Svårt… men inte omöjligt!” – berättelser från Lund.

2018-05-29

Pressinbjudan: Prins Daniels Fellowship besöker Katedralskolan i Lund

Den 31 maj besöker Prins Daniels Fellowship Katedralskolan för att inspirera eleverna på Katedralskolan till att bli entreprenörer. Under besöket kommer Prins Daniel och de deltagande entreprenörerna Niklas Adalberth, Lisa Lindström och Estelle Bodén att berätta om sina erfarenheter som entreprenörer under ett scensamtal i aulan.

2018-05-28

​Pressinbjudan: Sommarlund och Lov i Lund 2018

Välkommen torsdag 31 maj på pressträff för Sommarlunds åttonde säsong och Lov i Lunds andra! Samling kl. 10.00 utanför Lunds domkyrka där en minst sagt kändiskunnig person tar er med på en spännande busstur! Ca 10.20 stannar bussen vid Söderlyckans skateboardpark där representanter från Sommarlund och Lov i Lund berättar om sommarens utbud av upplevelser och aktiviteter. Slut kl. 11.00.

2018-05-24

Mer än 300 nya bostäder i Veberöd

Över 300 nya bostäder kan bli möjliga när byggnadsnämnden nu har beslutat om samråd för en ny detaljplan på Idalafältet i Veberöd.

2018-05-24

Tre nya bostadshus med 24 bostäder kan bli möjliga i stadsdelen Tuna

Under torsdagen beslutade byggnadsnämnden att skicka detaljplanen för ”Fader Berg” vidare till samråd. Det är vid korsningen Hardebergaspåret och Tornavägen som en ny detaljplan med bostäder, service och park är aktuell.

2018-05-24

Nytt huvudblock på sjukhusområdet

Byggnadsnämnden beslutade under torsdagen om ett nytt inriktningsbeslut för sjukhusområdet i Lund. Förändringar ramprogrammet för sjukhusområdet innebär en mer praktisk lösning för utvecklingen av området samtidigt som den bidrar till en bättre struktur och stadsbild.

2018-05-24

Lund tvåa i Cykelfrämjandets kommunvelometer

Syftet med kommunvelometern är att kunna jämföra kommuners arbete med cykelfrämjande åtgärder. Lunds kommun, som länge arbetat med hållbara transporter, har de senaste åren varit med bland topplaceringarna i denna mätning. Totalt har Lund utsetts till årets cykelfrämjarkommun fyra gånger, senaste gången 2017. Det här året vann Uppsala och Lund fick en hedervärd andraplacering.

2018-05-23

Lund prisas för hållbara transporter och klimatengagemang

Lund fick hedersomnämnande i årets One Planet City Challenge för sina starka mobilitetsåtgärder och initiativ för att engagera medborgarna. I tävlingen om att bli Årets Klimatstad 2018 hamnade Lund på en delad andraplats tillsammans med Umeå. Årets vinnare blev Uppsala.

2018-05-23

Pressinbjudan: Ny utställning på Lunds konsthall

Omnejd Gert Aspelin, Lena Bergendahl, Ingela Ihrman, Anna Ling, Åsa Maria Kraft, Mariana Manner, Ursula Nistrup, Filippa Pettersson, Amalie Smith Lunds konsthall 2 juni – 26 augusti 2018 Pressvisning fredagen den 1 juni kl 12 Vernissage fredagen den 1 juni kl 18-20

2018-05-22

Internationell konsert med Domkyrkan, Kulturskolan Lund och Classical Beats 27 maj

Söndag 27 maj kl. 14.30 blir det en konsert med många internationella inslag när Kulturskolan Lund, Lunds Domkyrka och festivalen Classical Beats samarbetar i en konsert i Domkyrkan. Den mest långväga gästen är pianisten och kompositören Luciano Supervielle från Uruguay.

2018-05-18

Pressinbjudan: Välkommen till en helt vanlig karnevalskrotskulpturworkshop

Så snart Lundagård rest sig ur askan börjar ett annorlunda karnevalsäventyr – en skrotskulpturworkshop i Brunnshög. Den 23-25 maj samlas över 100 arkitektstudenter i södra Brunnshög för att bygga skulpturer av rivningsmaterial från den nyss avhållna Lundakarnevalen.

2018-05-18

Lund – stolt värdstad för årets Musikhjälpen 2018

När den elfte upplagan av Musikhjälpen går av stapeln sker det inte i vilken stad som helst. Den 10 till 16 december kommer den sex dygn långa direktsändningen att göras från en glasbur på Stortorget i Lund. Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd mänsklig katastrof – vilket tema det blir avslöjas längre fram i höst

2018-05-17

Hon blir Lunds första digitaliseringschef

Nu är det klart vem som får den nyinrättade tjänsten som digitaliseringschef i Lunds kommun. Med både nytänkande och erfarenhet kommer Åsa Melvanius att leda Lunds kommuns digitaliseringsarbete framåt.

2018-05-16

Pressinbjudan: Vipans utvecklingsresa i fokus

Torsdagen den 17 maj på eftermiddagen besöker Utbildningsnämndens presidium Gymnasieskolan Vipan under festliga former. Syftet med besöket är att lyfta det positiva arbetet som sker på skolan och Vipans fortsatta utvecklingsresa.

2018-05-15

​Arja, Kalle och Isak till Sommarlund

Med bara en månad kvar till start för Sommarlunds åttonde säsong kan vi berätta att Arja Saijonmaa, Kalle Lind och Isak Danielsson är några av dem som kommer förgylla Lundabornas sommar. Årets Sommarlund äger rum 15 juni – 10 augusti.

2018-05-14

Skolinspektionens tillsyn av Gymnasieskolan Vipan

I Skolinspektionens tillsyn av Gymnasieskolan Vipan framgår det att skolan har en väl fungerande verksamhet. Yrkesutbildningarna på Vipan har en god branschsamverkan, personalen har hög kompetens och engagemang för eleverna och brinner för yrkesutbildning. Vipan behöver däremot jobba vidare med bland annat lärarstödet under lektionerna, individanpassad undervisning och värdegrundsarbetet.

2018-05-09

Två nya gröna bostadsområden i östra Dalby

200 nya bostäder i ett trivsamt och tryggt område kan bli möjliga i Dalby. Byggnadsnämndens arbetsutskott beslutade under onsdagen om planuppdrag för två områden i östra delen av Dalby.

2018-05-09

Trafiken under Lundakarnevalen

För att karnevalståget ska kunna passera, kommer de gator som karnevalståget ska ta sig fram på att tömmas på trafik och parkerade bilar. Med fysiska hinder och stöd av Polisen stängs därför en del av Lunds stadskärna av för bil/motorfordon mellan klockan 11 och 15 under lördag 19 maj och söndag 20 maj. Det gäller med andra ord att planera sina ärenden dessa dagar.

2018-05-07

Förskolebarn stimuleras att uttrycka sig genom dans och filmskapande

Förskolebarnens fantasi står i centrum för ett djupgående projekt med dans och film som kopplas till litteracitet och ett nytt konstverk till förskolan. En vårdag i slutet på maj ger barnen sig iväg till Botaniska trädgården i Lund. I handen på barnen sätts en kamera under ledning av filmpedagog från Kulturskolan Lund.

2018-05-03

Rälsen kommer till stan

Den 5 maj vid 07.00 rullar den första kranbilen med räls från Brunnshög till centrala Lund. När bilen är framme startar spårmontaget i korsningen Bredgatan - S:t Laurentiigatan. Tolv förbockade skenor ska sättas på plats och allt ska vara klart i tid till karnevalen.

2018-04-27

Namnutmaning för gator i Södra Sandby

Stadsbyggnadskontoret och referensgruppen för namnärenden uppmanar dig som känner dig manad att komma med förslag på namn till gator i kvarteret Kryptan i Södra Sandby.

2018-04-24

Pressinbjudan: information inför valborg i Stadsparken

Torsdag 26 april kl 11.00, Vita scenen i Stadsparken.

2018-04-23

Digitalt berättande för språkintroduktionselever

Flera språkintroduktionsklasser från Gymnasieskolan Vipan och Polhemskolan i Lund skapade under förra veckan digitala berättelser på Lunds kommuns kulturhus Stenkrossen. 24-27 april kommer fler grupper att arbeta med projektet.

2018-04-23

Så har miljonerna används i Lunds satsning på gröna skolgårdar

En miljon kronor avsätts årligen för att utveckla gröna skolgårdar. Tisdagen den 24 april anordnar Lunds kommun en visning av flera av de projekt som genomförts. Då presenteras också de nya riktlinjer för förskolors utemiljö som nyligen beslutats av kommunfullmäktige.

2018-04-20

Skolinspektionen har granskat Lunds kommuns skolor och förskolor

Lunds skolor har kompetent och engagerad personal och hög måluppfyllelse bland förskolebarn och elever. Skolbiblioteken i Lund håller hög klass och antalet legitimerade lärare ligger över riksgenomsnittet. Men det finns också förbättringsområden.

2018-04-20

Nytt samarbete med näringslivet stärker Lunds klimatarbete

Klimatsamverkan Lund är namnet på det nya samarbete som tecknades mellan Lunds kommun och flera av stadens företag under fredagen. Samarbetet är en del av Borgmästaravtalet och Lunds arbete med kommunens högt uppsatta klimatmål. Bland företagen finns allt från enskilda firmor till stora bolag som tillsammans vill hitta lösningar för, och inspirera till klimatsmarta lösningar för en hållbar framtid

2018-04-20

Idétävling om Observatoriet

Lunds kommun vill att Observatoriet intill Stadsparken ska användas och bevaras. Därför utlyser kommunen nu en tävling för att samla in genomförbara förslag till vilken verksamhet som kan bedrivas i Observatoriet.

2018-04-19

Ny station på Klostergården, ett nytt bostadsområde i Stångby och ett kanalstråk i Södra Råbylund

Byggnadsnämnden har under torsdagen beslutat om samråd för tre stora detaljplaner. Det gäller fyrspårsutbyggnaden mellan Flackarp och Högevall, detaljplan för Stångby söder och detaljplan för den tredje och sista etappen av Södra Råbylund.

2018-04-19

Bostäder och arbetsplatser för en växande befolkning

Lund ska växa med 26 000 nya bostäder fram till 2040. Främst genom att bygga tätare och genom att växa inifrån och ut. Det är grundtankarna i förslaget till ny översiktsplan som byggnadsnämnden nu har beslutat är klar för utställning.

2018-04-19

Lunds kommun har fått ett nytt offentligt konstverk

Lunds kommun har fått ett nytt offentligt konstverk: Camilla Løw, Klang, 2017 Gruppboende Utsättaregränd 1 på Norrra Fäladen, Lund Varmt välkommen på invigningen fredagen den 27 april kl 14!

2018-04-19

Lund nominerad till Årets superkommun

Lunds kommun kan bli Årets superkommun. Lund är nominerad som en av tre kommuner i klassen ”stad/stadsnära kommun”. Priset som delas ut av tidningen Dagens Samhälle syftar till att lyfta fram framgångsrika kommuner som står starkt rustade inför framtiden.

2018-04-19

Pressinbjudan till lansering av Klimatsamverkan Lund

Press hälsas välkommen till lanseringen av Klimatsamverkan Lund – en del av Borgmästaravtalet för energi och klimat. Tid: 20 april, kl 11.30–13.30 Plats: Knutsalen i Rådhuset Anmäl: till jon.andersson@lund.se

2018-04-17

E22 öppnar tidigare än planerat

Arbetet med den nya bron till E22 har gått bra och motorvägen kan öppna två dagar tidigare än beräknat. Den 17 april cirka 20.00 öppnas vägen mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund norra. En effektiv organisation med erfaren och engagerad personal som har arbetat dygnet runt har gjort detta möjligt.

2018-04-17

Elever från Kulturskolan Lund komponerar för Sveriges Radios Symfoniorkester

I ett samarbete mellan Föreningen Svenska Tonsättare, Berwaldhallen och Kulturskolan Lund har ett antal unga lundatonsättare inbjudits till att få sin musik spelad av Sveriges Radios Symfoniorkester.

2018-04-13

Luftföroreningarna i Lund minskar

Hur mår luften i Lund? Bra, enligt de senaste mätningarna som Miljöförvaltningen i Lund utfört. Dagens halter är betydligt lägre än de var när mätningarna påbörjades för 28 år sedan. Halterna av luftföroreningar i Lund kontrolleras kontinuerligt av miljöförvaltningen, som har två mätstationer i Lunds stad: en i taknivå och en i gatunivå.

2018-04-13

Pressinbjudan: lyckat hållbarhetsprojekt i Lund ska spridas till andra skolor

Pressinbjudan: Välkomna till gymnasieskolan Spyken i Lund måndagen 16 april kl 14:00-16:45 Nu ska erfarenheterna från projektet ”Hållbara tillsammans” spridas vidare till skolor i Lund och övriga landet. Måndagen 16 april bjuder Naturskyddsföreningen och gymnasieskolan Spyken in till öppet hus för att visa upp och berätta om den gemensamma satsningen.

2018-04-12

Hållbarhetsveckan: Globala utmaningar på agendan

För andra året i rad samlas ledande forskare och samhällsaktörer i Lund under Hållbarhetsveckan den 23–28 april. Miljöminister Karolina Skog och människorättsjuristen Parul Sharma är några av dem som medverkar. Syftet: att gemensamt hitta lösningar på några av vår tids största samhällsutmaningar.

2018-04-12

Så kommer Lunds nya gymnasieskola att se ut!

Nu är arkitekttävlingen avgjord om vem som får uppdraget att gestalta blivande Hedda Anderssongymnasiet i Lund. På torsdagen presenterades vinnaren vid en presskonferens i Lund.

2018-04-12

​Lund invaderas av författare

Nu på söndag 15 april drar bokfestivalen Litteralund igång för trettonde gången med en heldag för barn och familj på Lunds stadsbibliotek. I veckan som följer får flera av folkbiblioteken i Lund besök av olika författare och illustratörer. På Stenkrossen, Stadsbiblioteket och Kino välkomnas drygt 2000 skolelever för författarsamtal, film, teater och workshops.

2018-04-11

De tilldelas årets näringslivspriser i Lund

Coola arbetskläder och unika prylar. Ett varmt bemötande och personlig assistens. Och it-innovation med tradition. Det var ämnen som hyllades lite extra i Lund i dag när näringslivspriserna delades ut i Rådhuset. Priserna delas ut inom kategorierna Årets företagare, Årets nyföretagare och Årets Lundaköpman av tre olika föreningar.

2018-04-11

Lund kan bli Årets klimatstad 2018

Lund är finalist i WWFs stadsutmaning One Planet City Challenge. I motiveringen lyfts den snabba övergången till fossilfritt i värmesystem och fordonsflotta, satsningar på cykel och spårväg, och samarbetet med invånare och lokala företag.

2018-04-10

Italienskt vinstregn över Lars-Erik Larsson-gymnasiet och Kulturskolan Lund

Körer från Kulturskolan Lund och från Lars-Erik Larsson-gymnasiet har återvänt från olika körtävlingar i Italien med fina priser i bagaget.

2018-04-10

Mänskliga värden på årets Lund Grand Prix

Hur kan mångfald och jämställdhet bidra till tillväxt? Och hur lyfts medarbetarnas engagemang inom framgångsrika företag? Det och en rad andra intressanta frågeställningar kommer att diskuteras nu på torsdag, den 12 april. Då är det nämligen dags för Tareq Taylor att leda årets upplaga av Lund Grand Prix.

2018-04-09

Musik från Haydn till Stockhausen på Lunds Stadsorkesters rymdkonsert

Nu tar Lunds Stadsorkester farväl av Lunds Stadshall på ett tag. Man gör det med en konsert med rymdtema som innehåller både filmmusik och musikalisk modernism.

2018-04-06

Pressinbjudan: Var med när årets näringslivspriser i Lund delas ut

Den 11 april avslöjas årets näringslivspristagare i Lund. Press och media hälsas välkomna till prisutdelningen klockan 12 i Knutsalen, Rådhuset.

2018-04-06

Lunds kommun stöder sociala entreprenörer

Nu kan sociala entreprenörer söka upp till 50 000 kronor i utvecklingsstöd från Lunds kommun. Bland de verksamheter som tidigare fått stödet märks en ideell förening som ger språkträning för nyanlända och en verksamhet som förmedlar abonnemang på begagnade möbler till studenter.

2018-04-06

Digitalt berättande för elever på Språkintroduktionsprogrammet

Under april månad deltar 130 studerande från Språkintroduktionsprogrammet på Gymnasieskolan Vipan och Polhemskolan i ett digitalt berättandeprojekt som arrangeras i samarbete med Sverige Berättar och Kulturskolan Lund.

2018-04-06

Placering i förskoleklass klar inför hösten 2018

Information om på vilken skola barnen får börja i förskoleklass skickas ut till vårdnadshavarna nästa vecka. För att tillgodose vårdnadshavares önskemål och erbjuda alla barn en skola nära hemmet utökas antalet klasser i vissa skolor.

2018-04-04

Anna Borgius ny förvaltningsdirektör för vård- och omsorgsförvaltningen i Lund

Kommunstyrelsen har beslutat att utse Anna Borgius till ny förvaltningsdirektör för vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun. Anna Borgius kommer närmast från tjänsten som socialchef i Svedala kommun där hon haft ansvar för såväl socialtjänsten som vård- och omsorg. Anna Borgius börjar sin nya tjänst den 20 augusti.

2018-04-04

​Frågor om fritid hjälper kommunen att prioritera

Imorgon dimper det ner en enkät i brevlådan hos 2700 kommuninvånare. Det är Lunds kommun som på detta sätt vill be medborgarna om hjälp med att utvärdera och utveckla kultur- och fritidsverksamheten.

2018-04-03

Tyck till om framtidens stadsbussar i Lund

Utredningen om framtidens stadsbusslinjenät i Lund är snart klar. Den tar ett helhetsgrepp utifrån den planerade utvecklingen i Lund. Viktigt i hållbar stadsutveckling är att fler reser kollektivt och utredningen lämnar ett förslag på ett enklare linjenät med rakare linjer för kortare restid. Lundaborna har redan tyckt till en gång och nu bjuds de åter in för att ge sin syn på förslaget.

2018-04-03

5 000 ton betong ska flyttas 60 meter

Den 5 april klockan 20 startar förberedelserna inför flytten av den nya bron till E22. Samtidigt stängs E22 av för trafik mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund norra. Broarbetet kommer att pågå dygnet runt fram till den 19 april när E22 öppnar igen.

2018-03-28

​Pressträff 3/4: Folkbibliotekens program på Stadshallen LAB

Nästa aktör att ta över stafettpinnen på Stadshallen LAB är Folkbiblioteken. Där vill de ge Lundaborna chansen att vara med och forma framtidens bibliotek genom bland annat workshops och prova-på. Deras program inleds med en förhandsvisning av tre avsnitt av SVT-succén Klassen. Hör några representanter från Folkbiblioteken presentera programmet för hela perioden.

2018-03-27

Innovationsprojekt för trygg torgmiljö får halv miljon i Vinnova-bidrag

Brunnshögsprojektet i Lunds kommun har beviljats Vinnova-bidrag för projektet ”Bridge the gaps”, som ska utveckla metoder för tryggare miljöer i och kring området Brunnshögstorget.

2018-03-20

Nya metoder ska få Clemenstorgets träd att fortsätta må bra

​Ombyggnaden av Clemenstorget är centralt i utvecklingen av Lund C som viktig knutpunkt i det regionala transportsystemet. Torget är också en betydelsefull mötesplats i stadskärnan. Mycket arbete görs för att träden på torget ska ha goda förutsättningar.

2018-03-19

​Pressträff 20/3: Skaparkollektivet Forma på Stadshallen LAB

Under perioden 21-29 mars tar skaparkollektivet Forma tillfälligt över turistbyråns före detta lokal på hörnet av Stadshallen. Där bygger de just nu sin utställning och planerar inför sitt invigningsevenemang på onsdag 21 mars. Välkommen att höra dem berätta vad de mer planerar att göra där. Tisdag 20 mars kl. 11.00 Stadshallen LAB, Botulfsgatan 1A

2018-03-15

Ett aktivt stadsliv kring Medicon Village på Scheelevägen

Området kring Scheelevägen och forskarparken i Lund kommer att få en ny stadsmässig funktion. Planförslaget innebär att delar av det tidigare slutna området kan öppnas upp och skapa förutsättningar för ett aktivt stadsliv.

2018-03-15

Ny entré till stadskärnan och fler bostäder i södra Lund

Nästan 600 nya bostäder i innerstadsmiljö kan bli resultat om planprogrammet för Söderport i södra Lund realiseras. Byggnadsnämnden har beslutat att skicka ut det vägledande dokumentet på samråd.

2018-03-15

Regionfinal i språkolympiaden 2018

I år avgörs regionfinalen i språkolympiaden 2018 på Polhemskolan i Lund. Vilka grund- och gymnasieskolor är bäst i franska, spanska, tyska, engelska och svenska? I år har över 23.000 elever från hela landet tävlat.

2018-03-14

Nytänkande kvarter vann plats på första parkett i Brunnshög

Social hållbarhet, lekfull arkitektur och stark stadskänsla är utmärkande drag hos det nytänkande bostads- och hotellkvarter som Kärnhem får möjlighet att bygga invid Nobelparken i Brunnshög.

2018-03-13

Lund bäst uppkopplade stad i Europa enligt ny rapport

Lund är en av Europas bästa städer generellt och allra bäst i klassen ”connectivity”. Det visar en ny rapport som Financial Times tagit fram. I dag mottog kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren, (S), priset på Mipim i Cannes.

2018-03-13

Ett steg närmare ny kemikalieplan i Lunds kommun

Lunds kommun föreslås få en ny kemikalieplan: LundaKem. Efter en remissrunda har miljönämnden nu godkänt LundaKem, som ska antas av kommunfullmäktige i maj. Kemikalieplanen LundaKem är ett verktyg med en åtgärdsplan som effektiviserar arbetet med att minska kemikaliebelastningen i kommunen och bidrar till att nå uppsatta mål i LundaEko.