Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Lunds publiceras på denna sida.

2021-07-22

Lägesbild torsdagen den 22 juli med anledning av arbetet med covid-19

Fortsatta försiktighetsåtgärder när kommunens verksamheter successivt öppnas upp och digital samhällsvägledning så långt det är möjligt. Det är några av frågorna som hanteras inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-07-16

2 100 år gammal tand skriver om vår historia

Dalbybon Ines Roos Bengtsson var på utflykt till Uppåkra med Nyvångsskolan sommaren 2019. Under arkeologiskolan som arrangeras på Uppåkra grävde Ines fram en 2 100 år gammal tand. En tand som ändrar vår bild och förståelse för platsen. Det sensationella fyndet är ett bevis för att vi behöver fortsätta satsa på vårt gemensamma kulturarv.

2021-07-08

Höjeådalens förkämpe och mångårig miljövän som bidragit till Lunds framgångar som cykelstad – de får Lunds kommuns miljöpris 2021

Kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott tilldelar Martina Kvist Reimer och Tomas Björnsson Lunds kommuns miljöpris 2021. Martina har genom sitt engagemang för Höjeådalen bidragit till dess bevarande och att det förslås bli ett kommunalt naturreservat. Tomas är ordförande för Naturskyddsföreningen i Lund som i många år bidragit till Lund som cykelstad och ett öppet samtal om hållbar utveckling.

2021-07-01

Nu finns även Lund på Naturkartan!

Naturkartan.se är Sveriges största digitala guide för att hitta ut i naturen. Här hittar du vandringsleder, naturreservat, fågeltorn, mountainbikespår och mycket annat på ett enkelt sätt. Tillsammans med många andra kommuner i Sverige finns nu även Lunds kommun representerad på naturkartan.se.

2021-06-24

Ny gatuchef i Lunds kommun

Johan Gomér efterträder Per Eneroth som gatuchef och avdelningschef för gatu-och trafikavdelningen på Lunds kommuns tekniska förvaltning från och med 20 september 2021.

2021-06-18

Fokus: Lund är den tryggaste och miljöbästa kommunen att leva i

Lund är Sveriges tryggaste och miljöbästa kommun att leva och bo i. Det visar nyhetsmagasinet Fokus årliga rankning av levnadsvillkoren i Sveriges 290 kommuner.

2021-06-17

Lund välkomnar Saab affärsområde Kockums till Brunnshög

Saab meddelade i dag planerna på att samla sina resurser i Lund. Det gäller främst affärsområdet Kockums som har anställda i arbetsmarknadsområdet på olika adresser. Lunds kommun välkomnar beskedet som förstärker regionens viktiga roll för ett levande, attraktivt och hållbart näringsliv.

2021-06-16

Sakägares synpunkter viktiga för framtidens samhällsbyggnad

Lunds kommun befinner sig i en intensiv expansionsfas för att kunna erbjuda fler lundabor plats att växa. Nu ges byggaktörer, näringsliv och fastighetsägare möjlighet att tycka till om tre viktiga dokument som anger inriktningen för kommunens fortsatta arbete med samhällsbyggnad.

2021-06-14

Pressinbjudan: Välkommen till en grönare park i centrala Dalby

Nya träd, mer plats för gående och cyklister och återanvänd gatsten från början av 1900-talet möter Dalbyborna när parken Trekanten öppnar igen. Den 17 juni klockan 13.30-14.00 hälsas massmedia välkommen till invigningen.

2021-06-03

Lägesbild torsdagen den 3 juni med anledning av arbetet med covid-19

Loppisen öppnar med restriktioner på Södra Esplanaden, ett femte åtgärdspaket är beslutat och fortsatt mycket låg smittspridning inom vård- och omsorgs verksamheter. Det är några av frågorna som hanteras inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-06-03

Så samarbetar vi för en trygg sommar i Lunds kommun

Ett tryggt och säkert Lund – även under sommaren. Det är målet för Lunds kommun, Lundapolisen och en rad andra samhällsaktörer som tagit fram en gemensam riskanalys inför sommaren 2021.

2021-06-02

Lunds konsthall presenterar Runo Lagomarsino

Pressinbjudan Tid: Fredag 11 juni, kl. 12 Plats: Lunds konsthall Lunds konsthall har glädjen att kunna visa en utställning av den internationellt uppmärksammade konstnären Runo Lagomarsino. Med anledning av detta bjuder Lunds konsthall in till en exklusiv pressvisning av utställningen i närvaro av konstnären.

2021-06-01

Lägesbild tisdagen den 1 juni med anledning av arbetet med covid-19

Längre öppettider på serveringsställen, lättade restriktioner på biblioteken och snart finns besöksräknare uppe på alla kommunens friluftsbad. Det är några av de frågor som kommunen jobbat med under tisdagen inom ramen för hanteringen av covid-19.

2021-06-01

Nu släpper vi programmet för Sommarlund

Äntligen står sommaren inför dörren och snart intar Sommarlund gator, torg och gräsmattor runt om i hela kommunen. Längtan efter att uppleva kultur tillsammans och att mötas är stor och vi är därför väldigt glada över att återigen kunna presentera ett pandemianpassat program fyllt av kulturupplevelser för Lundabor i alla åldrar

2021-05-25

Lunds kommun bäst på ekologisk mat - igen

Med en andel på 75,4 procent är Lunds kommun återigen bästa svenska kommun när det gäller inköp av ekologiska livsmedel – detta framgick på tisdagen vid EkoMatCentrums årliga prisutdelning. Lund är också, för femte året i rad bäst i Sverige på svekologiska livsmedel, det vill säga råvaror som är både ekologiska och svenskproducerade. Årets andel ”svekologiskt” blev 51,4 procent.

2021-05-24

Pressinbjudan: Programsläpp Sommarlund

Välkommen till Stadsparken i Lund den 1 juni, då presenterar vi årets program och berättar mer om hur vi genomför det på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

2021-05-20

Lägesbild torsdagen den 20 maj med anledning av arbetet med covid-19

Erbjudande om vaccin till personer i hemlöshet, utomhusaktiviteter öppnar på Träffpunkterna och smittsäkra åtgärder inför sommarens aktiviteter. Det är några av de frågor som lyftes under torsdagen inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-05-18

Lunds kommun är Sveriges bästa e-hälsokommun

Med stolthet och glädje tar Lunds kommun idag emot utmärkelsen ”Sveriges e-hälsokommun”. Kommunens innovativa arbete med digitalisering inom vård- och omsorg ligger till grund för priset som tillkännagavs under e-hälsomässan Vitalis.

2021-05-14

Fullmatat Litteralund på plats och digitalt

En magisk bildvärld, käpphästbana i Stadsparken och tipspromenad med Musse och Helium. Söndagen den 16 maj startar Litteralund.

2021-05-06

Therese Fällman blir Lunds kommuns hållbarhetschef

Nu är det klart vem som blir kommunens nya hållbarhetschef. Therese Fällman, idag renhållningsdirektör i Lunds kommun, fortsätter att leda utvecklingsresan mot ett innovativt, hållbart och växande Lund.

2021-05-05

Lägesbild onsdagen den 5 maj med anledning av arbetet med covid-19

Kulturskolan öppnar upp för undervisning på plats, trycket är hårt på kommunens naturområden och det är fortsatt inga smittade brukare på kommunens särskilda boenden. Om detta kan du bland annat läsa i dagens lägesbild som görs inom ramen för Lunds kommuns covid-19-hantering.

2021-05-04

Lägesbild tisdag den 4 maj med anledning av arbetet med covid-19

Årskurs 7,8 och 9 på Nyvångskolan i Dalby går tillfälligt över till fjärrundervisning och trängselkontroller genomfördes av miljöförvaltningen under valborg. Det är några av de frågor som hanterades under tisdagen inom ramen för Lunds kommuns arbete kring effekterna av covid-19.

2021-04-23

Lundaborna tycker till om ett nytt mötesforum

Precis väster om centralstationen kan Lund få ett nytt mötesforum med plats för stora kongresser men också hotell och kontor. Under våren har Skanska arrangerat ett parallellt arkitektuppdrag för byggnaden och nu kan lundaborna tycka till om de tre förslagen.

2021-04-23

Stadsparken stänger siste april

Stadsparken i Lund stänger den 30 april för att minska risken för smittspridning av coronaviruset i samband med firandet av siste april och valborg. Det är första gången som Lunds kommun tillämpar den så kallade pandemilagen genom ett tillfälligt vistelseförbud på allmän plats.

2021-04-22

Industriskorsten möjligt landmärke i Västerbros nya kvarter

Upp emot 1 000 nya bostäder föreslås i Västerbros hittills största etapp, kvarteret Kugghjulet. I förslaget som byggnadsnämnden nu skickar ut på samråd bryts det stora området ner i åtta mindre kvarter med bostäder, butiker, förskola och park. Förhoppningen är att industribyggnaden Cepa med sin skorsten kan bevaras för att rymma framtida kulturverksamheter.

2021-04-22

Lägesbild torsdag den 22 april med anledning av arbetet med covid-19

Alla brukare med vård- och omsorgsinsatser från Lunds kommun har nu fått erbjudande om vaccination, hyresrabatter för näringsidkare i Sauluhallen och kommunen inväntar nationella riktlinjer kring årets student och skolavslutningar. Det är några av de frågor som tagits upp under torsdagen inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-04-20

Statsbidrag på 8,6 miljoner riktas till högstadieelever

Det blir en särskild satsning på årskurs 7-9 när den statliga ”extra skolmiljarden” fördelas i Lunds kommun. Barn och skolnämnden beslutade under tisdagen att rikta de 8,6 miljoner kronorna på att säkerställa utbildningsstödet till de elever som på grund av vårens fjärrundervisning behöver extra insatser.

2021-04-16

Lägesbild fredag den 16 april med anledning av arbetet med covid-19

Anpassningar inom vård- och omsorg, åtgärder på kommunens gymnasieskolor för säker återgång till närundervisning och Lundasupport bjuder in besöksnäringen att diskutera möjligheter och utmaningar under pandemin. Det är några av de frågor som tagits upp under fredagen inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-04-13

Europa Direkt Lund har beviljats av EU-kommissionen

Lunds ansökan om att etablera ett Europa Direkt kontor i Lund har nu beviljats av EU-kommissionen i Sverige. Det betyder att Lund tar ännu ett steg för att stärka det europeiska och internationella arbetet i kommunen. Europa Direkt Lund kommer att vara en samarbetspartner till EU-kommissionen och Europaparlamentet.

2021-04-12

Kändistätt på Lund Hotel Music tour

Exklusiva minikonserter på flera av stadens hotell. Det blir det i vår genom Visit Lund:s satsning på ”Lund Hotel Music tour”.

2021-04-09

Lägesbild fredag den 9 april med anledning av arbetet med covid-19

Vaccinationerna inom vård och omsorgsförvaltningen fortsätter, beslut om bland annat det fjärde åtgärdspaket i syfte att lindra konsekvenser av pandemin och att erbjuda vaccinationslokaler i fas tre och fyra. Det är några av de frågor som hanterats den här veckan inom ramen för Lunds kommuns arbete kring effekterna av covid-19.

2021-03-31

Allvar, humor och internationella gäster på digitalt Litteralund

Litteralunds konferens om barn- och ungdomslitteratur blir i år digital, men bjuder som alltid på engagerande samtal mellan barnlitteraturens främsta. Konferensen äger rum den 18 – 19 maj och i år är det gratis att delta.

2021-03-24

Så vill Lunds kommun stärka samhället under coronapandemin

Hur kan Lunds kommun bidra till en stärkt sammanhållning i samhället under pandemin? Det presenteras nu i ett fjärde åtgärdspaket som riktas till ungdomar, föreningar och tätorterna utanför staden.

2021-03-23

Ny konceptförskola med särskild satsning på utemiljön planeras i Stångby

En ny förskola med plats för 134 barn i Stångby ska nu beställas. Det beslutade barn- och skolnämnden under tisdagens sammanträde. Förskolan, som är en konceptförskola med en särskild satsning på utemiljön, planeras stå färdig till sommaren 2023.

2021-03-19

Lägesbild fredag den 19 mars med anledning av arbetet med covid-19

Säsongen för de kommunala utomhusbaden förlängs i sommar och högstadie- och gymnasieskolorna planerar för mer närundervisning. Det är några av frågorna som hanteras inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-03-12

Lägesbild fredag 12 mars med anledning av arbetet med covid-19

Systembolagen i Lund stänger på valborg, förlängd distansundervisning i modersmålsämnet i grundskolan och Lundasupport bjuder in till en digital frukost för att diskutera pandemins utmaningar och lösningar. Det är några av frågorna som hanterats inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-03-11

Nytt avtal för färdtjänsten i Lunds kommun

Tekniska nämnden har tagit beslut om att tilldela uppdraget för färdtjänsten i Lunds kommun till Telepass AB med DRT Solutions AB som underentreprenör. Avtalet gäller i fyra år med trafikstart 1 oktober 2021.

2021-03-11

Sankt Hans backar utvecklas som rekreationsområde

Tekniska nämnden har antagit en utvecklingsplan för det populära rekreationsområdet Sankt Hans backar i norra Lund. Under de närmaste åren kommer området att utvecklas med fler möjligheter för lek, motion och rekreation.

2021-03-11

Klart vilka som får bygga i ett av Brunnshögs topplägen

Ett flerbostadshus som genererar mer energi än det gör av med samt två radhuslängor med fokus på cirkularitet och varierande bostadsformer. Det är vad som väntar i Brunnshög efter att vinnarna i markanvisningstävlingen Parkkvarteren20 presenterats.

2021-03-10

Axis huvudkontor får Lunds stadsbyggnadspris

Lunds stadsbyggnadspris för 2020 går till en Axis huvudkontor i nordöstra Lund. En av stadens största och nyaste arbetsplatser prisas för sin högresta gestalt och för att snabbt ha kommit att bli en symbolbyggnad för stadsutvecklingen i området Ideon.

2021-03-03

Lägesbild onsdag 3 mars med anledning av arbetet med covid-19

Kommunen uppmuntrar fler att bidra med feriepraktikplatser och detta gäller på serveringsställen. Det är några av frågorna som hanterats inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-02-26

Lägesbild fredagen den 26 februari med anledning av arbetet med covid-19

Kommunens alla bibliotek erbjuder ”take away” utomhus, begränsade öppettider för serveringsställen och Kulturskolan fortsätter sin distansundervisning. Om detta berättar vi i dagens lägesbild med anledning av Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-02-24

Värstascenario. Fyra konstnärer från Grönland

Värstascenario. Fyra konstnärer från Grönland Pia Arke, Julie Edel Hardenberg, Elisabeth Heilmann Blind, Jessie Kleemann Lunds konsthall 6 mars – 30 maj 2021 Pressvisning på Lunds konsthall fredag 5 mars kl 12.

2021-02-22

Så mycket ökade Lunds befolkning år 2020

Sveriges tolfte största stad fortsätter att växa. Kommunens befolkning passerade 125 000 invånare under 2020. Vid årsskiftet var befolkningen 125 941 personer.

2021-02-19

Lägesbild fredagen den 19 februari med anledning av arbetet med covid-19

Bedömningar för hur undervisning kan bedrivas på ett smittsäkert sätt görs regelbundet i Lunds kommun. Det innebär olika anpassningar och lösningar för exempelvis modersmålsundervisningen och Kulturskolan. Om detta berättar vi i dagens lägesbild med anledning av Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-02-11

175 nya bostäder i Genarp

Genarp kan få 175 nya bostäder och en ny park. Under våren kan Genarpsborna tycka till om detaljplanen som visar hur Genarp kan växa i nordväst, det har nu byggnadsnämnden beslutat.

2021-02-05

Lägesbild fredag den 5 februari med anledning av arbetet med covid-19

Unga födda 2002 och senare får tillgång till kommunens idrotts- och fritidsanläggningar, förbudet mot alkoholservering efter 20 förlängs och vinteraktiviteter planeras i kommunen. Det är några av frågorna som lyfts på tisdagen inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-02-01

Arbetsmiljöverket häver skyddsstoppet på Polhemskolan

I fredags utfärdades ett så kallat skyddsstopp på gymnasieskolan Polhem. Anledningen var att Lärarnas Riksförbunds skyddsombud menar att arbetsgivaren inte kan garantera att avstånd hålls i lokalerna. Nu har Arbetsmiljöverket prövat skyddsstoppet och kommit fram till att det hävs utan krav på vidare åtgärder.

2021-01-29

Fortsatt fokus på trygghet i kommunens östra delar

Medborgarlöftet om en trygg och säker kommun med fokus på de östra kommundelarna fortsätter. På grund av pandemin har polisen och kommunen nu valt att förlänga förra årets medborgarlöfte fram till och med den 30 juni 2021.

2021-01-28

Årskurs 7 och 8 fortsätter med fjärrundervisning

Eleverna i årskurs sju och åtta kommer fortsatt ges fjärrundervisning fram till den 19 februari, för att sedan succesivt återgå till närundervisning. Det beslutade barn- och skolnämndens presidium i dag som en följd av Smittskydd Skånes rekommendation om en successiv återgång till närundervisning för Skånes högstadieskolor. Beslutet innebär att årskurs nio återgår till närundervisning den 1 feb.

2021-01-28

De får Lunds kommuns integrationspris 2020

Med nya kunskaper och insikter möter de barn och föräldrar med olika bakgrunder på ett inkluderande sätt i förskolan. Lunds kommuns integrationspris år 2020 tilldelas de förskolor i kommunen som jobbar med modellen Bygga Broar – med barn och unga i centrum.

2021-01-27

Lägesbild onsdag den 27 januari med anledning av arbetet med covid-19

Skollunch för de elever som studerar på distans fortsätter att erbjudas, 370 trängselkontroller har hittills genomförts och vård- och omsorgsförvaltningen fortsätter arbetet med vaccinationer för både personal och brukare enligt plan. Det är några av frågorna som hanterades på onsdagen inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-01-25

Lägesbild måndag den 25 januari med anledning av arbetet med covid-19

Kommunens bibliotek håller med vissa undantag fortsatt stängt och fritidsgårdarna öppnar upp för barn och unga födda 2005 eller senare. Det är några av frågorna som diskuterats på måndagen inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.

2021-01-22

Lunds gymnasieskolor kombinerar när- och distansundervisning från och med den 30 januari

Gymnasieskolorna i Lunds kommun ska kombinera närundervisning med distansundervisning från den 30 januari fram till och med den 1 april. Det beslutade utbildningsnämnden i dag.

2021-01-22

Kommunens idrottsanläggningar öppnar för barn och unga igen

Högevallsbadet och idrottshallar öppnar upp för föreningsverksamhet med barn och unga födda 2005 och senare. Efter regeringsbeskedet igår fattade kultur- och fritidsnämnden i Lunds kommun beslut om att öppna upp idrottsanläggningarna från och med måndag. Verksamheterna håller dock fortsatt stängt för allmänheten.

2021-01-21

Fjärrundervisning i högstadiet en vecka till - successiv återgång förbereds

Barn och skolnämndens presidium har idag beslutat att fjärrundervisningen i Lunds kommunala högstadieskolor ska fortsätta under nästa vecka. Under tiden ska planering göras för att successivt kunna återgå till undervisning på plats med start för årskurs 9 1 februari.

2021-01-21

Kommunen storsatsar på arbetsmarknadsinsatser för att få fler lundabor i arbete

Antalet personer med försörjningsstöd ökar i Lunds kommun. För att bryta denna trend gör kommunen nu en kraftfull satsning för att ge stöd till att fler lundabor får ett arbete eller utbildning så att de kan bli självförsörjande. Detta beslutade socialnämnden på onsdagens möte. Målet är att under 2021 kunna erbjuda minst 200 anställningar med stöd inom kommunens förvaltningar.

2021-01-20

2020 gav Lunds kommuns destinationsbolag både utmaningar och nytt cityläge

​Lund Tourist Center och Biljettbyrån fortsätter sin digitala serviceresa på det nya året. Från och med februari drivs arbetet från en ny adress när bolaget Visit Lund AB får nya lokaler på Bytaregatan. – Under pandemin har vi inte kunnat hålla vår fysiska turist- och biljettservice igång, utan fått fokusera på våra digitala kanaler och att möta målgruppen där. Det gäller att se och ta tillvara

2021-01-14

Utvärdering visar att socialpsykiatrin i Lund får höga betyg av brukarna

​Nästan alla lundabor som har en psykisk funktionsnedsättning och får stöd inom socialpsykiatrin i Lund upplever att de får ett bra stöd i sin återhämtning. Allra högst betyg får relationen till personalen. Det visar en färsk undersökning. I dagsläget har cirka 450 lundabor stöd inom socialpsykiatrin i Lund.

2021-01-13

Lägesbild onsdag den 13 januari med anledning av arbetet med covid-19

​Matlådor till gymnasie- och högstadieelever, vaccineringen inom vård- och omsorg är i full gång och ytterligare begränsningar i Saluhallen införs. Det är några av onsdagens frågor inom ramen för Lunds kommuns hantering av covid-19.