Pressmeddelanden

2018-04-23

Digitalt berättande för språkintroduktionselever

Flera språkintroduktionsklasser från Gymnasieskolan Vipan och Polhemskolan i Lund skapade under förra veckan digitala berättelser på Lunds kommuns kulturhus Stenkrossen. 24-27 april kommer fler grupper att arbeta med projektet.

2018-04-23

Så har miljonerna används i Lunds satsning på gröna skolgårdar

En miljon kronor avsätts årligen för att utveckla gröna skolgårdar. Tisdagen den 24 april anordnar Lunds kommun en visning av flera av de projekt som genomförts. Då presenteras också de nya riktlinjer för förskolors utemiljö som nyligen beslutats av kommunfullmäktige.

2018-04-20

Skolinspektionen har granskat Lunds kommuns skolor och förskolor

Lunds skolor har kompetent och engagerad personal och hög måluppfyllelse bland förskolebarn och elever. Skolbiblioteken i Lund håller hög klass och antalet legitimerade lärare ligger över riksgenomsnittet. Men det finns också förbättringsområden.

2018-04-20

Nytt samarbete med näringslivet stärker Lunds klimatarbete

Klimatsamverkan Lund är namnet på det nya samarbete som tecknades mellan Lunds kommun och flera av stadens företag under fredagen. Samarbetet är en del av Borgmästaravtalet och Lunds arbete med kommunens högt uppsatta klimatmål. Bland företagen finns allt från enskilda firmor till stora bolag som tillsammans vill hitta lösningar för, och inspirera till klimatsmarta lösningar för en hållbar framtid

2018-04-20

Idétävling om Observatoriet

Lunds kommun vill att Observatoriet intill Stadsparken ska användas och bevaras. Därför utlyser kommunen nu en tävling för att samla in genomförbara förslag till vilken verksamhet som kan bedrivas i Observatoriet.

2018-04-19

Ny station på Klostergården, ett nytt bostadsområde i Stångby och ett kanalstråk i Södra Råbylund

Byggnadsnämnden har under torsdagen beslutat om samråd för tre stora detaljplaner. Det gäller fyrspårsutbyggnaden mellan Flackarp och Högevall, detaljplan för Stångby söder och detaljplan för den tredje och sista etappen av Södra Råbylund.

2018-04-19

Bostäder och arbetsplatser för en växande befolkning

Lund ska växa med 26 000 nya bostäder fram till 2040. Främst genom att bygga tätare och genom att växa inifrån och ut. Det är grundtankarna i förslaget till ny översiktsplan som byggnadsnämnden nu har beslutat är klar för utställning.

2018-04-19

Lunds kommun har fått ett nytt offentligt konstverk

Lunds kommun har fått ett nytt offentligt konstverk: Camilla Løw, Klang, 2017 Gruppboende Utsättaregränd 1 på Norrra Fäladen, Lund Varmt välkommen på invigningen fredagen den 27 april kl 14!

2018-04-19

Lund nominerad till Årets superkommun

Lunds kommun kan bli Årets superkommun. Lund är nominerad som en av tre kommuner i klassen ”stad/stadsnära kommun”. Priset som delas ut av tidningen Dagens Samhälle syftar till att lyfta fram framgångsrika kommuner som står starkt rustade inför framtiden.

2018-04-19

Pressinbjudan till lansering av Klimatsamverkan Lund

Press hälsas välkommen till lanseringen av Klimatsamverkan Lund – en del av Borgmästaravtalet för energi och klimat. Tid: 20 april, kl 11.30–13.30 Plats: Knutsalen i Rådhuset Anmäl: till jon.andersson@lund.se

2018-04-17

E22 öppnar tidigare än planerat

Arbetet med den nya bron till E22 har gått bra och motorvägen kan öppna två dagar tidigare än beräknat. Den 17 april cirka 20.00 öppnas vägen mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund norra. En effektiv organisation med erfaren och engagerad personal som har arbetat dygnet runt har gjort detta möjligt.

2018-04-17

Elever från Kulturskolan Lund komponerar för Sveriges Radios Symfoniorkester

I ett samarbete mellan Föreningen Svenska Tonsättare, Berwaldhallen och Kulturskolan Lund har ett antal unga lundatonsättare inbjudits till att få sin musik spelad av Sveriges Radios Symfoniorkester.

2018-04-13

Luftföroreningarna i Lund minskar

Hur mår luften i Lund? Bra, enligt de senaste mätningarna som Miljöförvaltningen i Lund utfört. Dagens halter är betydligt lägre än de var när mätningarna påbörjades för 28 år sedan. Halterna av luftföroreningar i Lund kontrolleras kontinuerligt av miljöförvaltningen, som har två mätstationer i Lunds stad: en i taknivå och en i gatunivå.

2018-04-13

Pressinbjudan: lyckat hållbarhetsprojekt i Lund ska spridas till andra skolor

Pressinbjudan: Välkomna till gymnasieskolan Spyken i Lund måndagen 16 april kl 14:00-16:45 Nu ska erfarenheterna från projektet ”Hållbara tillsammans” spridas vidare till skolor i Lund och övriga landet. Måndagen 16 april bjuder Naturskyddsföreningen och gymnasieskolan Spyken in till öppet hus för att visa upp och berätta om den gemensamma satsningen.

2018-04-12

Hållbarhetsveckan: Globala utmaningar på agendan

För andra året i rad samlas ledande forskare och samhällsaktörer i Lund under Hållbarhetsveckan den 23–28 april. Miljöminister Karolina Skog och människorättsjuristen Parul Sharma är några av dem som medverkar. Syftet: att gemensamt hitta lösningar på några av vår tids största samhällsutmaningar.

2018-04-12

Så kommer Lunds nya gymnasieskola att se ut!

Nu är arkitekttävlingen avgjord om vem som får uppdraget att gestalta blivande Hedda Anderssongymnasiet i Lund. På torsdagen presenterades vinnaren vid en presskonferens i Lund.

2018-04-12

​Lund invaderas av författare

Nu på söndag 15 april drar bokfestivalen Litteralund igång för trettonde gången med en heldag för barn och familj på Lunds stadsbibliotek. I veckan som följer får flera av folkbiblioteken i Lund besök av olika författare och illustratörer. På Stenkrossen, Stadsbiblioteket och Kino välkomnas drygt 2000 skolelever för författarsamtal, film, teater och workshops.

2018-04-11

De tilldelas årets näringslivspriser i Lund

Coola arbetskläder och unika prylar. Ett varmt bemötande och personlig assistens. Och it-innovation med tradition. Det var ämnen som hyllades lite extra i Lund i dag när näringslivspriserna delades ut i Rådhuset. Priserna delas ut inom kategorierna Årets företagare, Årets nyföretagare och Årets Lundaköpman av tre olika föreningar.

2018-04-11

Lund kan bli Årets klimatstad 2018

Lund är finalist i WWFs stadsutmaning One Planet City Challenge. I motiveringen lyfts den snabba övergången till fossilfritt i värmesystem och fordonsflotta, satsningar på cykel och spårväg, och samarbetet med invånare och lokala företag.

2018-04-10

Italienskt vinstregn över Lars-Erik Larsson-gymnasiet och Kulturskolan Lund

Körer från Kulturskolan Lund och från Lars-Erik Larsson-gymnasiet har återvänt från olika körtävlingar i Italien med fina priser i bagaget.

2018-04-10

Mänskliga värden på årets Lund Grand Prix

Hur kan mångfald och jämställdhet bidra till tillväxt? Och hur lyfts medarbetarnas engagemang inom framgångsrika företag? Det och en rad andra intressanta frågeställningar kommer att diskuteras nu på torsdag, den 12 april. Då är det nämligen dags för Tareq Taylor att leda årets upplaga av Lund Grand Prix.

2018-04-09

Musik från Haydn till Stockhausen på Lunds Stadsorkesters rymdkonsert

Nu tar Lunds Stadsorkester farväl av Lunds Stadshall på ett tag. Man gör det med en konsert med rymdtema som innehåller både filmmusik och musikalisk modernism.

2018-04-06

Pressinbjudan: Var med när årets näringslivspriser i Lund delas ut

Den 11 april avslöjas årets näringslivspristagare i Lund. Press och media hälsas välkomna till prisutdelningen klockan 12 i Knutsalen, Rådhuset.

2018-04-06

Lunds kommun stöder sociala entreprenörer

Nu kan sociala entreprenörer söka upp till 50 000 kronor i utvecklingsstöd från Lunds kommun. Bland de verksamheter som tidigare fått stödet märks en ideell förening som ger språkträning för nyanlända och en verksamhet som förmedlar abonnemang på begagnade möbler till studenter.

2018-04-06

Digitalt berättande för elever på Språkintroduktionsprogrammet

Under april månad deltar 130 studerande från Språkintroduktionsprogrammet på Gymnasieskolan Vipan och Polhemskolan i ett digitalt berättandeprojekt som arrangeras i samarbete med Sverige Berättar och Kulturskolan Lund.

2018-04-06

Placering i förskoleklass klar inför hösten 2018

Information om på vilken skola barnen får börja i förskoleklass skickas ut till vårdnadshavarna nästa vecka. För att tillgodose vårdnadshavares önskemål och erbjuda alla barn en skola nära hemmet utökas antalet klasser i vissa skolor.

2018-04-04

Anna Borgius ny förvaltningsdirektör för vård- och omsorgsförvaltningen i Lund

Kommunstyrelsen har beslutat att utse Anna Borgius till ny förvaltningsdirektör för vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun. Anna Borgius kommer närmast från tjänsten som socialchef i Svedala kommun där hon haft ansvar för såväl socialtjänsten som vård- och omsorg. Anna Borgius börjar sin nya tjänst den 20 augusti.

2018-04-04

​Frågor om fritid hjälper kommunen att prioritera

Imorgon dimper det ner en enkät i brevlådan hos 2700 kommuninvånare. Det är Lunds kommun som på detta sätt vill be medborgarna om hjälp med att utvärdera och utveckla kultur- och fritidsverksamheten.

2018-04-03

Tyck till om framtidens stadsbussar i Lund

Utredningen om framtidens stadsbusslinjenät i Lund är snart klar. Den tar ett helhetsgrepp utifrån den planerade utvecklingen i Lund. Viktigt i hållbar stadsutveckling är att fler reser kollektivt och utredningen lämnar ett förslag på ett enklare linjenät med rakare linjer för kortare restid. Lundaborna har redan tyckt till en gång och nu bjuds de åter in för att ge sin syn på förslaget.

2018-04-03

5 000 ton betong ska flyttas 60 meter

Den 5 april klockan 20 startar förberedelserna inför flytten av den nya bron till E22. Samtidigt stängs E22 av för trafik mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund norra. Broarbetet kommer att pågå dygnet runt fram till den 19 april när E22 öppnar igen.

2018-03-28

​Pressträff 3/4: Folkbibliotekens program på Stadshallen LAB

Nästa aktör att ta över stafettpinnen på Stadshallen LAB är Folkbiblioteken. Där vill de ge Lundaborna chansen att vara med och forma framtidens bibliotek genom bland annat workshops och prova-på. Deras program inleds med en förhandsvisning av tre avsnitt av SVT-succén Klassen. Hör några representanter från Folkbiblioteken presentera programmet för hela perioden.

2018-03-27

Innovationsprojekt för trygg torgmiljö får halv miljon i Vinnova-bidrag

Brunnshögsprojektet i Lunds kommun har beviljats Vinnova-bidrag för projektet ”Bridge the gaps”, som ska utveckla metoder för tryggare miljöer i och kring området Brunnshögstorget.

2018-03-20

Nya metoder ska få Clemenstorgets träd att fortsätta må bra

​Ombyggnaden av Clemenstorget är centralt i utvecklingen av Lund C som viktig knutpunkt i det regionala transportsystemet. Torget är också en betydelsefull mötesplats i stadskärnan. Mycket arbete görs för att träden på torget ska ha goda förutsättningar.

2018-03-19

​Pressträff 20/3: Skaparkollektivet Forma på Stadshallen LAB

Under perioden 21-29 mars tar skaparkollektivet Forma tillfälligt över turistbyråns före detta lokal på hörnet av Stadshallen. Där bygger de just nu sin utställning och planerar inför sitt invigningsevenemang på onsdag 21 mars. Välkommen att höra dem berätta vad de mer planerar att göra där. Tisdag 20 mars kl. 11.00 Stadshallen LAB, Botulfsgatan 1A

2018-03-15

Ett aktivt stadsliv kring Medicon Village på Scheelevägen

Området kring Scheelevägen och forskarparken i Lund kommer att få en ny stadsmässig funktion. Planförslaget innebär att delar av det tidigare slutna området kan öppnas upp och skapa förutsättningar för ett aktivt stadsliv.

2018-03-15

Ny entré till stadskärnan och fler bostäder i södra Lund

Nästan 600 nya bostäder i innerstadsmiljö kan bli resultat om planprogrammet för Söderport i södra Lund realiseras. Byggnadsnämnden har beslutat att skicka ut det vägledande dokumentet på samråd.

2018-03-15

Regionfinal i språkolympiaden 2018

I år avgörs regionfinalen i språkolympiaden 2018 på Polhemskolan i Lund. Vilka grund- och gymnasieskolor är bäst i franska, spanska, tyska, engelska och svenska? I år har över 23.000 elever från hela landet tävlat.

2018-03-14

Nytänkande kvarter vann plats på första parkett i Brunnshög

Social hållbarhet, lekfull arkitektur och stark stadskänsla är utmärkande drag hos det nytänkande bostads- och hotellkvarter som Kärnhem får möjlighet att bygga invid Nobelparken i Brunnshög.

2018-03-13

Lund bäst uppkopplade stad i Europa enligt ny rapport

Lund är en av Europas bästa städer generellt och allra bäst i klassen ”connectivity”. Det visar en ny rapport som Financial Times tagit fram. I dag mottog kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren, (S), priset på Mipim i Cannes.

2018-03-13

Ett steg närmare ny kemikalieplan i Lunds kommun

Lunds kommun föreslås få en ny kemikalieplan: LundaKem. Efter en remissrunda har miljönämnden nu godkänt LundaKem, som ska antas av kommunfullmäktige i maj. Kemikalieplanen LundaKem är ett verktyg med en åtgärdsplan som effektiviserar arbetet med att minska kemikaliebelastningen i kommunen och bidrar till att nå uppsatta mål i LundaEko.

2018-03-09

Martin Widmark till Litteralund i vår

Sveriges mest utlånade barnboksförfattare, Martin Widmark, medverkar i två av de trettio programpunkter som äger rum den 15 april på Lunds stadsbibliotek. Bokfestivalen fortsätter under den följande veckan med mer program på Stadsbiblioteket, Stenkrossen och biblioteken på Väster, i Veberöd och Dalby.

2018-03-08

Pressinbjudan: hur kommer Lunds nya gymnasieskola att se ut?

Från och med måndag visas de fyra arkitektgruppernas förslag på hur Lunds nya gymnasieskola, Hedda Anderssongymnasiet, kan komma att se ut.

2018-03-06

E22 i Lund stängs av den 5-19 april

​ Den 5-19 april stängs E22 av mellan trafikplatserna Gastelyckan (21) och Lund norra (22). Gång- och cykelvägen vid Sölvegatan under E22 stängs den 19 mars–21 maj.

2018-03-02

​​Pressinbjudan: E22 stängs av den 5-19 april

Den 5-19 april stängs E22 av mellan trafikplatserna Gastelyckan (21) och Lund norra (22). Gång- och cykelvägen vid Sölvegatan under E22 stängs den 19 mars–21 maj. Under våren byggs bron för E22 över Sölvegatan om. Skälet är att det behövs ett bredare brospann för spårvägens dubbla spår i mittensektionen, körfält för bilarna på båda sidor av spårvägen samt dubbla gång och cykelbanor.

2018-02-15

Nya bostäder i Nöbbelöv

Nöbbelöv i norra Lund kan få ett nytt bostadsområde. Byggnadsnämnden beslutade under torsdagen att ta fram ett planprogram för ett område på båda sidorna av Kävlingevägen.

2018-02-15

Kultur, bostäder och idrott samsas runt Stenkrossen

Kvarteren runt Stenkrossen är nu redo för en stor förändring. Byggnadsnämnden har beslutat om samråd för förslaget till ny detaljplan för kvarteret Stenkrossen och Råbykungen. I området kommer välkända kulturverkstaden och EOS-hallen kvarstå men platsen kan nu också få ytterligare tillskott i form av framför allt bostäder, men även park och en ny förskola.

2018-02-15

Ny entreprenör för färdtjänsten i Lunds kommun

​Tekniska nämnden tog den 14 februari 2018 beslut om att tilldela uppdraget för färdtjänsten i Lunds kommun från och med 1 juli 2018 till DRT Solutions AB. Avtalet gäller i fyra år.

2018-02-15

​Vinterlund rundar av med goda publiksiffror

Med en välbesökt seniordans på AF-borgen och körkonsert i kärlekens tecken på Stadshallen, avslutades Vinterlunds andra säsong på alla hjärtans dag. Enligt våra egna och våra samarbetspartners beräkningar och uppskattningar hade Vinterlunds aktiviteter ca 54000 besökare under perioden, som sträckte sig från grantändning den 1 december till alla hjärtans dag-evenemang den 14 februari.

2018-02-14

​Sportlov i Lund – här har vi samlat aktiviteterna

Brottning, teater, golf, Barnens Vasalopp, bok-OS, filmvisningar och pyssel. Under vecka åtta är det många aktörer runt om i Lund som bjuder sportlovslediga barn och unga på aktiviteter. På lund.se/lovilund har vi skapat en dag för dag-kalender.

2018-02-14

Läsprojekt över ämnesgränserna på Katedralskolan

Samhällsklasserna på Katedralskolan i Lund har under flera veckor arbetat med Jason Timbuktu Diakitès bok ”En droppe midnatt ”. Nu kommer Jason Timbuktu Diakitè för att delta i en elevledd paneldebatt.

2018-02-13

Jytte Lindborg ny chef för Lunds grundskolor och förskolor

Nu har det gått en dryg månad sedan Jytte Lindborg tillträdde som skoldirektör för nybildade barn- och skolförvaltningen som nu är Lunds kommuns största förvaltning med nästan 4000 medarbetare.

2018-02-12

Framtidens boende på gång i Brunnshög

I dag beslutade Kommunstyrelsens arbetsutskott i Lund att rekommendera tekniska nämnden att ge Serneke en markreservation i den framväxande stadsdelen Brunnshög. Ett nytänkande förslag till bostäder och service på 50 000 kvadratmeter kring Brunnshögstorget håller nu på att ta form.

2018-02-12

​​Hon blir Lunds kommuns nya kommunikationschef

Nu är det klart vem som blir Lunds kommuns nya kommunikationschef. Johanna Davander tillträder tjänsten den 8 maj. - Jag är mycket glad över att kunna välkomna Johanna till Lund, säger Carin Hillåker, tillförordnad kommundirektör i Lunds kommun.

2018-02-08

EU-projekt med energisatsning i Lund får internationellt erkännande

EU-projektet Cityfied, med stadsdelen Linero i Lund som en av de tre deltagarna, har tilldelats Smart 50 Awards som ett ledande internationellt exempel för smarta städer. Cityfied går ut på att testa, visa upp och sprida lösningar för renovering och energieffektivisering av befintliga stadsdelar. Förutom Lund så deltar även Laguna de Duero-Valladolid i Spanien och Soma i Turkiet.

2018-02-08

Lund klarar trafiktillväxten med hållbara transportslag

Per invånare har biltrafiken uppvisat sjunkande värden fram till 2015. Därefter följde två år av ökning, inte bara i Lund utan även på regionens vägnät. En ökning som skulle kunna tillskrivas en uppgång i konjunkturen. Men 2017 har biltrafiken återigen börjat sjunka, och cykeltrafiken börjat öka.

2018-02-07

Tusen nya bostäder 2017 och fortsatt hög takt i bostadsbyggandet

Lunds kommun fick omkring 1 000 nya bostäder 2017, och under året beslutades det om planer för ytterligare 1 360 bostäder. Hyresrätter och studentbostäder dominerade byggandet under 2017. De flesta av de nya bostäderna finns i Lunds tätort, men en betydligt högre andel än tidigare år, 20%, byggs i de östra tätorterna.

2018-02-07

​Lunds konsthall visar Qiu Zhijie

Lunds konsthall är glada att kunna visa Resor utan ankomst, den första mer genomgripande översikten av Qiu Zhijies konstnärskap, en av de mest betydelsefulla konstnärerna i Kina i sin generation.

2018-02-06

​Pressinbjudan: Nu öppnar vi Stadshallen LAB

I turistbyråns och biljettbyråns gamla lokaler på hörnan av Stortorget öppnar vi nu ett tillfälligt rum för idéer och diskussioner om Stadshallens roll i staden. Den 9 februari är det invigning. Välkommen på pressvisning av Stadshallen LAB onsdag 7 februari kl. 14.00, Botulfsplatsen 1.

2018-02-06

Rektor rekryterad till Hedda Anderssongymnasiet

Malin Dahlgren blir rektor på Lunds nya gymnasieskola, Hedda Anderssongymnasiet. Malin Dahlgren är idag tf rektor på Hedda Anderssongymnasiet och har tidigare arbetat på Polhemskolan i Lund där hon var biträdande rektor för Naturvetenskapsprogrammet.

2018-02-06

Toppnamn inom Smart City träffas i Lund

Sveriges sex innovationsplattformar och internationella experter på smarta städer och innovationer samlas i Lund för en tvådagarsträff om smarta och hållbara städer. Future by Lund– nätverket som består av Lunds kommun, Lunds Universitetet och företag i Lund – står tillsammans med Schneider Electric som värdar för ett tvådagars mötet som är en del av Vinnovas satsning på innovationsplattformar.

2018-02-02

​​Skanska bygger Lunds nya gymnasieskola

Skanska får uppdraget att bygga Lunds nya gymnasieskola, Hedda Anderssongymnasiet.

2018-02-01

Lundatrumpetare och Lundakompositör på Stadsorkesterns konsert 11 februari. Musik tillägnad slädhunden Togo står på programmet.

När Lunds Stadsorkester ger konsert 11 februari uruppförs musik tillägnad en slädhund av Johan Hugosson. Som solist i Jolivets Concertino hörs trumpetaren Simon Andersson.

2018-01-31

Pressinbjudan: vem får bygga Lunds nya gymnasieskola?

Presskonferens på fredag 2 februari om vem som får bygga Lunds nya gymnasieskola

2018-01-25

Lund får smarta soptunnor

På måndag kopplas två nyinköpta soptunnor upp på nätet. Big Belly heter modellen som både säger till när tunnan behöver tömmas och tjänstgör med fritt wifi för alla surfsugna som ställer sig tillräckligt nära. Tunnan har funnits ett tag men Lund blir nu första stad som även erbjuder publikt wifi.

2018-01-23

Seminarium på Lunds konsthall: Konst är alltid någonting annat

Med anledning av utställningen med Vassil Simittchiev på Lunds konsthall, arrangeras en föreläsningsdag som syftar till att lyfta fram samtida perspektiv på konsceptkonst. Ett särskilt fokus läggs på östeuropeisk konceptualism, men även på konceptkonstens materiella, affekt-skapande och existentiella dimensioner. Seminariet kommer att hållas på engelska.

2018-01-22

Öppet hus med massor av aktiviteter på Kulturskolan Lund

Lördag 27 januari kan man prova 36 olika aktiviteter när Kulturskolan Lund har öppet hus kl. 11-15.

2018-01-18

Nya varierande kontorsbyggnader vid Edison park

En ny detaljplan skickas nu ut på samråd av byggnadsnämnden. Den möjliggör kontorsbyggnader med cirka 800-1000 nya arbetsplatser och innehåller även möjlighet till service som restaurang eller fik. Det är Castellum AB som önskar förtäta inom sin fastighet i norra delen av Ideonområdet.

2018-01-18

Höga besökssiffror på Lunds konsthall

Vi har med stor glädje sammanställt de höga besökssiffrorna på Lunds konsthall under 2017. Totalt har 93 083 besökare sett våra utställningar under året som gått. Ta gärna del av våra recensioner och omnämnande i press och media. Missa inte chansen att se den välbesökta och kritikerrosade utställningen med Vassil Simittchiev, som visas fram till söndagen den 4 februari 2018.

2018-01-12

​Kulturåret i Lund slår rekord

Glädjande nog kan vi konstatera att det under 2017 slogs publikrekord på ett antal etablerade kulturarenor i Lund. Kino, Lunds Teaterförening och Lunds konsthall visar alla upp fina siffror när 2017 summeras.

2018-01-11

Naturvetarmässa för inspiration på Polhemskolan

För sjunde året i rad arrangeras en naturvetarmässa på Polhemskolan. Naturvetarmässan hålls i morgon, den 12 januari, kl. 08.15-11.00. Åhörare är samtliga elever i årskurs 2 på NA. Alla besökare är välkomna till Polhemskolans Aula.

2018-01-10

Inbjudan: Biljettbyrån och Lund Tourist Centers nya lokaler invigs

Biljettbyrån och Lund Tourist Center börjar det nya året med en flytt till nyrenoverade lokaler i den gamla stationsbyggnaden vid Lund C. Den 15 januari öppnas dörrarna för första gången och dagen firas med musik, bubbel och erbjudanden.

2018-01-09

Pressträff för Vinterlund del 2: Vinterkupolen på Stortorget

Välkommen på pressträff den 11 januari kl 10.00 i Vinterkupolen på Stortorget. Vi presenterar programmet för kupolen som startar den 13 januari. Flera av aktörerna som har aktiviteter under Vinterlund finns på plats för att berätta vad som händer hos dem i januari och februari.

2017-12-21

Nytt avtal i Lund ger möjlighet till fler lediga dagar

Från och med nästa kommer många medarbetare i Lunds kommun att erbjudas att byta semestertillägget – det lönetillägg de får i samband med semestern – mot fem eller sex extra lediga dagar. Arbetsgivaren och de fackliga organisationerna har skrivit ett lokalt kollektivavtal.

2017-12-20

Skissernas Museum får Lunds stadsbyggnadspris

Lunds stadsbyggnadspris 2017 tilldelas arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson för tillbyggnaden av Skissernas Museum.

2017-12-15

Pressinbjudan: Nu delar vi ut Lunds stadsbyggnadspris 2017

​Välkommen att vara med när Lunds Stadsbyggnadspris 2017 delas ut. Priset delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde onsdagen den 20 december, kl 17.00 i stadshallen i Lund. Direkt efter utdelningen har pressen möjlighet att intervjua såväl pristagarna som delar av juryn.

2017-12-14

Ett steg närmare en ny på- och avfart

Ikväll beslutade byggnadsnämnden om samråd för detaljplanen som möjliggör en ny på- och avfart vid Ideon och Medicon Village. Den kommer framförallt att avlasta Trafikplats Norra med koppling till Scheelevägen inne på området. Kommun gör flera satsningar för hållbara transporter där spårvägen är en central del men ser samtidigt behov av en ny på- och avfart för att klara utbyggnaden av området.

2017-12-14

Nu blir det möjligt med en ny skola i Dalby

En ny skola för över 400 elever och en idrottshall kan bli verklighet i Dalby. Byggnadsnämnden har beslutat att förslaget till detaljplan för ett område i södra Dalby ska gå vidare till samråd.

2017-12-13

Markanvisningstävlingen för Lunds östra stadsentré är avgjord

Tekniska nämnden har beslutat om att utse bidraget ”Lundaportens trädgårdsstad” till vinnare av markanvisningstävlingen för fastigheten Pilgrimen 2 i Södra Råbylund

2017-12-13

Lunds grundskolor klättrar i SKL:s rankning

​ Grundskolorna i Lunds kommun håller hög kvalitet och får genomgående goda resultat. Det visar den jämförelse som SKL, Sveriges kommuner och landsting, gjort av samtliga kommuner i Sverige.

2017-12-07

Beslut i miljönämnden: Kemikalieplan i Lunds kommun godkänd

LundaKem. Det är namnet på Lunds kommuns föreslagna kemikalieplan. I dag godkände miljönämnden LundaKem, som nu går ut på remiss. Kemikalieplanen LundaKem är ett verktyg med en åtgärdsplan som effektiviserar arbetet med att minska kemikaliebelastningen i kommunen och bidrar till att nå uppsatta mål i LundaEko.

2017-12-07

Pressinbjudan: Separatutställning med Vassil Simittchiev på Lunds konsthall

Vassil Simittchiev Lunds konsthall har den stora glädjen att presentera en separatutställning med Vassil Simittchiev (född 1938 i Bulgarien) Pressvisning fredagen den 15 december kl. 12 Vernissage fredagen den 15 december kl. 18–20

2017-12-07

Polhemskolan firar Nobeldagen

Den 8 december kommer Nobeldagen att uppmärksammas på Polhemskolan för första gången. Dagen ägnas åt tävlingar, utställningar, utdelning av Berzeliusstipendier och en kemiföreställning. Förmiddagen avslutas med en festlig meny.

2017-12-06

Dags att önska skola inför hösten 2018

Det är dags att välja skola för de barn som ska börja förskoleklass till hösten i Lunds kommun. Föräldrar och vårdnadshavare behöver aktivt välja skola och det gör de genom en e-tjänst som är öppen från nu till 31 januari 2018. Nytt från och med nästa läsår är att det blir obligatoriskt för alla barn att gå i förskoleklass.

2017-11-28

Lunds kommundirektör går vidare till nytt uppdrag

Efter fem år som kommundirektör i Lund, går Anette Henriksson vidare till en ny tjänst inom fastighetsbranschen. Anette Henriksson har rekryterats av Locum AB och tillträder som bolagets vd under mars/april.

2017-11-25

RådRum Lund vinnare av 2017 års Integrationspris

​RådRum Lund skapar engagemang och främjar inkludering i Lund. Därför vinner de också årets Integrationspris, som delades ut i dag av Lunds kommun.

2017-11-24

Ungdomspolitiken i Lund utbildar unga ledare

Under 2017 har Ungdomspolitiken i Lund drivit en Ledarskapsutbildning för unga vuxna med funktionsvariationer, kom och ta del av vad vi skapat! Den 27/11 kl. 17.00 inviger vi vår utställning på Stadsbiblioteket i Lund. Utställningen hänger till och med den 10/12.

2017-11-21

Förslag på ny handel och bostäder vid Mårtenstorget

Tre arkitektkontor hur nu lämnat sina förslag på hur kvarteret Galten i centrala Lund kan utvecklas. På olika sätt visar de hur man kan stärka stadskärnans identitet och attraktionskraft samtidigt som man skapar ramar för modernt, urbant liv med både handel och bostäder.

2017-11-21

​Internationella frivilligdagen firas i Lund

Den 25 november firar Lunds kommun internationella frivilligdagen i Stadshallen. Ett 20-tal föreningar kommer att vara på plats och allmänheten hälsas välkommen för att få höra mer om frivilligas engagemang.

2017-11-21

Pressinbjudan: årets integrationspris i Lunds kommun

Vem vinner årets integrationspris i Lund? Det avslöjas på lördag den 25 november, under Lund Integration Fair på EOS-hallen. Priset delas årligen ut i syfte att uppmuntra insatser som främjar ökad integration. Vinnare kan vara företag, organisationer, förvaltningar, nätverk eller föreningar i Lunds kommun.

2017-11-20

Överenskommelse om nytt mötesforum i Lund klar

Ett nytt mötesforum på den nuvarande tingsrättstomten vid centralstationen planeras i Lund. I dag fattades beslut om en överenskommelse för det fortsatta projektet. Det är Lunds kommun och Hemsö Fastighets AB som i nära samarbete med Lunds universitet nu ska arbeta med att ta fram en preciserad beskrivning av innehåll, verksamhet och omfattning.

2017-11-17

Ombyggnationen av Bantorget i Lund startar

På måndag 20 november etablerar sig ett nytt anläggningsprojekt i Lund. Ombyggnationen av Bantorget är en satsning med mer än en målsättning; dels kommer Bantorget att lyftas som stadens entré till stadskärnan från Lund C, dels ska ombyggnationen vara ett bidrag till stadslivet i centrum.

2017-11-16

540 nya bostäder på Södra Råbylund

Ikväll beslutade byggnadsnämnden att en ny detaljplan på Södra Råbylund ska ut på samråd. Utbyggnaden av området är i full gång och detta är den tredje etappen i områdets utveckling. – Södra Råbylund är unikt i staden med närheten till både Råbysjön och lundaslätten. Vi är glada att möjliggöra fler bostäder i ett så attraktivt läge i Lund, säger Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.

2017-11-16

Nu kan elever söka till Hedda Anderssongymnasiet

Lunds kommun har länge planerat att utöka gymnasieorganisationen med en ny gymnasieskola: Hedda Anderssongymnasiet. Utbildningsnämnden har nu beslutat att starta skolan redan höstterminen 2018. Skolan kommer erbjuda ekonomiprogrammet och teknikprogrammet.

2017-11-16

Arkitekter bygger unika radhus i Brunnshög

​Fyra radhuslängor, sammanlagt 28 radhus, alla med eget unikt utseende och uttryck, och det ska vara arkitekter som är byggaktörer och fastighetsutvecklare. Det var den annorlunda utgångspunkten för sommarens markanvisningstävling i Brunnshög, som nu avgjorts.

2017-11-14

Nytänkande skolprojekt i Södra Sandby uppmärksammans idag på Kvalitetsmässan

Den 14 november talar specialpedagog Heléne Slivka från Uggleskolan i Södra Sandby på Kvalitetsmässan i Göteborg om skolans projekt Från lokal till lärmiljö. Syftet med projektet har varit att skapa en fysisk miljö som är bättre anpassad för elever med neuropsykologiska funktionshinder.

2017-11-14

Flöjtisten Göran Marcusson spelar i Lund 18 & 19 november

I helgen gästas Lund av den internationellt verksamme flöjtisten Göran Marcusson som kommer att framträda med Lunds Stadsorkester på två konserter. En familjekonsert på lördagen och en symfonikonsert på söndagen.

2017-11-10

Lundasamarbete bakom realiserandet av unik energiinnovation - ectogrid

I veckan har E.ON presenterat sin nya energilösning ectogrid och avslöjade samtidigt att världens första ectogridanläggning ska byggas på Medicon Villages område i Lund. Det var i Lunds kommuns innovationsplattform Future bu Lund som samarbetet startade.

2017-11-08

​Välkommen på pressträff för Vinterlund

Hör projektledare Åsa Jensen och flera av de medverkande aktörerna berätta om årets upplägg och program för Vinterlund, som drar igång med traditionsenlig grantändning 1 december och sedan pågår till alla hjärtans dag 14 februari. Tid: Torsdag 9 november kl. 10.00 Plats: Stortorget, Lund

2017-11-07

Kulturmiljön - en viktig del stadsutvecklingen

Kulturmiljöprogrammet som är uppdelat i sju rapporter och en sammanfattning, lyfter fram historiska samband och värden i kommunen. Hela programmet är nu tillgängligt för alla intresserade, via bibliotek och på lund.se. – Programmet används som underlag i stadsplanering och bygglovhantering men jag hoppas att det även kan inspirera till besök i kulturmiljöerna, säger Henrik Borg, stadsantikvarie.

2017-11-02

Fler bostäder på Norra Fäladen

Idag gav byggnadsnämndens arbetsutskott stadsbyggnadskontoret uppdrag om planändring för att ge möjlighet för fler bostäder på Norra Fäladen. Syftet är att utöver bostadsbebyggelse möjliggöra för centrumverksamheter. - Området som länge varit outnyttjat kommer att få liv och rörelse och ett brett och stort bostadsutbud, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.