Upptäck Genarp
Genarp är en pärla som ligger på gränsen till Romeleåsen. Här finns fina slott och vacker natur, som bland annat naturreservaten Risen och Häckeberga fälad. Visste du att den första industriroboten som Asea tillverkade såldes till ett företag i Genarp?
Snabbfakta om Genarp
Folkmängd: 2 956 (2018)
Medelålder: 38 år
Flyttnetto: -2 (2018)
Invånartäthet: 1 511 invånare per kvadratkilometer (2015)
Idrott och aktiviteter
Det finns många aktiva föreningar i Genarp. Du kan enkelt ta dig ut i de vackra omgivningarna för en promenad eller joggningstur. Genarp har också blivit ett riktigt cykelmecka för mountainbike.
Bygg- och utvecklingsprojekt i Genarp
Kommunen har tagit fram ett förslag till planprogram som visar hur Genarps centrum kan utvecklas till en användbar plats med det folkliv som saknas i dag.
Mer om utvecklingsplanerna för centrum
Ortsutvecklingsprojektet Fokus Genarp pågick 2016–2018. Fokus Genarps arbetsgrupper kommer att fortsätta arbetet efter projektets slut. Om du vill engagera dig i någon av arbetsgrupperna kan du kontakta Genarps Byalag.
Träffpunkt, bibliotek, byaråd och fritidsgård
Träffpunkt Genarp är en mötesplats för seniorer, en plats för social samvaro och aktiviteter av olika slag. Här kan du spela kort, sjunga allsång, delta på fester och följa med på utflykter.
Genarps bibliotek finns på Tagholmsvägen 17 och har meröppet. Du hittar aktuella öppettider hos folkbiblioteken.
Genarps Byalag är en ideell organisation som verkar för att bevara och tillvarata Genarpsbornas intressen.
Fritid Genarp finns på Norra Fäladsvägen 5 och erbjuder bland annat möjligheter att spela musik i replokal, träna i gym och delta i workshoppar.
Se vad som är på gång hos Fritid Genarp
Skolor och förskolor i Genarp
I Genarp finns det tre kommunala förskolor, från förskoleklass till årskurs nio.
I Genarp finns två kommunala grundskolor.
Lista över grundskolor i Lunds kommun
Genarps historia
Socknen Genarp har medeltida anor. Man tror att byn grundades redan på 1100-talet, men det har hittats boplatser från stenåldern i omgivningen. Namnet skrevs först som Genathorp och under 1600-talet som Giennerup, men det ändrades senare till Genarp. Kyrkan uppfördes 1590–93 och samhället Genarp har legat öster om kyrkan sedan 1700-talet.
I mitten av 1700-talet låg gårdarna samlade i själva byn, men det ändrades efter storskiftet, och sedan igen vid enskiftet i början av 1800-talet. Järnvägen kom till byn 1894 och var slutstation för sträckan Malmö–Genarp. Länge var just järnvägen en stor arbetsgivare i Genarp.
Socknen tillhörde under medeltiden till Bara härad, som 1862 blev Genarps församling. Samma år bildades Genarps landskommun. Området utökades 1952, för att från 1974 ingå i Lunds kommun. Genarps befolkning ökade precis som i grannortena från 1960-talet och framåt, från 809 invånare 1960 till 2 962 invånare 2015.
Nära Genarp finns tre slott med spännande historia: Häckeberga slott, Toppeladugård och Björnstorps slott. Kul kuriosa: tv-programmet ”Stjärnorna på slottet” spelades 2008 in på Häckeberga slott, med bland annat Jonas Gardell som medverkande.
Vill du veta mer om Genarps historia finns det mycket material hos stadsarkivet.