EK - Ekonomiprogrammet

Fördjupning, företagsamhet och framgång

Räkna med framgång

Om du gillar ekonomiska frågor kommer du att älska Kattes Ekonomiprogram. Här kan du bland annat få driva ett eget litet företag, följa intressanta och spännande rättsfall och redan nu komma ut i världen. Dag för dag kommer du att utveckla din drivkraft och framåtanda. På Katedralskolan erbjuder vi en bred ekonomisk och juridisk utbildning. Du får en stabil grund för vidare studier och en översiktlig bild av de rättsliga och ekonomiska förhållanden som styr vårt samhälle.

Efter tre roliga år har du – utöver goda ämneskunskaper – även utvecklat din initiativförmåga, din kreativitet och ditt logiska tänkande. Så vad väntar du på? Vi väntar på dig!

Massor av valfrihet

Inriktning Ekonomi
Lund är sedan länge centrum för forskning, företagande och industri. Detta faktum är en självklar del av vår Inriktning Ekonomi. Vi har möjlighet att besöka intressanta företag och ofta ha externa föreläsare i klassrummet. I samarbete med lärare och studenter från Ekonomihögskolan kommer du att få lösa ekonomiska fall och presentera dem för en jury. I gruppen tränar ni då på att snabbt lösa problem, presentera era synpunkter och motivera ert beslut. Detta är färdigheter som du kommer att ha glädje av både på universitetet och i arbetslivet.

Du kommer också att få prova på entreprenörskap i praktiken. Det innebär att du och några klasskamrater startar ett UF-företag där ni förverkligar er affärsidé. Ni ansvarar själva för inköp, marknadsföring, försäljning m.m. Om du väljer Inriktning Ekonomi skaffar du dig en bra översikt över ekonomiska förhållanden, både i Sverige och internationellt. Kanske lyckas du lika bra som en av våra ettor gjorde i våras. Vinsten i en nationell tävling i privatekonomi – Koll på cashen - gav 20 000 kr till klasskassan.

 

Inriktning Juridik
Inom Inriktning Juridik arbetar du både teoretiskt och praktiskt med olika aspekter av rättsväsende, juridik och samhälle. Vi kan utnyttja att vi har nära till Tingsrätt, Hovrätt, Åklagarmyndighet, Polismyndighet och advokatbyråer. Redan under din gymnasietid får du alltså möta olika yrkesroller inom den juridiska sektorn.

Du får också själv testa de spännande processerna genom olika sorters rättegångsspel. Studenter från Juridicum vid Lunds universitet besöker regelbundet din klass som ambassadörer för sin utbildning. Studenterna föreläser och håller i olika verklighetsbaserade övningar. I Inriktning Juridik ingår även kurser som handlar om internationella frågor, EU, FN och relationer mellan länder. Dessa kurser i kombination med Filosofi och Psykologi gör dig som väljer denna inriktning inte bara väl rustad för vidare studier, utan du lär dig också att förstå olika aspekter av människors handlande för att själv lättare kunna påverka och agera.

 

FN-rollspel

Internationell profil eller ditt eget personliga paket
Den internationella profilen är för dig som läser inriktning ekonomi. Här lägger vi extra tyngd vid globala frågor, internationell handel och företagandets villkor i olika delar av världen. Du fördjupar dina kunskaper i både marknadsföring och redovisning. De senaste åren har våra internationella ekonomer haft möjlighet att på plats i Shanghai kunna studera näringsliv och entreprenörskap i en av världens mest expansiva regioner.

Din andra möjlighet är att fritt kombinera olika fördjupningskurser. Vad passar dig? Vill du kanske lägga kurser i Retorik och Politik & Hållbar utveckling till dina juridiska studier eller ha Internationella relationer och extra Samhällskunskap som ett komplement till de ekonomiska ämnena? Det fria valet är ditt!


Har du frågor, kontakta oss gärna!

Studie- och yrkesvägledare
Johanna Olsson
johanna.olsson5@lund.se
046- 359 76 53


Biträdande rektor
Anna Edqvist
anna.edqvist2@lund.se
046-359 73 82