TOK (Theory of Knowledge)

Är himlen blå? Är du säker? Är det ett fakta? För att besvara är det nödvändigt att förstå vad ”himmel” och ”blå” betyder. Du har säkert dina egna definitioner men varför tror du att de är universellt giltiga? Varför är endast en specifik del av atmosfären definerad som ”himlen” och varför är vågrörelser med våglängd 475 nm definierade som blå? Vad är blå? Och är himlen blå eller upplever vi bara att den är det? Hur vet du om dina observationer är sanna?

Plötsligt verkar det svar som var så uppenbart inte längre så säkert. Föreställ dig hur svårt det är att analysera mer komplexa och filosofiska teorier. Det är vad Theory of Knowledge, ToK, handlar om. ToK är en del av kärnan i utbildningen och är en del av alla andra ämnen. Du kommer att lära dig att tänka kritiskt och ifrågasätta saker som du tidigare kanske antog för sanning. Det kommer vara ögonöppnande och ibland lite provocerande men det kommer få dig att växa som person eftersom du efter kursens slut utvecklat ett mer kritiskt förhållningssätt.

För vad är kunskap värt om det inte kan skiljas från slumpmässiga påståenden?

Vid slutet av den här kursen är det inte säkert att du längre enkelt kan svara på huruvida himlen är blå eller ej. Men å andra sidan kommer du att ha lärt dig att ifrågasätta kunskap och tänka mer kritiskt än i något annat ämne.

Emilia Roos, May 2017 Exam

Faktaansvarig: Katedralskolan

Kontakt

Katedralskolan

Besöksadress: Stora Södergatan 22, Lund
Telefon expeditionen: 046-359 76 10
E-postkatedralskolan@lund.se

Öppettider: 08–15
Begränsade öppettider under lovdagar.

Katedralskolan

Adress
Stora Södergatan 22, Lund

Telefonnummer
046-359 76 10 (Expeditionen)

Öppettider
08.00-15.00
Begränsade öppettider under lovdagar.

Kontakta oss

E-post
lunds.kommun@lund.se

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider
Måndag–torsdag: 08–17
Fredag: 08-16
Avvikande öppettider