Nyhetsarkiv - Katedralskolan

Här hittar du nya och gamla nyheter och händelser på Katedralskolan.

December

2017-12-19

Premierade elever

Många av våra elever har belönats med premier från följande stiftelser och föreningar: Stiftelsen Läroverksföreningens i Lund premiefond, Sture Ljungdahls premiefond, Lektor Georg Göranssons historiepremium, John Lindgrens stipendium samt Kvinnliga akademikers förening. Grattis till er!

2017-12-13

Vitklädd med ljus i hår

På Katedralskolan håller vi på traditionen med eget Luciatåg, 2017 är inget undantag. I morse bänkade sig elever och personal för att få njuta av skönsång. Stort tack till Kattekören!

2017-12-12

FN-rollspel i stadshallen

Just nu pågår det FN-rollspel i stadshallen. Huvudfrågan denna gång handlar om situationen Israel-Palestina. Förra veckan var det elever från HiP och SA, medan det denna vecka är elever från EK, SA, NA och LiP som deltar. Se fler bilder via länken nedan.

November

2017-11-06

PDP students participating in Model UN

Six PDP students took part in Borgarskolans Model UN during the November break. From left Arnav Bhargava, Balazs Fargo, Zaina Omar Albattat, their teacher Stefan Håkansson, Lisa Strandman, Vladimir Radulescu and Filippa Fälth. All the students did very well. Lisa and Arnav won a price for best first timer. This looks promising for our own historical Model UN on December 5 in the City hall.

September

2017-09-13

Årets historielärare arbetar på Katte!

Med stor stolthet meddelar Katedralskolan att Årets historielärare arbetar här!! Vi gratulerar Marcus Karlsson till den hedrande utmärkelsen och till prissumman om 25 000 kronor. Priset kommer att delas ut i samband med Historiedagarna i oktober.

2017-09-08

Language Cafés at Katedralskolan

Chat with high school students in your mother tongue over a “fika” and get a cinema ticket for free. There is always a demand for practising spoken language with natives. This is an opportunity for you to learn stuff about Sweden from high school pupils’ (age 16-19) point of view.

Augusti

2017-08-08

LMK-stipendiater

I juni delade LMK-stiftelsen ut totalt sex stipendier till lundagymnasister för speciellt lysande prestationer i matematik, varav två av dessa gick till Katte-eleverna Björn Magnusson och Axel Svenningsson. Varje stipendiat erhöll ett diplom och 5 000 kr. Stort grattis till er!

Juli

2017-07-04

Läsårstider för 2017/2018

Vill du veta hur läsåret ser ut för 2017/2018? Här får du svar på när terminerna börjar och slutar samt när det är lov och utvecklingsdagar

2017-07-04

Gymnasiebetyg

Katedralskolan har rapporterat in Slutbetyg/Examensbevis till UHR databas sedan år 2001. När du sökt till Högskola/Universitet i Sverige kan du söka fram ditt gymnasiebetyg via Antagning.se under Nationella betygsdatabasen för gymnasiebetyg

Maj

2017-05-26

Bokrelease på Kulturen

Måndagen den 22 maj var det release på Kulturen för boken och hemsidan om koncentrationslägret Ravensbrück. Elever från DP1 och HiP3 har skrivit texterna i boken och på hemsidan. På plats fanns representanter från UB, Forum för levande historia samt släktingar till överlevare från Ravensbrück.

2017-05-26

Andraplats i Bee & Bowl

Ett lag med elever från skolans engelskspråkiga Diploma Programme och spetsutbildningen i historia tog sig till Europafinal i historietävlingen Bee and Bowl i Rom. Katteeleverna besegrade bland annat ett lag från Eton collage. Sammanlagt räckte deras insatser till en hedrande andraplats. Vice-europamästare med andra ord!

2017-05-10

Katte-elev segrare i Nordiska matematiktävlingen

Vi gratulerar å det varmaste Björn Magnusson i N15E som, bland 94 tävlande från Nordens alla länder, vann Nordiska Matematiktävlingen. Björn kommer i sommar att vara med Sveriges lag i Internationella matematikolympiaden i Rio de Janeiro.

April

2017-04-26

Seger i skol-SM i juridik

Igår var det final i skol-SM i juridik. Efter en riktig holmgång i finalspelet, så kom till slut domslutet från tävlingsledningen: Pactum Trump(e) från Katedralskolan är nu svenska mästare i juridik för gymnasieelever. Grattis till ett välförtjänt pris för en storartad prestation!

2017-04-07

Skolbibliotek i världsklass

Kattes skolbibliotek har fått utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass! Den delas ut av fackförbundet DIK i syfte att hylla goda förebilder och vi är mycket stolta över att vårt bibliotek är ett av de utvalda.

Mars

2017-03-31

Fint pris till unga forskande Katte-elever

Vi gratulerar Iris Bjerkén och Elsa Sjödahl till ett pris för sitt gymnasiearbete i Unga Forskares final i Stockholm! De fick stipendier till I-SWEEEP som är en stor tävling i Houston, USA, 3-8 maj 2017 för unga forskare. Under tävlingen får mer än 1000 ungdomar chansen att visa upp och tävla med sina vetenskapliga projekt inom områdena hållbarhet och förnyelsebar energi. I-SWEEEP har även ett rikt socialt program där deltagarna bland annat har möjlighet att besöka Science Museum och NASA.

2017-03-31

Katte är Sveriges bästa språkskola

Vid finalerna i språkolympiaden så segrade Katedralskolan överlägset i Spanska och Tyska. I Engelska kom Katte på tredje plats och i Franska på fjärde. Med hem i bagaget hade Katte alltså två guldmedaljer, en bronsmedalj och hedrande fjärde pris. Varma gratulationer till alla deltagande elever och deras lärare!

2017-03-23

Utställning på Stenkrossen

Do we have anything in common? Från och med torsdag 30 mars till söndag 2 april visar elever som studerar Visual Arts upp sina alster på Stenkrossen, Kastanjegatan 13 här i Lund. Välkomna!

2017-03-21

Seger i historietävling

I helgen gick Historietävlingen "The Scandinavian History Bee and Bowl Championships" av stapeln på Katedralskolan i Linköping. Katte kom, sågs och segrade. På första plats i lagtävlingen kom vårt lag från Historieprogrammet. På tredje plats kom vårt lag från DP1, och den individuella segern togs hem av Douglas Lüren i DP1 med två elever från Historieprogrammet på andra och tredje plats. Grattis till alla medverkande samt till medföljande lärare och coach Stefan Håkansson! Nu väntar vi med spänning på hur det går i Europafinalen i Rom i maj.

2017-03-17

UF-företag till final

Grattis till skolans UF-företag som gått vidare som finalister! Tack Bracelet UF gick vidare i kategorin årets webbplats. App Makers UF gick vidare i kategorierna årets hantverk och årets tjänst. App Makers har dessutom gått vidare som finalister i kategorin Årets UF-företag. Lycka till på tävlingsdagen den 24 mars!

2017-03-14

Till final i Språkolympiaden

Med stor glädje konstaterar vi att Katedralskolans elever gick vidare till final i Språkolympiaden i alla språk (engelska, franska, spanska och tyska). Vi gratulerar våra framgångsrika elever och lärare.

2017-03-09

Katteelever till final i Unga Forskare

Med glädje konstaterar vi att även i år kommer det att finnas ungdomar från Katedralskolan med i Unga Forskares final om bästa gymnasiearbete.

2017-03-08

Föreläsning av Maria Arnholm

Internationella kvinnodagen till ära fick vi idag besök av Maria Arnholm, liberalernas partisekreterare och tidigare jämställdhetsminister, som föreläste om "jämställdhet för inflytande".

2017-03-03

Riksdagsrollspel i stadshallen

Idag har det varit riksdagsrollspel i Lunds stadshall, med elever från Historie-, Ekonomi-, Lingua-, Samhällsvetenskaps- och Humanistiska programmet. Eleverna har arbetat i partier, skapat motioner och propositioner samt debatterat och röstat.

2017-03-02

Katte till final i Skol-SM i juridik

Lag Pactum Trump(e) från ekonomiprogrammets juridikinriktning har tagit sig vidare till Grande finale i Skol-SM i juridik i Stockholm. Stort Grattis!

2017-03-01

Arbetsmarknadsdag för E15 och S15

Idag fick eleverna i E15 och S15 besök av yrkespersoner som berättade om sina arbeten. Föreläsarna hade bland annat yrkestitlar som ambulanssjuksköterska, VD, konsult, marketing coordinator och brandingenjör. Förmiddagen bjöd på korta föreläsningar för att sedan avslutas med ett mingel med möjlighet till samtal och frågeställning.

Februari

2017-02-17

Exhibition by PDPA

The students in PDPA have made an exhibition about propaganda posters from 1914 up to 1989. It has been a cross curriculum activity involving history, civics and swedish. The teachers behind this are Vivi Säll and Stefan Håkansson. The exhibition is placed in the library. It opens Friday 17th of February at 10 am and it will be open for three weeks (see opening hours for the library). Most welcome!

2017-02-16

Den gåtfulla ostkakeceremonin

Idag var det dags för den årliga ostkakeceremonin då elever på HiP firar att de tagit sina första högskolepoäng. Enligt tradition blev det medaljutdelning och givetvis bjöds det på den småländska delikatessen ostkaka.

2017-02-14

Språkskolan Katte!

Med glädje konstaterar vi att Katedralskolan försvarar sin ställning som språkskola. Kattes elever har gått vidare i alla språk (engelska, franska, spanska och tyska) till regionfinalen i Språkolympiaden som går av stapeln i mars.

2017-02-14

Valentinfirande 2017

För fjärde året i rad firar Katte Valentindagen med ett fullmatat program. Temat är som tidigare kärlek, vänskap, förälskelse, kamratskap och romantik. Arrangemanget innehåller allt från kramhörnor och möjligheten att sjunga kärlekssånger, till romantiska filmklipp på alla intern-Tv:s och en Valentinpyntad skolrestaurang. Över den gamla skolans tak vajar Prideflaggan som en symbol för kärlekens mångfald. SR har gjort ett reportage som du kan nå via länken nedan.

2017-02-09

Skol-SM i juridik

Med lagboken som enda hjälpmedel tävlade elever från Ekonomiprogrammet igår i skol-SM i juridik. I början av mars får vi veta om de har gått vidare till nästa steg i tävlingen.

2017-02-06

Elever fick möta ett svenskt Pompeji

Katedralskolan besöktes torsdagen den 2 februari av Ludvig Papmehl-Dufay, arkeolog knuten till Kalmar museum.

Januari

2017-01-26

Välbesökt Öppet hus

Vi tackar alla våra besökare för en fin kväll tillsammans och hoppas få se många av er här i höst!

2017-01-20

Vklass för vårdnadshavare

Med start höstterminen 2016, började Lunds kommuns gymnasieskolor använda Vklass, ett digitalt system, för arbetet mellan elever och lärare. Systemet används till pedagogiska planeringar, bedömning och kommunikation.

2017-01-12

Informationsmöten för vårdnadshavare

Vårdnadshavare till elever i årskurs 1 välkomnas till informationsmöten dels angående olika val inför årskurs 2 och 3, dels kring droganvändningen som ökar bland unga.

Katedralskolan

Adress
Stora Södergatan 22, Lund

Telefonnummer
046-359 76 10 (Expeditionen)

Öppettider
08.00-15.00
Begränsade öppettider under lovdagar.

Lunds kommun

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider för medborgarcenter
Måndag–torsdag: kl. 08–17
Fredag: kl. 08–16
Dag före röd vardag: kl. 08–15

Organisationsnummer
212000-1132