Medeltidens Lund är nu!

20 maj, 2020

Nu har Katedralskolans nya version av appen om medeltidens Lund släppts. Gratisappen innehåller kartor, texter, bilder, ljud och tio filmade gestalter från Lunds medeltida historia. Samtliga monologer och texter har skrivits av elever på Katedralskolan.

I appen Medeltidens Lund kan användaren låta sig guidas runt med GPS, kartor, bilder och texter och se exempelvis Harald Blåtand skrävla om sin roll i Lunds grundande och Drottning Margareta berätta om den storslagna festen som hölls i Lundagård 1406. En del av karaktärerna spelas av elever, medan andra spelas av professionella skådespelare t.ex. de f.d. katteeleverna Björn Kjellman och Johan Wester.

Den ursprungliga appen har funnits sedan 2015 och har varit en mycket uppskattad guideapp som har använts av lundabor, elever, lärare och turister. ”Vi har sett att appen laddas ner väldigt ofta” säger Marcus Karlsson, som är historielärare på Katedralskolan och projektledare för appen om Medeltidens Lund. ”Det var därför vi bestämde oss för att utveckla den. Nu berättar appen historien om det medeltida Lund på ett mycket mer levande men också mer fördjupande sätt”, säger Marcus

I arbetet med texterna har många elever medverkat. Texterna och monologerna skrevs av en klass från Historieprogrammet och en klass från Linguaprogrammet. ”Det är särskilt roligt att så många språkgrupper på skolan har varit med i arbetet”, säger Louise Callmer, historie- och engelsklärare samt projektets textansvariga. Förutom i en svensk version finns appen på engelska, tyska, franska, spanska och danska.