Skogens jul kommer till Lund

28 november, 2019

Varje år i den mörkaste tiden tänder vi staden för att sprida värme inför julen. Stortorgets gran och  dekorationer har temat "Skogens jul" med inspiration av dukningen i Stadsparkens växthus där skogens alla djur har samlats för att fira jul. I år lyser Lund lite extra eftersom julbelysningen i centrum även är tänd under dagtid.

Juldukning i Stadsparkens växthus 2019

Välkommen att titta in på årets juldukning i växthuset i Stadsparken där skogens alla djur har samlats för att fira jul! Kalaset är i full gång, bordet är dukat med läckerheter och vinterns kyla motas bort med värme och ljus!

I skogen får alla plats och alla behövs, minsta mus, sparv och myra samspelar med björnar, älgar och ugglor för att finna mat och vila. Vi vill låta julen vara en tid av gemenskap, vänlighet och givmildhet även i Lund!

I år är alla välkomna in i det magnifika växthuset för att ta en närmare titt och njuta av doften av snövita hyacinter, skira julrosor och ståtliga amaryllis. Festen kan upplevas utifrån dygnet runt, men du kan även gå in för att ta en närmare titt under dagtid på vardagar kl 7.15-15.15. Besöker du Stadsparken, missa inte fontänen där vattnet ersatts med glittrande ljus!

Fontänen i Stadsparken med julbelysning

Bild ovan: Fontänen i Stadsparken med Högevallsbadet i bakgrunden.

Torg och handelsgator lyser dygnet runt

Årets tema syns även i stadens dekorationer, till exempel i form av ekorrar, ugglor och gyllene kottar bland de 15 000 ljuspunkterna i granen på Stortorget. På torget finns även smågranar med belysning, havrekärvar och halmbalar att sitta och leka på. Här hittar du även den populära snöleken. 

Mårtenstorgets gran har ett lekfullt tema med pepparkaksgubbar och polkakäppar medan Bantorgets gran har ett  klassiskt gyllene uttryck. Handbundna girlanger av granris pryder Klostergatan och Lilla Fiskaregatan kantas av smågranar i urnor under gnistrande ljuskristaller. Flanörer på Stora Södergatan går under tindrande girlanger med hjärtan. Ljusänglarna i Trollebergsrondellen har varit på spa och är nu tillbaka i Trollebergsrondellen, glittrande och fräscha. 

Nytt för i år är att julbelysningen även är tänd under dagtid för att öka julstämningen i stadskärnan. Eftersom julbelysningen delvis styrs av gatubelysningen så kommer även en del av belysningsstolparna i centrum att vara tända under dagtid. Lunds kommun köper fossilfri el.

Julgirlanger på Klostergatan, foto Christian Dirksen

Bild ovan: Klostergatans granrisgirlanger.

Bantorget med julbelysning

Bild ovan: På Bantorget, Petriplatsen och Klosterhagen tänds varje dag drygt 250 marschaller i skymningen. 

Julhjorten på Klosterängshöjden , foto Martin Olson

Bild ovan: Hjorten som började sin bana på Clemenstorget står numera på Klosterängshöjden och blickar ut över norra Lund, E22:an och Max IV.

Mistel i Södra Sandby 2018 fotoMartin Olson

Bild ovan: Den pussvänliga misteln har tidigare förgyllt Lund C, Genarp och Södra Sandby (som på bilden ovan), och i år är det Veberödsborna som får chansen!

Julen i Lund - så här arbetar vi 

Vi gillar julen och börjar planera kommande säsong tidigt på året. Vi arbetar gärna med traditionella, naturliga material som granris, halm och eld för att skapa ljus och värme som bidrar till julstämning i decembermörkret.  Varje år sätter vi ut 16 julgranar på olika platser i kommunen, från lilla Björnstorp till Stortorget i Lund. Granarna har inte åkt så långt, de hämtas hos en engagerad odlare i Örkelljunga. De flesta står på samma plats år efter år, men i år har till exempel granen i Genarp flyttat til Fjärilsparken och fått ett bättre läge. Vi har dessutom placerat 37 smågranar i urnor längs stråket mellan Lund C och Stortorget. Det är inte bara granar som lyser, det finns nästan 60 ljusträd inom kommunen.