Med fokus på energi

27 februari, 2020

En tidig fredagsmorgon på Heddagymnasiet klev Furat och Tobias in på entreprenörskapslektionen. De möttes där av flera gäspningar och trötta blickar från sina klasskamrater. För att råda bot på denna morgontrötthet, hade många tagit med sig energidryck som de nu satt och sippade på. De visste sedan tidigare och precis som skolan även påpekat, att dessa energidrycker inte är speciellt hälsosamma. Med ens fick de en idé. Kanske fanns det ett sätt att lösa trötthetsproblemet på ett annat sätt?

- Själva idén till Dash UF fick vi då vi insåg att allt för många på skolan vänder sig till energidryck för att piggna till på lektionerna. Det har alltid varit en poppis grej eftersom de innehåller koffein, men i längden inte är speciellt bra för hälsan. Då fick vi idén att ta fram en produkt där våra klasskamrater kan få i sig koffein på ett mer hälsosamt sätt, säger Furat.

Till skillnad från energidryck har tuggummi ingen större påverkan på hälsan, vilket gjorde att Furat och Tobias börjad undra om inte en kombination av koffein och tuggummi hade kunnat bli en stor grej. Till slut hittade de en samarbetspartner för sin idé.

Elever på Hedda

- Vi mailade jättemycket, varje lektion och även när vi kom hem efter skolan. Tillslut hittade vi Blockhead och mailade deras svenska distributör i Stockholm. Det visade sig att de gärna ville ingå i ett samarbete då de delade samma vision om att sprida mer kring hälsosam livsstil genom produkten, säger Tobias.

Företaget Blockhead grundades och har sin största verksamhet i England. Visionen är att förändra synen på sötsaker. Oavsett om syftet är att få en energiboost eller få i sig nödvändiga vitaminer finns Blockheads produkter i form av tuggummi. Ett mer hälsosamt alternativ till ohälsosamt socker, fett och salt, men med samma effekt.

Framg å ngar sedan starten i september 2019

- Vi samarbetar med tre cafeterior på Lunds Universitet där tuggummina säljs och en del av vinsten går till oss. Ger vi Blockhead nya kunder får vi även lite bonus av dem. Målsättningen är väl att både vår och Blockheads vision ska växa och bli större, eftersom det är en väldigt bra produkt som fler behöver känna till, säger Tobias.

Chans till erfarenhet oavsett program

På Hedda får alla chans till entreprenörskapsdelen då det ingår i programmen, andra terminen i årskurs ett och hela årskurs två.

- Lärarna har varit väldigt hjälpsamma, gett tips och trix om allt från design på produkten till att lägga upp affärsplan. De är erfarna och har mycket kunskap om entreprenörskap så de har varit till stor hjälp genom hela processen, berättar Tobias.

- Mycket fokus har också legat på hållbarhet, skolan har pushat för det. För det är väldigt viktigt att tänka i de banorna idag, fortsätter Furat.

Lära för livet

Drivet för UF-företagandet och entreprenörskap, menar de ligger i alla de erfarenheter de fått med sig ut i livet. Det allra bästa är resan de gjort som utvecklat deras personliga förmågor.

- Genom att ha testat på UF-företagande utvecklas man också på ett helt annat sätt. Jag vågar prata mer med folk nu genom att man fått pitcha till andra människor, stå på mässor och marknadsföra vår produkt på olika sätt, berättar Tobias.

- Ja jag håller med, man har blivit och varit tvungen att bli modigare på så sätt. Vårt tips till andra framtida UF-företagare är att kämpa på, jobba hårt och att inte ge upp. Tro hela tiden på er själva och er idé, säger Furat.