Riskklassning och avgifter

Den livsmedelshygieniska risken är avgörande för hur stor avgiften ska bli. Livsmedelsbranschen delas in i olika riskklasser som innebär att verksamheter med låg risk betalar en lägre avgift och verksamheter med högre risk betalar en väsentligt högre avgift.

Livsmedelsverket har tagit fram ett system för risk- och erfarenhetsklassificering som innebär att verksamheten klassas efter typ av livsmedelshantering samt dess omfattning.

Utifrån detta får man fram antalet timmar som miljöförvaltningen bör lägga på varje verksamhet under ett år (=kontrolltimmar). Antalet kontrolltimmar bestämmer också storleken på den årliga kontrollavgiften utifrån kommunens timavgift för livsmedelskontroll. I Lund är timavgiften 950 kr (beslutad av kommunfullmäktige).

En kostnad motsvarande den årliga kontrollavgiften tas ut vid registrering och godkännandeprövning. En administrativ avgift motsvarande en timmes timtaxa för registrering tillkommer (SFS 2006:1166, §§ 9, 13).

När en verksamhet inte uppfyller av lagstiftningens krav innebär det att miljöförvaltningen gör uppföljande kontroller. Vid extra kontroll debiteras timtaxa (§ 11, SFS 2006:1166). Vid obefogat klagomål debiteras ingen avgift (§ 12, SFS 2006:1166).

Faktaansvarig: Miljöförvaltningen

Kontakt

Miljöförvaltningen

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon: 046-359 52 61
E-post: miljoforvaltningen@lund.se