Lundaföretag förlänger livet på sticklingar och snittrosor

3 mars, 2020

Varför överlever vissa gräs vintern och andra inte? Det var när forskare på Lunds Universitet undersökte växternas egenskaper som de gjorde upptäckter som nu utgör grunden för lundaföretaget Optifreeze. Bolaget är nu på väg ut i världen med sina unika metoder att få sticklingar och snittblommor att leva längre.

Revekka Paisannou

I Optifreeze lokaler på Gastelyckan är kontrasterna slående - rostfria blanka maskiner och flaskor med näringslösningar varvas med färgglada snittrosor. Här pågår experiment för att hitta de allra bästa sätten att förbereda snittblommor så att de ska stå fina så länge som möjligt hos konsumenterna. Det handlar inte om så enkla saker som vatten och näring – istället är det en komplicerad process där man genom att behandla växterna med vacuumimpregnering och med elektriska pulser skapar mer hållbara sticklingar och snittblommor.

Allt började med att professor Petr Dejmek och hans team på Institutionen för Livsmedelsteknik på LTH forskade på varför vissa gräs överlever vintern och vissa inte.

‑ Det visade sig att det har att göra med deras innehåll av sockerarter, berättar Ulf Hagman, vd på Optifreeze. Detta ledde till att man kom på metoder att behandla till exempel spenat och sallad för att stärka deras frystålighet.

Med hjälp av bland andra Federico Gomez på avdelningen för Livsmedelsteknik lyckades Petr Dejmek utveckla en metod att förbättra produkters frysegenskaper. Det sker med hjälp av två tekniker. Det första steget är vacuumimpregnering där man ersätter luften i produkten med en näringslösning bestående av naturliga sockerarter. Detta gör man genom att utsätta produkten för lågt tryck och vaccum. Olika växtsorter behöver olika behandling och därför gör Optifreeze speciella recept där man provar ut vilken näringslösning, vilket tryck och under vilken tid som just den växten mår bäst.

Nästa steg är pulselektriska fält (Puls Electric Fields, PEF) där korta elektriska pulser öppnar cellväggen. Då flyttar sig näringslösningen in i cellen som sedan stänger sig själv. Hela processen kallas för OptiCeptTM.

I början handlade försöken om livsmedel som spenat och ruccola. Hittills har lösningen på detta varit komplex, bland annat eftersom kvaliteten på bladen varierar beroende väder och vind under tillväxt. Bolaget hittade snabbt andra möjliga områden att använda kombinationen av vacuumimpregnering och pulselektriska fält och jobbar nu med prydnadsväxter i två olika projekt.

Det första handlar om sticklingar till prydnadsväxter och där är Optifreeze nära kommersialisering. Många växter förökas med sticklingar och våren 2019 skrev Optifreeze och den stora internationella aktören Syngenta ett avtal om partnerskap för att utveckla metoden att behandla sticklingar. Ulf Hagman berättar att målsättningen är att göra metoden till världsstandard.

Blommor på Optifreeze

Ett populär växt som förökas med sticklingar är pelargon. I projektet skördas pelargonsticklingar från moderplantor på en farm i Kenya. Sticklingarna skickas sedan till Europa där de rotas och sätts i pluggar och för att sedan säljas som småplantor till pelargonodlare. Tidigare var det ett stort svinn i processen från stickling till rotad stark planta.

‑ Nu har vi ökat rotningsprocenten och förlängt livslängden på sticklingen från mellan två och fyra dagar till upp till tio dagar, säger Ulf Hagman. Syngenta köpte vår första anläggning till farmen i Kenya före sommaren 2019 och sedan dess har vi kört tester. Det handlar om att få fram rätt recept för varje sort.

I Kenya arbetar man även med sticklingar från julstjärnor och sommarblommor som lobelia. Så snart testresultaten är bekräftade kan Optifreeze starta att sälja anläggningar, recept och kunskap som är intäktsmodellen i kombination med royaltys på varje behandlad stickling.

Nästa område där Optifreeze använder metoden är på snittblommor där de i nuläget behandlar och testar fram recept i Lund. Där har det visat sig att rosor kan få en förbättrad hållbarhet hos konsumenten från i genomsnitt fem dygn för rosor till tio.  

‑ Om vi lyckas fördubbla hållbarheten på rosor är vi väldigt glada. Världsmarknad för snittblommor är gigantisk, värd 40 miljarder dollar per år. Jag hoppas att vi ska kunna nå marknaden under andra halvåret 2020, säger Ulf Hagman.

Ett tredje område är behandling av grönsaker inför torkning. Där använder Optifreeze enbart de pulselektroniska fälten som öppnar cellen så att grönsakerna torkar snabbare. Där arbetar man med några stora tyska aktörer och förhoppningen är att kapa 15 procent av torktiden och därmed göra energibesparingar. Tekniken funkar också på kryddor. Även på marknaden för torkad frukt finns stora utvecklingsmöjligheter.

År 2020 ser ut att bli ett spännande år för Optifreeze.

‑ Både i torkning av grönsaker och i behandlingen av sticklingar och snittblommor är vi på spurten för att kommersialisera och vi räknar med att nå positivt kassaflöde i år, berättar Ulf Hagman. Vi har forskat i många år på detta och alla som jobbar med metodutveckling har forskat för professorerna. Det är fantastiskt spännande att få möjlighet att ta ett bolag med så mycket forskningskunskap till kommersiell framgång!

Mer om Optifreeze

Bolaget grundades i Lund 2011 och finns noterat på börslistan Spotlight sedan 2014. Företaget har cirka 4 000 aktieägare.

Den första anläggningen som forskarna byggde kunde behandla ett salladsblad i taget - nu kan en maskin köra till exempel 50 miljoner sticklingar per år.

Det finns företag som arbetar med vacuum och vissa håller på med PEF – men Optifreeze uppger att de är ensamma om kombinationen av de båda teknikerna och till vilka användningsområden. ”Vi har dessutom goda patentskydd på allt vi gör”, menar Ulf Hagman. De recept som tas fram för behandlingen av växter är hemliga.

Optifreeze är ett internationellt bolag och har faktiskt inga kunder i Sverige. Dessutom är personalstyrkan internationell och personer från Italien, Grekland, Ghana, Syrien, Spanien, Tjeckien, Polen, Turkiet och Sverige är inblandade.

Läs mer initiativet i länken nedan som går till Institutionen för livsmedelsteknik på Lunds universitet och en länk som går till Optifreeze hemsida:

Institutionen för livsmedelsteknik 

Optifreeze