Lundaföretag - HepCat Store

2 december, 2019

HepCat Store på S:t Larsområdet i Lund är så mycket mer än en butik – det är en livsstil. I butiken säljs kläder av noggrant utvalda varumärken, skivor, tidningar och accessoarer. Kunderna kommer inte bara från närområdet, utan hit lockas också entusiaster från hela Sverige, Danmark och övriga Europa. Nätbutiken har kunder från hela världen – och filmbolag i både Sverige och Hollywood finns på kundlistan.

En alldeles vanlig eftermiddag i HepCat Store kan innehålla nyfrälsta kunder som kommer och handlar för flera tusen kronor, en man i arbetskläder som snabbt köper ett efterlängtat plagg, telefonsamtal från en svensk teater som vill ha ett par speciella tröjor och ett mail med en beställning till nätbutiken från en Hollywoodproduktion. I butiken i det före detta ambulansgaraget på S.t Lars området finns kvalitetsdenim, streetwear, hattar och skor och musikrelaterade saker och accessoarer. HepCat började 1999 som en dansklubb i källaren på Stortorget Bar och bjöd på tillfälle att dansa swingdans. Snart startades även skivbolaget HepTowns Records. Det visade sig finnas ett stort intresse för tidens musik – men också för hela livsstilen.

– Butiken började med att det inte fanns saker att tillgå, så vi importerade musik och kläder för att sälja i samband med arrangemangen, berättar Robert Göthe som tillsammans med Håkan Larsson är butikens grundare och ägare.

HepCat hade dansarrangemang i Malmö, Lund, Göteborg och Köpenhamn och tog med en ambulerande butik som sålde skivor, kläder, hattar och skor. Snart startades också en webbhandel, både för att ha distribution för skivorna och för att sälja kläder och prylar. När klädlådorna och jeanskartongerna fanns överallt på kontoret bestämde man sig för att det var dags för en fysisk butik. För cirka fjorton år sedan flyttade verksamheten till S:t Larsområdet.

– Det handlar om att våra olika intressen knyts ihop, menar Robert. Vi lever ju detta och 90 % av kläderna är sådant som vi själva gillar. Om man själv brinner för saker och tycker det är kul blir det en annan sak. Sedan har vi hela tiden jobbat så att vi själva har löst de saker som vi har saknat. Det innebar bland annat att vi var tidiga med att ha en nätbutik, som vi startade redan 2002.

Kläderna är noggrant utvalda från stora klassiska märken som Levis, Filson, Lee, Stetson och Pendleton med flera. Det finns även plagg från nyare märken, till exempel japanska, på hyllorna.

– Vi väljer med fingertoppskänsla och känner både varumärken och kunder väl. Man måste vara beredd på att nya saker tar 1-2 år innan de slår igenom. Jag tror att det krävs att vi ligger steget före, säger Robert Göthe.

Kunderna är oftare män än kvinnor. Ett annat gemensamt drag är att kunderna är väldigt medvetna när det gäller kvalitet och ursprung.

– Det är en bred blandning av folk, men gemensamt för dem är att de är väldigt intresserade av utbudet som finns i butiken, menar Robert Göthe. Ett äldre par från Berlin kommer hit och handlar varje år och familjer kommer hit för en helgutflykt.

Även de internationella kunderna handlar via nätbutiken.

– Vi skickar paket till hela världen – som Brasilien, Ryssland, Australien, Island och USA med flera. Svenska teatrar och filmproduktioner köper ibland klassiska kläder och vi har levererat till flera hollywoodbolag. Dessutom brukar olika designers köpa udda grejer som inte finns tillgängliga någon annanstans.

År 2018 fick Robert Göthe och HepCat Store priset som Årets Lundaköpman av Handelsföreningen i Lund.

– Det gav ringar på vattnet. Vi fick mycket uppmärksamhet lokalt men också internationellt. Det var lite förvånande men för våra internationella kontakter blev det här något extra som gav oss en stämpel av att vara både unika och stabila.

Att HepCat Store är väldigt omtyckt går att utläsa av de drygt 100 recensionerna på Google. Ofta nämns den trevliga och kunniga personalen.

– Många kommer in på helgen bara för att de får en kopp kaffe och kan prata med likasinnade, berättar Dan Andersson som arbetar i butiken. Att vi bjuder på en kopp kaffe gör jättemycket och det har blivit vårt signum. När en ny kund bjuds på kaffe får vi direkt ett leende - det är avväpnande och det blir genast mer familjärt. Här finns en community-känsla och man vet att man kan komma hit utan tvång att handla. Vi har blivit lite av ett utflyktsmål på sommarhalvåret. Då kommer många med bilar och motorcyklar.

HepCat Store arbetar också mycket med event. Varje år har man HepCat Day med musik från en scen, mat från foodtrucks, hantverkare och representanter från varumärken som bland annat demonstrerar hur produkterna ska skötas. Ett annat stort arrangemang är Record Store Day och andra event är när varumärken kommer till butiken för att visa eller ta hand om sina produkter.

– För oss handlar det inte bara om kläder utan vi jobbar med lifestyle, menar Robert Göthe. Jag tror att det är framtiden – att handeln måste göra sig intressant och ge en upplevelse till kunderna. Det kan vara event, happenings eller arrangemang. Folk vill ha något extra när de går till en butik!