Engagera dig

Du kan alltid engagera dig i frågan om rättvis handel och schysst konsumtion i Lund! Här kommer lite tips på vad du kan göra.

Bli fairtrade-ambassadör

Som ambassadör genomför du informationsaktiviteter som syftar till att öka utbudet av och efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter i Sverige. Ditt engagemang bidrar till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får bättre arbets- och levnadsvillkor.

Under 2017 kommer Fairtrade att prova en ny form av ambassadörsutbildning som är digital, med film som främsta verktyg.

Du kan genomföra utbildningen på distans, men i Lund kommer det också arrangeras ett utbildningstillfälle där vi träffas och gå utbildningen tillsammans.

Mejla fairtradecity@lund.se för med information

Fika Fairtrade på jobbet

En enkel sak är att byta ut kaffet och teet i fikarummet på jobbet till Fairtrade-märkt. Fråga leverantören vilka aleternativ som finns. Om de inte har Fairtrade så kan du begära att de tar in det. Även socker, kakao och bananer är enkelt att byta ut till Fairtrade. Registrera dig på Fairtrade Sveriges hemsida så får du ett fint diplom som du kan sätta upp i fikarummet.

>Registrera dig här

Bli Fairtrade-partner

En Fairtrade City-partner serverar eller säljer minst två rättvist handlade produkter till kunder och/eller anställda, och genomför minst en informationsaktivitet om rättvis handel per år. Fairtrade-märkta produkter och fair trade-varor som finns i världsbutiker är exempel på rättvist handlade produkter.

Vill du veta mer eller bli Fairtrade-partner? Mejla fairtradecity@lund.se

Köp Fairtrade och ställ krav när du handlar

Såklart kan du också ställa krav när du är ute och handlar. Fråga efter rättvist handlade varor i matbutiken. Finns det inte, be dem ta in det! Även i kläd- och sportbutiker och alla andra butiker som du handlar i kan du fråga om Fairtrade. Var är kläderna sydda? Finns det uppförandekod? Hur jobbar företaget med sociala frågor? Visa att du är en medveten konsument som bryr sig och efterfrågar varor som producerats under schyssta förhållanden.

Lunds kommun

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider för medborgarcenter
Måndag–torsdag: kl. 08–17
Fredag: kl. 08–16
Dag före röd dag: kl. 08–15

Organisationsnummer
212000-1132