Så återvinner du picknick-förpackningarna

15 juni, 2021

Sommaren är här och vi är allt mer utomhus. Vi gör utflykter och åker till stranden. Vi tar med oss något att äta och dricka. Detta leder ofta till plastförpackningar och take away-förpackningar.

En del av detta slängs tyvärr i naturen, annat hamnar i restavfallet. Men ta med dig det hem och använd tipsen på hur du ska sortera dem:

1. Plastpåsar och plastförpackningar - ta med dem hem och lägg för återvinning i kärl för plastförpackningar 

2. Sushiförpackning och pinnar - En majoritet av sushiförpackningarna är i plast och ska tömmas på matrester och återvinnas som plastförpackning oavsett vilken färg plasten har. Ätpinnarna är ingen förpackning och ska därför slängas i hushållssoporna eller grovsoporna, men om pinnarna ligger i en pappersficka så ska den återvinnas som pappersförpackning.

2. Pizzakartong - Pizzakartongen ska oavsett färg och storlek tömmas på matrester och återvinnas som pappersförpackning.

3. Vit kartongförpackning (ofta för t.ex. nudlar/wok) - Kartongen ska tömmas på matrester och återvinnas som pappersförpackning.

4. Frigolitlåda (ofta för t.ex. kebab och pommes frites) - Lådan ska tömmas på matrester och återvinnas som plastförpackning.

5. Salladslåda - Lådan ska tömmas på matrester och om den är i plast ska den återvinnas som plastförpackning oavsett färg. Ibland är botten i papper och locket i plast och då ska de lämnas i respektive återvinningskärl. Även den lilla plastburken med dressing ska återvinnas som plastförpackning.